mak - 12131 przepisów (strona:285/809)

Tort makaronikowy 286

tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy blaty są suche i w razie potrzeby

Bullio
Krakowskie obwarzanki 132

szczypta soli 2 1/2 łyżki cukru 1 op. drożdży instant (8g) 1 szklanka ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka cukru szczypta soli mak, sól gruboziarnista lub sezam do posypania 1 rozmłucone jajko, do posmarowania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy 2 i 1/2 łyżki cukru(...)minuty (zdj. poniżej). Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i kładziemy na folii. Gdy wszystkie obwarzanki będą już obwarzone, smarujemy je rozmłuconym jajkiem i posypujemy sezamem, solą gruboziarnistą lub makiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe

My Culinary Art
Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3) 158

córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta soli Jajka roztrzepać, dodać resztę mokrych składników

Kto ugości moich gości?
Drożdżówki 168

Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  50 dkg maki  10 dkg cukru  50 g masła  dowolne nadzienie Przygotować rozczyn i odstawić go na około 15 minut w ciepłe

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 213

obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta(...)mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak. Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę.  Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia. Udanych wypieków

Wanilia i Kardamon
Przekładaniec biszkopcikowy 153

wspaniały smakowo miks, spróbujcie efekt - zapewniamy zawsze udany! Składniki: 2,5 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem(...)proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę biszkoptów, smarujemy połową dżemu, przykrywamy ciastem makowym. Rozkładamy następną porcję  biszkoptów które smarujemy

kgwjanczewo
Drożdżowki, Ślimaczki cynamonowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.65 170

smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu(...)masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru, łyżka maki i mleka. Mieszamy i odstawiamy by mocno się spieniły. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, tak by tłuszcz się rozpuścił. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, rozczyn, i cukier. Stopniowo dolewamy mleko z masłem, na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, ja robiłam to hakiem miksera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto makowo - serowe bez pieczenia 168

Składniki: 2 bułki wrocławskie czerstwe 0,5 litra mleka 100 gram cukru 0,5 kostki masła 3/4 szklanki maku mielonego 1 cukier waniliowy 1 serek mascarpone 200 gram śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie biszkoptów 0,5 szklanki kawy espresso opcjonalnie 1 łyżka koniaku lub rumu Wykonanie: Galaretka rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zostawiamy(...)lekkiego stężenia.  Bułki moczymy w mleku aby zmiękły, rozgniatamy widelcem lub blenderem,  następnie dodajemy masło, cukier oraz mak gotujemy masę ok 10-15 minut.  Ugotowaną masę zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy

kgwjanczewo
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 166

siemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy go z siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży 100 g żytniej maki chlebowej typ 720 400 g maki orkiszowej typ 630 210 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Przy pomocy rąk lub haka zagniatamy ciasto. Będzie dość zwarte. Formujemy kulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 217

serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała.   Składniki : 6-8 szt. ciasto:   20 g świeżych drożdży, 200 g mąki orkiszowej, 250 g maki pszennej, ½   łyżeczka soli, 250 ml wody, 1 łyżeczka soli, farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼   łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku(...)listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ser parmezan, gorgonzola, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy

Moniki Smakołyki
Bułeczki śniadaniowe - żabki. 126

robiłam z myślą o mojej córce, chciałam jej zrobić niespodzianke! no i się udało. Pomogła mi w końcowej fazie przygotowań , a efekty oceńcie sami.     Skłądniki; 570 g maki pszennej 12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka(...)plastrach, kiełki , kilka goździków   Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki. Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 185

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki krupczatki  250 g margaryny 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia  1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka(...)ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch ułożyć

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Rafaello 282

przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 białe czekolady 3 śmietany śnieżki 1 szklanka śmietany 30 % 1,5 szklanki mleka

Kuchnia u Bietki
Wegański bakaliowy piegus 107

masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 150 g cukru (użyłam ksylitolu) około 200 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty) 100 g maku 50 g łuskanych pestek dyni 50 g ziaren sezamu 50 g suszonej żurawiny łyżeczka proszku do pieczenia * „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami(...)ilością bo ciasto tego nie udźwignie Przygotowanie: wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio) Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, stopniowo przesiewać do piany i dalej miksować, po minutce dolać roztopione masło kokosowe, zmiksować a na końcu dodać bakalie. Ciasto jest płynne ale gęste. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem kokosowym

greenscarf
Sernik na ciemnym spodzie 190

tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru(...)łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową

Moje domowe kucharzenie