przygotowujemy sobie śniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną
Pora coś zjeśćkonkurs z przepisu KASI . Składniki: Biszkopt 50 g margaryny Kasia 160 g cukru pudru 5 jajek 130 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szkl suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 250 g margaryny Kasia Ekstra 3 budynie śmietankowe z cukrem (każdy na 500 ml mleka) 1 l mleka Dekoracja 50 g płatków migdałowych 1 pomarańcza(...)przestudzić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujeszklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, jajko, 3/4 szklanki letniej wody, łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 40g masła, białko, mak do posypania. Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie(...)ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić na kratce. Źródło: Fabryka kulinarnych inspiracji
Z miłości do słodkościmiodu 80g brązowego cukru 150 g płatków osianych 100g mąki pszennej Szczypta soli Garść orzechów laskowych około 30g Dwie garstki migdałów 45g + 10g Garść żurawiny Łyżka sezamu Łyżka maku 150g białej czekolady Sposób przygotowania: Masło, miód i cukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka(...)drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami. Pieczemy 25 minut w 180`C. Białą czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasto się
Słodkie PrzyjemnościPieguska na białkach, ciasto zdecydowanie dietetyczne! Zdjęcia zrobione zaraz po upieczeniu - późną nocą :) " Składniki: 4 białka 150 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 g mąki 50 g maku Sposób przygotowania: Białka ubijamy na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką. Dosypujemy mąkę i mieszamy(...)lekko łyżką, dodajemy mak - ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut - do zarumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJeżeli lubicie te klimaty to wypróbujcie!" Składniki : 200 g mąki pszennej 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g mąki kukurydzianej szczypta soli mak, cynamon, pestki słonecznika, cukier Sposób przygotowania: Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem. Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C. Smacznego
Słodkie Przyjemnościbardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest sporym ułatwieniem, przy napiętym grafiku." Składniki : 140 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka jajko 325 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli 50 g wiórków kokosowych orzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło
Słodkie PrzyjemnościPieguski! Składniki : 200 g masła 2 żółtka jajko 170 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 30 g mąki kukurydzianej duża garść orzechów laskowych/migdałów duża garść żurawiny 300 g maki pszennej - tortowej łyzża ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy(...)obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy do góry
Słodkie Przyjemnościustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru 100 g czekolady deserowej Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 5 jaj 3 białka 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki mąki(...)pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto. To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka wymieszane z cukrem, pokrojone na małe kawałki miękkie masło i wszystko mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ugniatamy do momentu, aż masa będzie zwarta. Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy
Słodkie Przyjemnościchodzi za mną smak Natchos. A wyobraźcie sobie ich domowy smak! Taak! Jest jeszcze smaczniejszy. Może macie ochotę przygotować je sobie sami?" Składniki : 200 g mąki pszennej 200 g maki kukurydzianej 80 g masła 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka oliwy 220 ml wrzącej wody Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy(...)obie maki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie do sypkich składników dodajemy masło, oliwę i zalewamy to wszystko wrzącą wodą - zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części każdą z nich rozwałkowujemy tak cienko jak to możliwe, a następnie wycinamy za pomocą nożyka albo radełka trójkąciki. Gotowe natchos'y układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnoścismak, a to za sprawą przyprawy korzennej i żurawiny. Częstujcie się! :) Składniki : 200 g masła szklanka cukru 3 jajka sól łyżka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej garść suszonych żurawin mak 150 g pestek słonecznika Sposób przygotowania Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy - ciągle ucierając - kolejno po jednym jajku. Gdy masa się połączy dolewamy miodu(...)tworzymy małe kulki, które układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie lekko je spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym masłem i posypujemy pestkami słonecznika. Wierzch ciasteczek posypujemy makiem i suszoną żurawiną. Wierzch ciasteczek smarujemy ponownie. Roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C i pieczemy około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g maku Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i mleko - mieszamy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy
Słodkie PrzyjemnościCiasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem smakowym lub przekładać kremem. A jak samo ciasto? jest pyszne :) Składniki: 7 białek 7 żółtek 150 g cukru 150 g maku czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki kukurydzianej szklanka mąki pszennej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się(...)rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około
Słodkie Przyjemnościpiórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami, parmezanem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, makiem oraz granulowanym czosnkiem z płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:) Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie(...)cukier sól pieprz DODATKOWO: mozzarella ser morski parmezan salami albo ulubiona wędlina oliwki pomidorki koktajlowe piórka cebuli SKŁADNIKI NA POSYPKI: pokruszone pikantne nachosy granulowany czosnek wymieszany z płatkami chili mak tarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimi WYKONANIE CIASTO: Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody. W szklance wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonyinny dzień. Jak byłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień(...)przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii. Posypujemy cukrem. Mieszamy. Gotowe. Odstawiamy i co ważne nie przykrywamy. Lata temu sobie przykryłem i mi się wszystko sparzyło. Makówki są na mleku, więc przechowujemy w lodówce. Smacznego
BaRepas