mak - 12131 przepisów (strona:294/809)

Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 131

łyżki wody 7 łyżek płatków owsianych górskich 2 łyżeczki soli 1 łyżka czarnuszki lub kminku 3-4 szklanki przegotowanej letniej wody tłuszcz do wysmarowania formy mleko do posmarowania mak do posypania      Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli do podwojenia objętości.      Resztę(...)masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu od spodu powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos. Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Cebularze 112

pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 750 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Dodatkowo: 2 duże cebule 2 łyżki oleju  3-4 łyżki maku sól i pieprz 1 białko (do posmarowania) Przygotowanie: 1.  Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut. 2.  Ciasto właściwe: Zaczyn wymieszać ze składnikami z ciasta właściwego(...)oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. 3.  Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec dodać mak i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 4.  Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 8 równych części (każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć

Nastoletnie Wypiekanie
Makowy przekładaniec 202

szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki 170

Dziś zapraszam Was na szybkie i smaczne ciasteczka z makiem. Te małe "Makusie" będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowuje je się szybko i w tym tempie też znikają. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 50 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki maku 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 2-3 krople aromatu pomarańczowego

Słodkie okruszki
Słonecznikowa pasta kanapkowa 180

nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5 ząbków czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek garść kiełków słonecznika do posypania sezam i mak do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - słonecznik umyć, namoczyć 10 minut - słonecznik zagotować w świeżej wodzie, gotować 10 minut na małym ogniu - odcedzić, przełożyć do miksera, dodać(...)przeciśnięty czosnek - przyprawić do smaku - dodać oliwę i zmiksować do połączenia składników - na kanapce posypać sezamem, makiem i kiełkami słonecznika SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Muffiny śniadaniowe <klik> Zobacz też przepis na Kolorowy hummus <klik

Pora na pora i pomidora
Babka piaskowo-makowa 139

ciasta dla osób, które szukają alternatywy dla makowca Składniki: 200g mąki pszennej 200g mąki ziemniaczanej 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem) 250g cukru 4 jajka szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szklanki mleka olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku(...)Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać

Mania Wypiekania
Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji 213

mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej pół litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta(...)proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie ciasta makowo-kokosowego: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Dodaj mak, kokos oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie. Piecz ok. 30-40 minute w temperaturze 170 stopni. Wykonanie kremu: Odlej pół szklanki mleka i roztrzep w niej żółtka

Mania Wypiekania
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 171

chudej szynki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych z ziaren) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g  mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala(...)łyżki soku z cytryny lub limonki 200 g kefiru lub jogurtu 1/2 pęczka kolendry 4 łyżki pokrojonego na grube krążki szczypiorku 1 łyżka plasterków świeżej chili 1. Nasiona (kardamon, mak, gorczycę, pieprz, kmin) podprażyć na oleju kukurydzianym na niewielkim ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody

Kuchnia Prezydentowej
Babka makowa 147

posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło(...)gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier

Kuchenne Wariacje
Kołaczyki z wędzonym białym serem 139

wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki(...)krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem (dla reszty rodziny). Blaszkę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzałam do 180*C termo obieg. Wstawiłam blaszkę z bułeczkami i piekłam je około 22 minut. Po wyjęciu

Kuchenne zapiski Edyty
Piegusek na białkach 251

wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :) Składniki: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki 1 kostka rozpuszczonego masła (lub 3/4 szklanki = 180 ml oleju) 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 szklanka białek

Domowa Cookierenka Agi
Bułki grahamki 116

mąki pszennej typ 650 8 g  świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka Drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka i dodałam do połowy maki.  Wymieszałam i dałam rosnąć przez godzinę (w foremce automatu do pieczenia chleba). Po godzinie dodałam resztę mleka, maki i sól i włączyłam program 11 - wyrabianie ciasta. Razem

Marder&Marder Manufacture
Cebulowe paluszki grissini 141

kurczaku pisać nie będę. Kurczak jak kurczak, każdy kiedyś widział, pewnie nawet i jadł. Ale oprócz kurczaka zrobiłem też włoskie paluszki grissini. Takie z ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone tym więcej się pije(...)chlebowej typ 750 200 g mąki owsianej razowej 1 cebula 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy 275 ml wody 3 łyżki maku sól morska gruboziarnista do posypania paluszków Cebulę siekamy dość drobno i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Delikatnie żeby nie przypalić. Czekamy aż wystygnie. I potem po prostu wszystkie składniki łączymy

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe 93

Może ktoś ze sklepu e-maka.pl wyjaśni w komentarzu te nieścisłości, może nie wyjaśni, myślę, że to niezbyt duży problem, czy 500, czy 550. Tak czy siak, postanowiłem z tej maki zrobić bułki. I powiem szczerze, że efekt końcowy mnie wgniótł w ścianę, bułki wyszły niesamowite. Z całą pewnością to były jedne z najlepszych bułek jakie kiedykolwiek zrobiłem. Mięciutkie w środku(...)długo wyrabiać, bo im ciasto będzie lepiej wyrobione tym bułeczki będą pulchniejsze. Powinniśmy otrzymać idealnie elastyczne ciasto nie przywierające do dłoni. Gdyby tak nie było to dosypujemy odrobinę maki lub dolewamy trochę wody - w zależności czego potrzeba. Ale nie powinno być takiej konieczności. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Bułki kukurydziane 93

Dobra, przepraszam, że przynudzam, jeszcze tylko zdanie, czy dwa i dojdziemy do właściwego przepisu. Bo chciałem jeszcze tylko powiedzieć, że te bułki nie są takie puszyste jak z samej maki pszennej. Są nieco bardziej zbite. Nie jakoś tak strasznie, tylko po prostu nie są takie dmuchane i puchate. Są mięciutkie w środku, ale nieco zbite. Ale dzięki temu są niesamowicie(...)wiedziałem jeszcze, że są tak syte. Zjadłem dwie i naprawdę miałem już dość na kilka następnych godzin. Są super pożywne. 300 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 400 g maki pszennej 20 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki syropu klonowego 50 g masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski

Marder&Marder Manufacture