thai przygotowali Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik . Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie(...)wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną
Codzienne GotowanieOdkopałam przepis ,który od dawna czekał w kolejce -pilne ! .Mówię o drożdżówce z makiem i śliwkami ,z odrobiną lukru i jedzoną koniecznie lekko ciepłą …w taki dzień ,jak dziś ,deszczowy , pasowała idealnie. Składniki : foremka o średnicy 26 cm 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli
Ladylaura.Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej
Polska ZupaSmaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysłyszał już chyba każdy, ale czemu jej nie upiec kiedy teraz tyyyyyle jabłek pod dostatkiem! a kto nie piekł tym bardziej zachęcam! Składniki ma ciasto; 1,5 szklanki maki pszennej pół kostki masła (10 dag) 3 łyzki cukru 3 łyzki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Włozyc do lodówki(...)godzine Nadzienie; 5 dużych jabłek 2 łyzki maki 5 łyzek cukru cynamon konfitura z mirabelek ok 2 łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru
Radość kipiąca uśmiechem.Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego
Z Kuchni Do Kuchnipoznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :) Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody na masę budyniową: 5 żółtek jaj 1/2 l mleka 1/2 szklanki(...)miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Symfonia smakowanadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji waniliowej Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżka maki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto miodowe : Mąkę(...)temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa : Mleko gotuję z cukrem waniliowym
Tradycyjna kuchnia Kasiszkl cukru 3/4 - szkl mąki 2- łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku do pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą(...)piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę. Ciasto 2 Ubić białka na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać, dodając stopniowo mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. KREM Galaretki
Kuchnia Danusiszklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Ponadto 2 puszki masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych ( kupione tutaj ) 3 białe
Podróż w kulinariajajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem: 0,5 l mleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki cukru(...)czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo - kokosowy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut.Studzimy. Przygotować krem. Masło
Nie tylko w kuchnimałej, rodzinnej uroczystości postanowiłam przygotować jakieś ciasto. Chciałam żeby mój wypiek był nie tylko smaczny, ale też ładnie się prezentował na stole. Moja rodzina wprost przepada za ciastami z makiem. Dlatego przygotowałam mój drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie. Smak i niebanalna prezentacja, to zdecydowane atuty tego ciasta. Spróbujcie, bo warto. Przygotowanie takiego makowca nie jest wcale skomplikowane. Zapraszam
Słodkie okruszkiukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy nacinamy nożem dość głęboko, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godz do powtórnego wyrośnięcia. Następnie smarujemy bułki wodą, posypujemy suchym makiem, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C, przez 20 minut na złoty kolor. Przestudzone podajemy z masłem lub konfiturą. Przepyszne świeże bułeczki upiekła Elżbieta
kgwjanczewo