mak - 12131 przepisów (strona:314/809)

Dyniowe szalenstwo 211

placuszkow. Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu. Pierogi z dynia skladniki Przepis na ciato pochodzi stad . Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki. farsz 500g ziemniakow 1kg miaszu z dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki(...)osolonej wodzie. Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku. Smacznego! Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki

Przysmaki Karolki
Jablecznik mojego dziecinstwa 206

przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje. 6 jajek (3 ) 1,5 kostki masla (180g) 1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki) 3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki) 1 cukier waniliowy przecier jablkowy wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem

Przysmaki Karolki
Czas pomyslec o swietach 175

polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie, ze przepis ten idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl Pierniki z orzechami skladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g smalcu 100g orzechow wloskich 50 ml rumu opcjonalnie 1 czubata lyzka przyprawy do piernikow plus moje modyfikacje dalam cale opakowanie przyprawy(...)sciereczka i odstawiamy w chlodne miejsce na kilka tygodni. Przed samymi swietami przystepujemy do pieczenia piernikow. Ciasto wyciagamy z miski. Jesli sie zbyt mocno klei dodajemy do niego odrobine maki. Ciasto walkujemy na grubosc 10mm i za pomoca fotemek wycinamy pierniczki. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ozdabiamy wedlug naszej fantazji. Milej zabawy

Przysmaki Karolki
O wspolnym pieczeniu. 174

majac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy(...)miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pieprz do smaku 156

przez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek. Pampepato skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych(...)garnuszku, na malym ogniu rozpuszczamy we wodzie cukier, kakao i przyprawy. Trzeba uwazac by mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 230

reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac(...)jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko

Przysmaki Karolki
Szparagowy zawrot glowy 189

vent. Vol-au-vent ze szparagami skladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy 5 minut. Ja gotowalam szparagi bez kwiatkow(...)kroimy na kawalki okolo 1,5 cm. Na patelni podsmazamy posiekana w kosteczke cebule i pokrojony w kosteczke boczek wedzony. W rondelku przygotowujemy sos. Roztapiamy lyzke masla, dodajemy lyzke maki i robimy zasmazke. Calosc rozprowadzamy mlekiem i dodajemy wczesniej podsmazony boczek z cebulka oraz szparagi. Dodajemy ser i mieszamy do chwili az sie stopi. Doprawiamy sola i pieprzem. Z babeczek

Przysmaki Karolki
Ciasto z morelami 189

Bardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac(...)maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka. Piec w temperaturze 180°C przez godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Ciasto na droge 202

prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy. Ucierane ciasto z borowkami skladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie: Maslo ucieramy(...)pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature

Przysmaki Karolki
Quiche w meskim stylu 192

dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto: podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa(...)oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole

Przysmaki Karolki
Zanim skonczy sie cukinia 243

skladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie: Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo(...)koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku. Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu, a sos zageszczamy maka. Podajemy np z ryzem. Smacznego! Uwagi: Poniewaz zostalo mi sie troche miesa z farszu zrobilam z nich mini pulpeciki, ktore ugotowalam w sobie pomidorowym

Przysmaki Karolki
Marchewkowe placuszki 199

przeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy. Ale dosc marudzenia, zapraszam na przepis. Bliny marchewkowe skladniki: 400g marchewki 1 zabek czosnku 250ml mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 150g maki 1 jajko 0,5 lyzeczki zmielonego kminku 20g stopionego masla sol i pieprz do smaku wykonanie: Marchewke obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci. Odsedzamy. Drozdze(...)rozpuszczamy w cieplym mleku i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przelewamy cale mleko z drozdzami do miski z maka, dokladamy ugotowana marchewke i pozostale skladniki i wszystko miksujemy blenderem. Powstanie dosc luzne ciasto, ktore przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy na 30 minut. Nasze bliny smazymy na rozgrzanym oleju lub masle z obu stron na rumiany kolor. Podajemy

Przysmaki Karolki
W swiatecznym klimacie 196

pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej(...)smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy. Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki

Przysmaki Karolki
Ida goscie :-) 253

szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Do miski wkladamy przesiana make, cukier, migdaly, stopione maslo, przestudzona czekolade i jajka(...)Wszystko ubijamy mikserem przez okolo 3 minuty. Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao. Ja podalem je z sosem malinowym Smacznego

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 192

dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na oleju przez około 10 minut. Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem(...)maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Przysmaki Karolki