mak - 12131 przepisów (strona:254/809)

Makowe z wiśniami 2345

rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa(...)łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

wesoła kuchnia
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 194

więta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz

Food Square
Bułki z twarożkiem 158

mąki pełnoziarnistej pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli cukier szczypta 1 łyżka masła 20 dkg twarogu półtłustego 1 jajko pozostałe: mak do posypania 1 żółtko do posmarowania Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam(...)wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce

wesoła kuchnia
Bajgle 170

podgotować a potem zapiekać. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko do posmarowania 1 łyżka mleka 300 ml wody letniej mak, sezam do posypania Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość(...)każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Pasta z fasoli 188

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli

kuchnia doski
Zawijaski czosnkowe 201

czosnku sól pół rozkłóconego jaja siemie lniane do posypania lub Nadzienie cebulowe:2 łyżki smalcu domowego 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak  do posypania  Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy dodaj resztę składników, Wymieszaj ciasto najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wyrabiaj robotem(...)każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy zawijas posmaruj jajem i posyp siemieniem lnianym. Jeśli robisz z farszem cebulowym posyp je makiem.  Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły . Piecz je w piekanimu nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut do chwili az się ładnie zarumieni. Przed zjedzeniem

Gotuj Sam!
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 385

się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa(...)sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy. 3. Na pianę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym

W mojej kuchni
Makowa panienka 226

miałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem: 500 ml mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny(...)łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach

Aga w kuchni
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5135

pieczarki 500 g.  kapusta kiszona 800 g.  sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt.  sezam lub mak do posypania   METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste(...)farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem.  Piec ok 10 min. w 170 stopniach

Kuchnia Paulettes
Pełnoziarnista tarta z warzywami 167

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski
Siekane kotlety z kurczaka 157

Bardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja

kuchnia doski
Ciasto cytrynowe z malinami 177

Dziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną

kuchnia doski
Tort Mrowisko 153

żółtka • 4 łyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Krem • 200 g masła • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • cukier waniliowy • 5 łyżek maku • 100 g orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać(...)dokończenie tortu. Krem • Masło zmiksować z cukrem waniliowym, aby zrobiło się gładkie, dodawać po łyżce mleka skondensowanego cały czas ucierając. • Gdy powstanie gładki krem dodać mak i wymieszać. • Do kruszonki dodać pokrojone orzechy, płatki migdałowe i wymieszać z kremem. • Dno średniej tortownicy wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować masłem. • Całą masę kruszonkową wyłożyć

To co kocham
Ciasto Trzy Smaki 170

mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Ciasto serowe • 500 g białego sera mielonego • 5 jajek • 125 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 1 łyżka maki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy Ciasto orzechowe • 100 g mielonych orzechów włoskich • 1/2 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa • 1 czekolada(...)gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto makowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po jednym żółtku. Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym

To co kocham