mak - 12131 przepisów (strona:285/809)

Przekładaniec makowy 141

ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej(...)Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem

na moim stole...
Kruchy placek makowy 196

przepadam za ciastami z dużą ilością maku ale moi domownicy lubią więc zawsze coś im upiekę. W zeszłym roku po raz pierwszy piekłam seromak  i ciasto to nawet mi zasmakowało. Teraz upiekłam taki kruchy placek z masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają

Monia miesza i gotuje
TRUFLE FIGOWE Z PISTACJAMI 165

Jeszcze z czasów, gdy ich kupno w polskich sklepach nie było wcale takie oczywiste. Dziś to żaden problem, kiedyś chomikowało się je tygodniami, by cieszyły smakiem w czasie świąt. Mak był pod ręką zawsze, figi niekoniecznie. Przysłowiowa figa z makiem nabierała wtedy specyficznego znaczenia. Stąd sentyment do... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe 165

twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może być do grosa, pizzy lub mozzarelli, sól Na farsz: 7 – 8 cebul, pieprz, sól Dodatkowo: 1 jajko, mak do posypania Sposób przygotowania: Cebule obrać i bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, porządnie doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć (płyny muszą odparować). Wystudzić. Z podanych składników(...)podczas zwijania). Odciąć i zwijać następny rulonik.  Poszczególne paski zwijać w ślimaczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną maku. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika około 30 minut (do czasu zrumienienia się ciasta

Nie tylko w kuchni
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 180

migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka(...)ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział

Plate of Joy
Biało - czarne kruche świderki 148

odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: 300 g maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła 1 łyżka mleka na ciemne ciasto: 50 g gorzkiej czekolady(...)składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoldę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa gwiazda z makiem 258

wypieku   Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm: CIASTO

Grunt to przepis!
Ciastka z maszynki 147

jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka gęstym dżemem lub powidłami. Poszperałam trochę w sieci i doczytałam, że nasze babcie piekły te ciastka z dodatkiem skwarek. Ciekawe(...)taki przepis jeszcze gdzieś się zachował? Składniki (mi wyszło 65 ciasteczek): 50 dkg maki pszennej 3 żółtka 10 dkg zimnego masła 10 dkg zimnego smalcu szklanka ( z kopką) cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kwaśniej śmietany Połowę mąki wysypać na stolnicę, dodać resztę składników i zagniatać ciasto dodając stopniowo  resztę mąki

Maślane ciasteczko
Ciasta , ciasteczka na święta 138

MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ                                               SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciabatta bułki 192

żałuję bo smakują rewelacyjnie ,są pulchne powiedziałabym puchate ,mają te charakterystyczne duże bąble powietrza w środku a skórka jest chrupiąca :) ślinka cieknie na samą myśl :) Składniki : Biga : - 175 g maki pszennej typ 450 do 550 - 175 g maki pszennej typ 650 do 750 ja połączyłam 550 z 750 - 4 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody Wyrabiamy wszystko 5 minut

Wypieki Rene
ślimaczki z jabłkami 124

żółtka - kilka kropel olejku waniliowego Jabłka : - 2 kg jabłek - sok z połowy cytryny - 2,5 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka masła - kilka łyżek ciemnego cukru - szczypta gałki muszkatołowej ( opcjonalnie ) - łyżka maki ziemniaczanej dodatkowo  jedno jajko i kilka łyżek ciemnego cukru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn i wlać(...)maki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, dodać resztę składników i wyrobić przez ok 8 minut ,aż nie będzie się kleiło do rąk .  Przykryć i odstawić na godzinę . W tym czasie robimy nadzienie , jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę, na patelnię wrzucamy masło ,cukier ,pokrojone jabłka ,cynamon i ewentualnie gałkę , dusimy aż jabłka zmiękną ,na koniec dodajemy

Wypieki Rene
Makowe wypieki. Świąteczne, słodkie przepisy z makiem. 220

wypieki, które możecie przygotować na zbliżające się Święta: 1. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 3. Makowa rolada 4. Ciasteczka "Makusie" - pyszne, szybkie ciasteczka z makiem Na blogu niedługo pojawią się kolejne makowe słodkości. Zaglądajcie, zapraszam

Słodkie okruszki
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 195

grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie

Plate of Joy