mak - 12131 przepisów (strona:300/809)

Słodkie grossini 136

Jeżeli lubicie te klimaty to wypróbujcie!" Składniki : 200 g mąki pszennej 15 g drożdży 1/2  łyżeczki cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g mąki kukurydzianej  szczypta soli mak, cynamon, pestki słonecznika, cukier Sposób przygotowania:  Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem. Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Gniazdka Kokosowe 152

bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest sporym ułatwieniem, przy napiętym grafiku." Składniki : 140 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka jajko 325 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli 50 g wiórków kokosowych orzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło

Słodkie Przyjemności
Domowe Pieguski 161

Pieguski! Składniki : 200 g masła 2 żółtka jajko 170 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 30 g mąki kukurydzianej duża garść orzechów laskowych/migdałów duża garść żurawiny 300 g maki pszennej - tortowej łyzża ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy(...)obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy do góry

Słodkie Przyjemności
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 354

ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki(...)pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy

Słodkie Przyjemności
Domowe Natchos 183

chodzi za mną smak Natchos. A wyobraźcie sobie ich domowy smak! Taak! Jest jeszcze smaczniejszy. Może macie ochotę przygotować je sobie sami?" Składniki : 200 g mąki pszennej 200 g maki kukurydzianej 80 g masła 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka oliwy 220 ml wrzącej wody Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy(...)obie maki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy masło, oliwę i zalewamy to wszystko wrzącą wodą - zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko jak to możliwe, a następnie wycinamy za pomocą nożyka albo radełka trójkąciki.  Gotowe natchos'y układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka ze słonecznikiem 125

smak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :) Składniki : 200 g masła szklanka cukru 3 jajka sól łyżka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej garść suszonych żurawin mak 150 g pestek słonecznika Sposób przygotowania Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu(...)tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika.  Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka Makowa 220

cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g maku Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy

Słodkie Przyjemności
Biszkopt makowy 215

Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem smakowym lub przekładać kremem. A jak samo ciasto? jest pyszne :) Składniki: 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka mąki pszennej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się(...)rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około

Słodkie Przyjemności
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 196

piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:)  Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie(...)cukier sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 150

inny dzień. Jak byłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami.  W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień(...)przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii. Posypujemy cukrem. Mieszamy. Gotowe. Odstawiamy i co ważne nie przykrywamy. Lata temu sobie przykryłem i mi się wszystko sparzyło. Makówki są na mleku, więc przechowujemy w lodówce. Smacznego

BaRepas
Makowiec drożdżowy 237

makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy ok. 100 g masła stopionego Dodatkowo: białko do posmarowania mak do dekoracji lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał) domowa masa makowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże(...)zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 185

Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem to ona jest największym łasuchem domowych, zdrowych słodyczy. Ciasteczka znalazłam(...)240g mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 żółtka - 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 4 łyżki suchego maku Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi. Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
Paszteciki z kapustą i grzybami 229

łyżeczka sól - 1 łyżeczka mleko - 200 ml FARSZ kapusta kiszona - 750 g grzyby suszone - 2 garście cebula - 1 szt sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie olej DODATKOWO mak do posypania  PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.  FARSZ  Grzyby(...)zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi.  Ciąć skośne paszteciki.  Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem.  Piec w 180 stop.przez 20 minut.  Podawać z czerwonym barszczykiem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Babka kwitnący tulipan 185

szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 cukier wanilinowy * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel wiśniowy * 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty) * 2 łyżki kakao * 3 łyżki maku Sposób wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy dodać olej i mąkę przesianą(...)koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem

Mix smaku
Kluski z makiem 167

składniki * 30 dag maku * 2 łyżki miodu * 2-3 łyżki cukru pudru * cukier wanilinowy * olejek migdałowy * bakalie  (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele ) * makaron szerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy.  Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto

Mix smaku