mak - 12131 przepisów (strona:296/809)

Chaos i róg obfitości. Bread cones. 152

pszennej  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól(...)papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 168

pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym

KUCHARNIA
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 168

Skladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny

w mojej kuchni
rogaliki 159

posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku(...)rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego

w mojej kuchni
pierożki rosyjskie pieczone 152

mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny(...)już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla. Świetne są do szklaneczki gorącego barszczyku

w mojej kuchni
PTYSIE 151

Ciasto 1 szklanka wody 1/2 kostki masla 1 lyzeczka cukru, 1 szklanka maki 5 jajek o temperaturze pokojowej Wode, maslo i cukier zagotowac w rondlu, maslo powinno byc calkowicie rozpuszczone. Dodac make i wymieszac az utworzy sie jednolite ciasto. Obnizyc ogien i chwilke jeszcze podgrzewac ciagle mieszajac (przynajmniej minute, aby odparowac nadmiar wilgoci w ciescie). Zdjac z palnika, przestudzic(...)formowac na blasze cienkie paluszki dlugosci okolo 10cm (rekaw cukierniczy jest swietny do tego). Piec okolo 30 minut, az ladnie sie napusza i beda ladnie zrumienione. Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 duze zoltka 1 szklanka kremowki 1 szklanke mleka zagotowac z cukrem, do pozostalej 1/2 szklanki dodac make ziemniaczana i zoltka, dobrze

w mojej kuchni
Koniczynka 151

pieczarek drobno posiekanych ok.45-50szt. plasterków wędliny o okrągłym kształcie dopasowanych do wielkośco krążków jakie wytniemy ,lub sera żółtego.Jedne były z wędliną ,drugie z serem żółtym.. sezam lub mak do posypania Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej, jajko i mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować(...)Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) . Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając. Gotowe koniczynki posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć i ostudzić na kratce.Smacznego

w mojej kuchni
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 152

Skladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny

w mojej kuchni
MAKOWA PANIENKA 218

drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju na ciasto makowe SKŁADNIKI 6 białek 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)WYKONANIE : Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mak Delikatnie wymieszać. Upiec ciasto w blaszce o takich samych wymiarach jak biszkopt

w mojej kuchni
5 w 1 ciasto 367

Masa makowa: 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku 3 jaja 10 dag cukru aromat migdałowy bakalie (ilość i rodzaj według uznania) Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie

w mojej kuchni
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 172

SKŁADNIKI Zaczyn: 135 g maki wysokoglutenowej -u mnie pszenna tortowa 13 g swiezych drozdzy 75 g wody te fotki ,oprócz pierwszej ,nie sa moje ,ale pokazuja jak skręcic ciasto. Ciasto: 400 g maki wysokoglutenowej 75 g cukru 120 g letniego mleka 3 zoltka 1 lyzeczka / 5 ml / soli 120 g miekkeigo masla Nadzienie: 75 g rodzynkow 75 g skorki pomaranczowej

w mojej kuchni
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 223

mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie(...)już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla. Świetne są do szklaneczki gorącego barszczyku

w mojej kuchni
ROGALIKI 172

posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej(...)rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego. Inspiracja: addio pomidory

w mojej kuchni
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 369

Składniki: beza 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 4 białka ciasto orzechowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej tortowej cukier wanilinowy 230 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 130 g orzechów włoskich krem 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki likieru jaki lubimy 3 łyżki maki pszennej

w mojej kuchni
barwy jesieni---colori autunnali 162

szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla  barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy(...)Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy

w mojej kuchni