Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem , owocami, mięsem , warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat
Oryginalny smakTakie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :) Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :) Składniki: 1,5
kuchnia doskipomarańczowa to idealny dodatek do świątecznych wypieków, o pączkach już nie wspomnę! Ja skórkę pomarańczową zrobiłam jako aromatyczny dodatek do masy z białym makiem, którą użyłam do rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku nie zdążyłam jej zrobić i pominęłam ten składnik. W tym roku okazało się jednak
Słodki Pomysłmąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 50 dag mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki sypkiego maku 2 łyżki kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej wgniatamy mak, do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Po tym czasie na stolnicy lekko posypanej mąką
Izabelawkuchnirównież bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki(...)rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia
Izabelawkuchnimasło. Mieszamy. Ubijamy białka i delikatnie dodajemy do masy. Gdyby masa była za gęsta można zwiększyć ilość wody lub jajek. Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem, posypujemy np. makiem lub sezamem i pieczemy ok 40 minut w temperaturze
harrisażeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 3/4 l mleka 15 dag cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej(...)masła 8 łyżeczek kakao 10 łyżeczek cukru pudru 2 łyżki wody Dodatkowo: 250 g masła 280 g dżemu porzeczkowego Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min. Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy
Krokusowy DomZa oknem szaro i ponuro, więc postanowiłam przemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :) Oczywiście sos można
kuchnia doskitylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami , malinami i z makiem . Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła w temp. pokojowej 6 żółtek
kruche babeczkizbędnych słów dzisiaj: zupa krem z brokuła i młodych ziemniaków zabielona serkiem,a podana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula
U FiolkiFiga z makiem z pasternakiem to nie tym razem, bo dzisiaj na blogu kanapki na bogato. Trzy idealne połączenia, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Łagodny camembert ze słodkimi, soczystymi figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie
Fitsweet.mesposób upiec smaczne drożdżówki. Pieczemy w 200 st.C / 15-20 min. góra/dół w zależności od piekarnika... Przed pieczeniem smarujemy rozbitym jajkiem i jak ktoś chce może posypać makiem lub sezamem. Gdy chcemy upiec drożdżówki a akurat nie mamy owoców, to pieczemy z dżemem . Po wystudzeniu, przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Smacznego
chleba naszegojajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżeczki(...)Piec około 20 min w 180 stopniach. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Miksując dosypywać porcjami cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wsypać mak i wymieszać. Masę wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30 min w 160 stopniach. Galaretka arbuzowa: Z arbuza wyjąć pestki i pokroić
Ala piecze i gotujenaleśniki (8szt): duży upieczony burak (180-200g) 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% łyżka oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego maku 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina oleju do natłuszczenia(...)łyżeczka liofilizowanego, mielonego buraka do posypania przed podaniem Ugotowanego lub upieczonego buraka obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk). Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę
Mienta blogzakwasie serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy 500 g maki i 500 ml cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy
Anioły w kuchni