uroczystości. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany 18%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 200g maku mielonego, 150g masła, 6 jajek, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 24cm. 2. Masa makowa: Masło rozpuszczam. Dodaję mak, żółtka, bakalie, cukry, kaszę mannę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na końcu do masy makowej dodaję starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz ubitą
Tradycyjna kuchnia Kasidopiskiem “słodkie podróże”, pewnie z ulubionej lata temu gazetki. Trzymam się go, nie modyfikuję, tu wyjątkowo jestem stała, jedyne co dodaję od siebie to rozmaite posypki typu mak, sezam, gruboziarnista sól, siemię lniane, zamiennie w zależności co ostatnio było lub specjalnie lubimy. Uwielbiam ich smak! Gorące i pachnące drożdżami są obłędne – posmarowane masłem lub nie, a nawet(...)mąki tortowej 30 g świeżych pokruszonych drożdży 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki soli do posypania sezam, mak, sól, siemię lniane, kminek, u mnie sezam i czarny sezam HELIO Przygotowanie: Drożdże kruszę i mieszam łyżką w dużej misce z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawiam
Zasmakuj Kuchniuwielbiamy te kombinacje!:) Dziś śniadanie dla pana Męża z sercem na dłoni zrobione:) Polecam i życzę smacznego Składniki: 4 skośnie pokrojone kawałki z bagietki, u mnie mini bagietki z makiem łyżka masła do obsmażenia opakowanie mini gołki zakopiańskiej – 4 sztuki (u mnie Zakopiańskie specjały, Mlekovita) 4 łyżeczki żurawiny tarty parmezan Przygotowanie: Na patelni rozpuszczam masło. Podsmażam grzanki
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej 15 dag masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru szczypta soli Nadzienie; ok. 40 dag rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 3-4 łyżki masy krówkowej 1 jajko do posmarowania brzegów 1 łyżka cukru do posypania brzegów Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące(...)takie ma być. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut. Nadmiar soku odlewamy. Dodajemy łyżkę maki i dosładzamy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy. Ciasto wałkujemy najlepiej na podsypanym mąką papierze do pieczenia , ponieważ się przyklei i nie będzie możliwości aby go przełożyć na blaszkę. Smarujemy masą krówkową
Radość kipiąca uśmiechem.dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś
Mieszam w Garnkusłodkie . składniki 8 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanka kokosu 1/2 szklanka maku suchego 2 łyżki kopiate kakao krem 3 budynie smietankowe 0,80 l mleka 6 łyżek 1 cała 1/2 kostki masła lub margaryny przygotowanie Ubić białka z cukrem kryształem, potem dodać żółtka i resztę składników(...)olej i mąkę i proszek do pieczenia, dzielimy ciasto do na 3 części. Do jednej wsypać kokos, do drugiej mak a do ostatniej kakao i w każdej wymieszać. Nakładamy na dużą blaszkę łyżkami z jednej miseczki połowę ciasta potem z drugiej i następnej ,robimy tak aż do wykończenia składników.Pieczemy w piekarniku 180 stopni krem Część mleka zagotować z cukrem
Moje Wyrobypotraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany
Cztery Fajerysklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny do mięsa
Cztery Fajery452kcal , w: 50g, b: 18g, t:20g, 5WW, 2,5WBT Opcja z bananem to tylko propozycja. Równie dobrze sprawdzi się jabłko oprószone cynamonem, owoce jagodowe czy świeża figa (z makiem). SMACZNEGO! Artykuł Ekspresowa granola z patelni pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologobróbce termicznej tracą swój efektowny wygląd i strukturę. Skorzystałam z przepisu na blogu Studio kuchnia . Spróbować zawsze warto – amatorom fig polecam i życzę smacznego. Ciekawostka Pokazać komuś „figę z makiem”, to dać mu do zrozumienia, że nie dostanie nic. W niektórych krajach znak ten jest też przedmiotem popularnej wśród dzieci zabawy o nazwie „mam twój nosek” (Francja czy Dania
mojewypiekiinietylkozrealizować i tym samym spełnić. Przygotowanie jest banalne, choć wymaga składników, które u mnie znowu ciężko było dostać. Figi choć "na gazetce", to nic innego jak przysłowiowa figa z makiem. Nie ma! O rukoli i szynce też mogłam zapomnieć. Na szczęście z pomocą przyszedł brat i udało się zrobić wszystko na czas :) Normal 0 21 false false false
Kuchnia w czekoladzieBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiswoistym włożeniem kija w mrowisko, to wiąże się z nim ciekawa anegdotka. Otóż w ubiegłym stuleciu cukinia, po odpowiednim przygotowaniu była substytutem ananasa także pasuje idealnie. Składniki: - cukinia - maka - gorzkie kakao - ananas (opcjonalnie) Wykonanie: Od cukinii odkrajamy klika plasterków, a resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Plasterki podsmażamy z dwóch stron i odkładamy na bok. Kakao rozrabiamy(...)woda, aby powstał gesty sos. Do startej cukinii dodajemy trochę maki i mieszamy. Formujemy na patelni placek i smażymy na małym ogniu. Po wstępnym osmażeniu przekładamy na druga stronę, smarujemy kakaowym sosem, kładziemy plasterki cukinii i ewentualnie ananasa i podsmażamy jeszcze chwile
Kryzysowa Książka KucharskaPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy
kuchnia doski