brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam! Skladniki: 250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630) 60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypania szczypta soli 125 g zimnego masla w malych kawaleczkach 1 jajko M 500 g brzoskwin (4 duze(...)Dodac jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce. Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki. Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam! Skladniki na duza foremke ( 32x13x7): 50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka 250g wrzacej wody do zalania platkow 400 g maki pszennej 750 100 g maki pszennej pelnoziarnistej(mozna pominac i uzyc w calosci 750) 1,5 lyzeczki soli 1 lyzeczka miodu 250 ml cieplej wody 2 lyzeczki suchych drozdzy 2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proporcja idealna. Skladniki na 20 golabkow: 1 dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego(...)mineralne!) i gotowac godzine pod przykryciem,az liscie kapusty beda miekkie. Odzielnie zrobic sos pomidorowy.Jako baze sosu zawsze wykorzystuje pyszna wode z gotowania golabkow.Dodac przecier pomidorowy,plaska lyzke maki,spora szczypte cukru ,na wymieszac ze smietane.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku,bardzo puszyste,mieciutkie i to nie tylko w dniu wypieku.To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie jadlam.Koniecznie sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek! Skladniki na 12 muffinek: 200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego(...)pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cholesterolu i wspomagaja trawienie.Doskonale odswiezaja organizm i oczyszczaja krew. Jablka w szlafroczkach,tak u mnie w domu nazywaly sie plasterki jablek smazone w gestym ciescie.Dzis jedynie biala make zastapila maka orkiszowa pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych. Skladniki: 1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej 1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka 1 jajko 1/2 lyzeczka sody lub proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka kokosowego 5 jajek okolo 400 ml puree z mango (1,5 owocu mango) sok z 1cytryny 1 szklanka cukru+3 lyzki cukier waniliowy 4 lyzki maki ziemniaczanej orzeszki pistacjowe do ozdoby gotowego sernika (opcjonalnie) Polewa z mango na gore sernika:3/4 szklanki puree z mango+1 zoltko Wykonanie: Drobno zmiksowac sucharki z wiorkami kokosowymi i maslem. Wylozyc(...)miazsz zblendowac na gladka mase.Zblendowalam poltora mango.Puree przetrzec przez sitko,zeby usunac wlokna z owocu.Dodac sok z jednej cytryny oraz 3 lyzki cukru. Ser wymieszac z cukrem,cukrem waniliowym,maka ziemniaczana,nastepnie dodawac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow-nie dluzej,by zbytnio nie napowietrzyc masy serowej. Otworzyc mleko kokosowe,nie mieszajac uprzednio zawartosci puszki i odlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiekow. Skladniki: 1 kg buraczkow 1 mala cebula 1 plaska lyzeczka soli 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soku z cytryny lub octu 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki krupczatki majeranek lub kminek -opcjonalnie Wykonanie: °Buraki upiec w piekarniku lub ugotowac w lupinach.W zaleznosci od wielkosci burakow zajmie Ci to od 1,5-2 godzin.Poniewaz gotuje sie je niekrojone(...)mozliwie jednakowej wielkosci.Wystudzic i obrac. °Zetrzec buraki na najdrobniejszych oczkach tarki. °Obrana cebula pokroic w drobniutka kosteczke i przysmazyc na zloto na roztopionym masle. °Do zezloconej cebuli dodac lyzeczke maki ,mieszajac zrobic zasmazke.Do zasmazki dodac starte buraczki razem z sokiem,ktory puscily.Caly czas mieszajac podgrzac Doprawic do smaku,sola cukrem i sokiem z cytryny.Podawac gorace.Zycze smacznego! Uwagi:Buraczki mozna doprawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakuja z dzemem z czarnej porzeczki, takze z nadzieniem serowym lub makowym. Uzylam powidel sliwkowych i marmolady z pigwy.Sama nie wiem ktore lepsze. Skladniki na 24 rogaliki: 250 g maki 150 g twardego masla 1 jajko + 1 zoltko,bialko pozostawic na pozniej do posmarowania 2 lyzki kwasnego mleka 2 dkg drozdzy ( szczypta) powidla,ser lub mak Wykonanie: Do miski wsypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!keksowke: 150 g masla 100 g cukru muscovado 200 g miodu 3 lyzeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam 100 g maly sloiczek powidel sliwkowych Polewa : 50 g gorzkiej czekolady,2 lyzki smietany kremowki(...)przyprawami.Sode rozpuscic w 2 lyzkach cieplej wody.Garnek zdjac z ognia.Dodac jajka,mleko,rozpuszczona sode,przesiana make i kakao,na koniec wrzucic posiekana czekolade i migdaly.Migdaly obtoczylam w 1 lyzce maki,zeby nie opadly na dno. Wymieszac do polaczenia skladnikow.Przelac mase do natluszczonej keksowki i piec okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.Sprawdzic patyczkiem,czy juz upieczony. Po wystudzeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosty do zrobienia,bo ciasto jest genialne do wspolpracy.Takze goraco polecam! Sama bede go powtarzac wielokrotnie,to pewne. Skladniki na ciasto ( 1 ogromny 0,5 m strudel) : 300 g maki + maka do podsypania 60 g cukru 1 szczypta soli 1 1/2 lyzki skorki startej z cytryny 150 ml mleka 1 lyzeczka suchych drozdzy ( 20 g swiezych) 50 g masla Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow zachwycaja swym smakiem do dzis. Ciasteczka bardzo polecam,bo sa przepyszne. I przepis-Mazipantaler Skladniki na kruche ciasto ( 50 ciasteczek): 150 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki mleka 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 150 g mielonych migdalow Poza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki(...)przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce. Smacznego! Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki: Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek): 100 g cukru pudru 100 g masla 300 g maki 2 jajka cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Masa marcepanowa: 250 g grysiku 250 g cukru pudru 80 g masla 1 olejek migdalowy 2-3 lyzki amaretto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego tez nigdy nie szukalam innego przepisu Skladniki na 2 keksowki: 5 jaj 25 dkg maki pszennej+ 3 lyzki 25 cukru pudru 1 lyzka cukieru waniliowego 1 lyzka rumu lub octu 6% bakalie(...)skorki. Wszystkie bakalie pokroic-dowolnie.Ja kroje w kostke.Dodac osaczone i osuszone rodzynki. Jajka ubic z cukrem na puszysta mase.Dodac rum i wmieszac make. Wszystkie bakalie wymieszac z 3 lyzkami maka i dodac do ciasta. Ciasto wylozyc do keksowek wyscielonych papierem do pieczenia. Piec okolo 50 minut w 160°C.Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic patyczkiem,czy ciasto jest upieczone.Ostudzone polac polewa czekoladowa.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewki 1 pietruszka pol selera 1 cebula 2-3 liscie laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1-2 zabki czosnku zakwas z burakow-okolo 0,5 l 1 lyzka maki 2 lyzki masla sol,pieprz,cukier Wykonanie: °Grzyby dobrze wyplukac,zalac zimna woda okolo 1-1,5 l i odstawic na cala noc . Wywar z burakow mozemy rowniez ugotowac dzien(...)garnku.Doprowadzic do wrzenia.Wrzucic rozgnieciony zabek czosnku ze skorka i przelozyc przyprawy z gotowania warzyw,listki i ziele angielskie i przypieczona cebule. ° Przygotowac zasmazke.Rozpuscic dwie lyzki masla,dodac 1 lyzke maki,zezlocic i dodac od barszczu. °Wlac zakwas z burakow,najlepiej dolewac stopniowo,za kazdym razem kosztujac,czy ilosc jest juz wystarczajaca. Jesli nie przygotowalismy zakwasu z burakow,dodac po prostu1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!choinka.U mnie z pysznych,malutkich chrupiacych buleczek z makiem.Buleczki sa delikatne,bardzo smaczne i doslownie na dwa kesy. Przepis na buleczki "pieguski" Skladniki na 22 buleczki: 280 g maki 180ml pol na pol mleka z woda 35 g maku 20 g masla 1 lyzeczka miodu 1/2 lyzeczki soli 11/2 lyzeczki suchych drozdzy 1 jajko M 2 lyzki cukru perlowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac(...)dodawac kolejno zoltka.Na koniec lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki na krem budyniowy: 1 budyn waniliowy 1 kostka masla-250g 500 ml mleka 4 lyzki cukru 2-3 lyzki rumu lub 1lyzke spirytusu Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!