mak - 12131 przepisów (strona:262/809)

3 - KOLOROWE CIASTECZKA 187

Składniki: 300 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej  250 g margaryny 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki maku 1 łyżka kakao 1 puszka masy kajmakowej np. waniliowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek(...)wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Pierwszą część ciasta zostawiamy, do drogiej dodajemy mak, zaś do trzeciej dodajemy kakao.Każde ciasto wałkujemy i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 5 cm wykrawamy małe okrągłe ciasteczka. Układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 140

papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki

kulinarne odsłony pati
Makowiec na kruchym spodzie. 122

Składniki :  Ciasto kruche : 50 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   Masa makowa : 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób(...)podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce przez kilkanaście minut.   M asa makowa : Mak sparz, odcedź, zmiel 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku. Białka ubij z cukrem. Dodaj wszystkie składniki przeznaczone do masy makowej, oraz ubite białka, dokładnie wymieszaj wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Kremówka Na Biszkopcie 193

kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )      Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 100 gr masła sok z cytryny 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia(...)przez około 25-30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. 3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
MAKOWA KRAJANKA 169

pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt.  cukier puder 1 szkl.  mąka 1 szkl.  mak niebieski suchy 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: mleko 1/2 l.  margaryna 1 kostka  cukier waniliowy 1 op. aromat waniliowy kilka kropelek cukier(...)mleko 4 łyżki masło 1 łyżka  (Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie) ~~METODA~~ Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Masa: Mleko

Kuchnia Paulettes
kremowy warstwowiec z biszkoptami 125

Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu 100 g cukru szczypta soli  na krem:  1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru(...)dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka  Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier. Mak i kokos wymieszać i połączyć z pianą. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 25 minut. Wystudzić.  Proszek budyniowy wymieszać z mąkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pleśniak. 161

Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach 28 x 40 cm 3 szklanki mąki pszennej

Rozpustne gotowanie
Dziki leśny gulasz. 129

Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże) - żołędzie - marchewka - cebula - maka - soda oczyszczona Wykonanie: Żołędzie obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem pól łyżeczki sody oczyszczonej. Woda powinna się mocno zabarwic. Zabieg powtarzamy, aż woda będzie względnie czysta(...)odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dolewamy trochę wody i gotujemy razem ze starta marchewka. Dodajemy żołędzie i jakiś czas gotujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dosypujemy trochę maki i dobrze mieszamy. Dodajemy wszystko do garnka z gulaszem i zagęszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem

Kryzysowa Książka Kucharska
makowiec czekoladowy 134

Uwielbiam ciasto z makiem a to tradycyjne przejadło mi się ..Szukałam nowych inspiracji i wyszedł czekoladowy makowiec..Nie jest tani ale zapewniam przepyszny.. Składniki: 850 g maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ugotujmy Coś
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 209

masła 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 4 jajka 40 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego ( w oryginale 2 opakowania) 125 g maki tortowej 20 g maki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość

kruche babeczki
Tradycyjny makowiec 141

Makowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka(...)mąką. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm). Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia, związujemy boki. Starajmy się ciasto zawinąć bardzo dokładnie i mocno w papier, wtedy nie rozpłynie

VioletoweKucharzenie
Zupa krem z grochu 97

pół szt, kminek 1 łyżka, majeranek 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, liście laurowe 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, pieprz czarny do smaku, sol do smaku, maka pszenna 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Groch wypłukać i dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy przez pół godziny. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę(...)dodajemy do gotującego się grochu. Cebule obieramy, siekamy podsmażamy na oleju na zloty kolor i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Z maki robimy zasmażkę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z grzankami

kulinarne odsłony pati
Sernik z kokosem i mango 145

Waszym domu było tak samo :-)  Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny(...)szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko pół szklanki, jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę

kulinarne odsłony pati
Miodownik z kremem, polewą czekoladową i orzechami 177

czekoladow ą  i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz zawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃 Składniki: ciasto: maka pszenna 4,5 szklanki, cukier drobny 1 szklanka, miód 3 łyżki, śmietana 18% 2 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, jajka 1 szt, soda oczyszczona 1 łyżka, ocet 1 łyżka, masło(...)masa: mleko 1 litr masło 250 g, maka ziemniaczana 4 łyżki, laska wanilii 1 szt, cukier kryształ 7 łyżek, olejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka:  orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec

kulinarne odsłony pati