pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, samo(...)Tort czekoladowo-figowy z wiśniami Tort czekoladowo-figowy z wiśniami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego 500 gr serka mascarpone schłodzonego 200 ml śmietany 30% 50 gr gorzkiej czekolady 70 % kakao 400 gr świeżych
moj przepis nadużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Mąka ziemnaczana 2 łyżki 2,7 łyżki 3,3 łyżki 4 łyżki(...)dużych (L) 8 dużych (L) 9 dużych (L) 10 dużych (L) Cukier 6 łyżek 8 łyżek 10 łyżek 12 łyżek 14 łyżek 16 łyżek 18 łyżek 20 łyżek Maka tortowa 7,5 łyżek 9,3 łyżek 11,7 łyżek 14 łyżek 16,33 łyżek 18,7 łyżek 21 łyżek 23,3 łyżek Mąka ziemnaczana 2,5 łyżki 3,33 łyżki
moj przepis nadanej potrawy , ponieważ to mój pierwszy blog jaki założyłam.Tak więc ,możecie zobaczyć jak po raz pierwszy zaczynałam ha ha ,ale przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam serdecznie.! ******************************************************** ************ KLUSKI Z MAKIEM JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO GOŁĄBKÓW CIASTKA KORZENNE Z MASZYNKI GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM SAŁATKA JARZYNOWA BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ KULEBIAK FRANCUSKI PISZINGIER KAWOWY KURCZAK W SOSIE Z KAWY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPani Celina, jako wykwalifikowany cukiernik (skończyła szkołę cukierniczą w Białymstoku pod okiem Pawła Dreznera), wie jak piec tradycyjne ciasta z naturalnych produktów bez polepszaczy. Makowiec wiejski zawiera ponad 60% maku (nie masy makowej) i jedna z jego tajemnic polega na sposobie jego zwijania. Dzięki temu w makowcu jest dużo maku, który tak naprawdę stanowi o dobroci makowca. Od wielu wielu
królestwo garówdodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie ) woda : 375 ml ( jeśli dodacie do swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody
apetytnapieczenieformy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 Aromat waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników(...)Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek
Tradycyjna Kuchniawnusia. Lubię jak jest nas dużo, bo wtedy jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając(...)jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam
O kuchni z uczuciempowinny mieć temperaturę pokojową ( należy wyjąć je z lodówki około 2 h przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta) Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut
Mia Cucina SofietaCzyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka
Gotuj z Rumcajsemczasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste Potrawygóry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC. Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak go w domu nie martwcie się
Niespełnione zdolności kulinarnewilgotne, są pyszne! Można użyć także brzoskwiń albo moreli. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1 cukier wanilinowy 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 nektarynki Sposób przygotowania: 1. Nektarynki kroimy w małą kostkę. W jednej misce mieszamy składniki(...)suche, tzn. mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mak, proszek oraz sodę. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, mleko oraz olej i mieszamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokrojone nektarynki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotami do 3/4 ich wysokości. pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Ostudzone muffinki posypujemy
Na Ciasteczkowych Papierachkupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana w większych sklepach z Niemiec. Przygotowałam ją w jaju i w mące Mistrzowska Mieszanka ( maka jaglana, siemię lniane, mąka konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego ryżu). Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce. wiązka skorzonery(...)cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki zrób ciasto lekko soląc. Na rozgrzanym oleju zmaż obtoczoną w cieście Odsącz na papierowym ręczniku. Swoją potrawę obtaczałam w suchej mące, potem w jaju, potem znów w mące. Ale za drugim
AZgotuj!gustu i będziecie do niej często wracać, bo naprawdę warto! Zapraszam na mniej tradycyjnego piegusa! Składniki na pieguska : 4 białka 100 g cukru 2 jajka 60 g maku 120 g mąki 3 łyżki oleju Sposób przygotowania pieguska: Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka(...)ponownie miksujemy. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem. Gotową masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy w formie. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościKolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem. Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej. Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe. Rozwiń
Ewa w kuchni