mąki 1 op suchych drożdży 2 żółtka 50 g masła 250 ml mleka 80 ml wody 3 łyżki cukru szczypta soli 1 puszka maku 2-3 białka Mleko i wodę mieszamy i podgrzewamy na lekko ciepło dodajemy cukier i drożdże. Mąkę mieszamy z solą Dodajemy mleko z drożdżami rozmieszane żółtka i roztopione masło, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, otaczamy(...)mące i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy i wałkujemy duży prostokąt. ok 60x40 cm Mak mieszamy z białkami (nie trzeba ubijać) Smarujemy równomiernie całe ciasto i zwijamy w rulon. Kroimy w trójkąty i przyciskamy przez środek trzonkiem drewnianej łyżki . Odkładamy drożdżówki do podrośnięcia. smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy w temp 180 st przez
Gotowanie jest łatweSłyszeliście o fidze z makiem z pasternakiem? To inaczej guzik z pętelką czyli potocznie coś, co nie wyszło.A ja ugotowałam zupę z pasternaku, która właśnie wyszła mi wybornie! Dodatek jabłka i chrzanu nadał jej charakterystyczny smaczek. Pasternak ma gruby, mięsisty i słodki korzeń, przypominający wyglądem korzeń pietruszki
To co kochamSKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie dodać sól,cukier i około 6 łyżek maki. pozostawić na kilka minut aż podrośnie. 2. Mąkę wsypać do miski, dodać olej, oraz rozczyn. Całość wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto
Dziś Ja gotujemąka pszenna - 1,5 szkl mak suchy - 3/4 szkl cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 10 dag mleko -1 szkl jajko - 2 szt aromat waniliowy cukier puder Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem
Camilla w kuchnidrożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny 35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe zaczyn 1 + zaczyn 2 + namacznka 210 maka żytnia typ 720 lub 1150 245 maka pszenna typ 650 210 woda 45oC 9 sól 35 ekstrakt słodowy Wstępna fermentacja ciasta 40 minut w temperaturze 30oC. Potem formujemy w okrągły
Przepisy na domowy ser i chlebpłaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest(...)wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń
Słodki ZakątekSkładniki: jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty do masy wsypać mąkę, suchy(...)mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki opakowanie zielonego lukru rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięwarto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę makową 500g maku 125g masła 60g mąki tortowej 1 czubata łyżka kakao ekstrakt migdałowy 1/3 – 1/2 szklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) szczypta soli
AleTorcikNajłatwiejsza babka w łaty (niezawodna) Ciasto czekoladowo-serowe z niespodzianką (można użyć dowolnej konfitury, u mnie figa z makiem) Smacznego
Słodkie okruszkiPo długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po
kuchnia doskizalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą albo lukrem. SMACZNEGO ! Chcecie się dowiedzieć jak sprytnie przekroić ciasto ? klik
Kuchnia u Bietkiostatnim roku 200. Oto najchętniej przez Was oglądane przepisy w minionym roku: Bitki schabowe w sosie myśliwskim Kiszone rzodkiewki Zupa grzybowa z suszonych grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają
Zasmakuj KuchniSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy
Luźna Kuchniazrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne(...)pieczenia Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto ( w tym momencie można dodać kakao, mak lub inne dodatki smakowe). Rozwałkować na grubość około 3 mm i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 5 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia