łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku Jak wykonać ? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec
Wanilia i KardamonNigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale
kuchnia doskiWyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :) Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych
Kulinarna (nie)codziennośćKochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doskiSłodkie,bakaliowe,rozpływające się naleśniki.Wypełnione makiem i serem ,polane klarownym sosem czekoladowym.Mniam...Wiem ,że to jeszcze nie czas na " mak " , ale musiałam się skusić na cos tak pysznego i słodkiego.Polecam. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~ 15dag.mąki 2 jajka żółtko 3/4 szkl.mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego 0.5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDanie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale
kuchnia doskiTym razem w wolnowarze zrobiłam deser, a dokładnie pudding ryżowy. Wyszedł rewelacyjnie i dzieci domagają się żeby dzisiaj zrobić znowu. No cóż...idę po ryż i
kuchnia doskiMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiprzygotowując domowe posiłki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu są również inne potrawy – z łososia, i z łososiem: Spring rolls z pieczonym łososiem Terrina z łososia w maku Tatar z łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny
kuchnia doskimąki kukurydzianej 60 g otrębów gryczanych 250 g mieszanki bezglutenowej Mix per pane Nutrifree 20 g świeżych drożdży 425 g wody 5 g soli 20 g oliwy mak do posypania Wszystkie mąki i otręby wymieszaj razem w dużej misce. Drożdże rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie(...)miejsce do wyrośnięcia. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj bochenek i połóż go na wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut. Następnie chleb posmaruj woda i obsyp makiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Chleb studx na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowagryczanej Nutrifree 30 g Mix Omega BIO Nutrifree 420 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 8 g soli 1 łyżeczka (5g) płynnego miodu mak lub nasiona do posypania Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód(...)uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na dnie piekarnika połóż miskę wypełnioną kostkami lodu i wstaw do chleb. Piecz ok. 50 minut. Chleby studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskimąki pszennej ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę(...)zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Rozwałkować na grubość około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len] . Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek.Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik
Moje domowe kucharzeniesztuk, w zależności od wielkości. Odstawiamy aż jeszcze trochę urosną. W tym czasie mieszamy łyłżkę oleju z łyżką musztardy i smarujemy nasze bułki. Możemy posypać je makiem, sezamem lub tym, na co akurat mamy ochotę. Nacinamy, by ładniej wyglądały. Pieczemy w 180-200 stopniach przez niecałe 30 minut. Smacznego
MarcinChef