mak - 12131 przepisów (strona:277/809)

Makaron domowy penne w sosie grzybowym 149

zbyt ciasne to podlać ciepła wodą. Ciasto dzielimy na 3 części i zostawiamy je pod ściereczka na około 20 minut. Po 20 minutach każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy podsypując maka . Zwijamy w ruloniki dosyć luźno i kroimy w szersze paski,nadal podsypujemy maka. Zostawiamy na 20 minut do podsuszenia makaronu. Do gotującej wody wlewamy olej 2-3 łyżki aby makaron

Różowa kuchnia
Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem) 187

się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kefiru 1 szklanka cukru 6 białek 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka(...)rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do blachy wyłożonej

talerz przyjemności
Piegusek z białek 139

Zostały mi białka z faworków więc powstał pyszny piegusek. Smaczny i piegowaty.   Składniki: cukier 1 szklanka białka 1 szklanka mąka pszenna typ 500 1 szklanka mak mielony 1 szklanka olej 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka  Polewa: czekolada 200 g  mleko 3 łyżki  Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam(...)mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki. Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi

Różowa kuchnia
Rogale z makiem 196

drożdży instant 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 3 łyżki mleka w proszku 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 250 ml mleka  40 g masła mleko do posmarowania mak niebieski ale-raj Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się(...)każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni z termoobiegiem

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 193

jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych(...)jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 110 g mąki gryczanej, 40 g skrobi ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia'; document.write

moj przepis na
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 171

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych, podprażonych 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jabłko 1 łyżka prawdziwego miodu woda wykonanie: Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, mak, wiórka kokosowe, rodzynki oraz kurkumę. Zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków

Domowy Smak Jedzenia
CISTO "PRZYSMAK PIOTRUSIA" 131

które myślę ze wielu przypadnie do gustu. Składniki: 4-5 dużych jabłek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 duże lub 5 mniejszych jajek 3 szklani maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżeczki kakao 3/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skorki. Kroimy je na mniejsze kawałki (może(...)naszych składników, czyli make, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mleko. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy.   7. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka lub bułką tarta, foremki. 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-60 min w temp 180 C 9. Podajemy nasze ciasto posypane cukrem pudrem SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 462

pokojowej. 7 jajek (białka oddzielić od żółtek) 225 g drobnego cukru 180 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka 15 ml) 300 g maku suchego (nie poddajemy go żadnej obróbce chemicznej, nie parzymy ani nie mielimy) Suche składniki tj. mąki, proszek do pieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Przekładaniec świąteczny 181

dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej(...)puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao a do czwartej dodajemy posiekane orzechy. Cztery formy o wymiarach (24x29cm.), każdą masę wykładamy do formy, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 218

szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 218

szkl. oleju 1 szkl. cukru trzcinowego demerara 4 łyżki miodu, powinien być o łagodnym smaku, mój gryczany był bardzo wyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
owsianka na wodzie 160

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce

Domowy Smak Jedzenia
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 296

przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki Sposób wykonania(...)zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym

Pyry na Gaz
Bajgle z parmezanem 156

SMACZNEGO ! Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z makiem 273

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje