placuszkow. Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu. Pierogi z dynia skladniki Przepis na ciato pochodzi stad . Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki. farsz 500g ziemniakow 1kg miaszu z dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki(...)osolonej wodzie. Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku. Smacznego! Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki
Przysmaki Karolkiprzepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje. 6 jajek (3 ) 1,5 kostki masla (180g) 1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki) 1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki) 3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki) 1 cukier waniliowy przecier jablkowy wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem
Przysmaki Karolkipolska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie, ze przepis ten idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl Pierniki z orzechami skladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g smalcu 100g orzechow wloskich 50 ml rumu opcjonalnie 1 czubata lyzka przyprawy do piernikow plus moje modyfikacje dalam cale opakowanie przyprawy(...)sciereczka i odstawiamy w chlodne miejsce na kilka tygodni. Przed samymi swietami przystepujemy do pieczenia piernikow. Ciasto wyciagamy z miski. Jesli sie zbyt mocno klei dodajemy do niego odrobine maki. Ciasto walkujemy na grubosc 10mm i za pomoca fotemek wycinamy pierniczki. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ozdabiamy wedlug naszej fantazji. Milej zabawy
Przysmaki Karolkimajac przy tym wiele radosci. Poniewaz Viki chwilowo nie moze jesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy(...)miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego
Przysmaki Karolkiprzez Wlochow z regionu Emilia-Romania w okresie swiatecznym. Najbardziej zaintrgowal mnie dodatek pieprzu i to glownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek. Pampepato skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych(...)garnuszku, na malym ogniu rozpuszczamy we wodzie cukier, kakao i przyprawy. Trzeba uwazac by mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie
Przysmaki Karolkireszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko 170g maki 1 lyzka kakao wykonanie: W misce mieszamy make, cukier puder, cukier, migdaly, sol, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostke maslo i zoltko. Wyrabiamy jak na kruszanke. Mozemy dodac(...)jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte juz po raz kolejny pominelam ten etap. skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie: W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko
Przysmaki Karolkivent. Vol-au-vent ze szparagami skladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy do osolonego wrzatku i gotujemy 5 minut. Ja gotowalam szparagi bez kwiatkow(...)kroimy na kawalki okolo 1,5 cm. Na patelni podsmazamy posiekana w kosteczke cebule i pokrojony w kosteczke boczek wedzony. W rondelku przygotowujemy sos. Roztapiamy lyzke masla, dodajemy lyzke maki i robimy zasmazke. Calosc rozprowadzamy mlekiem i dodajemy wczesniej podsmazony boczek z cebulka oraz szparagi. Dodajemy ser i mieszamy do chwili az sie stopi. Doprawiamy sola i pieprzem. Z babeczek
Przysmaki KarolkiBardzo wilgotne i owocowe, idealne na lato. Owocowe ciasto na jogurcie skladniki: 600g moreli 100g borowek 125g masla 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250g cukru 250g maki 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia wykonanie: Borowki umyc i osuszyc. Morele przekroic na pol, usunac pestki i zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac(...)maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka. Piec w temperaturze 180°C przez godzine. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego
Przysmaki Karolkiprosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy. Ucierane ciasto z borowkami skladniki 200g maki 100g cukru 3 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 lyzki mleka 100g masla duza lyzka cukru cynamonowego szczypta soli 350g borowek (u mnie troche mniej) wykonanie: Maslo ucieramy(...)pulchna mase z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy po jednym jajku na przemian z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia i sola. Na koncu dodajemy mleko. Ciasto przekladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Na ciasto ukladamy borowki lekko wciskajac je w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature
Przysmaki Karolkidnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile. Quiche a la mussaka skladniki na ciasto: podaje za Liska 200g maki 100g masla 2 zoltka 1 lyzeczka soli 2-3 lyzek wody nadzienie: 2 baklazany 400g mielonego miesa 1 duza cebula 2 zabki czosnku 6 pomidorow suszone oregano sol, pieprz oliwa(...)oliwek do smazenia polewa: 1 zoltko 200ml mleka 20g masla 20g maki 80g startego sera ementaler sol, pieprz wykonanie: ciasto: Wszystkie skladniki zagniatamy razem, wode dodajemy na koncu. Z ciasta formujemy kule, owijamy w folie i odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole
Przysmaki Karolkiskladniki: 250g miesa mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie: Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo(...)koncentrat pomidorowy i oregano, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinie gotujemy przez okolo 40 minut. Ja moje zapieklam w piekarniku. Po tym czasie wyciagamy cukinie ze sosu, a sos zageszczamy maka. Podajemy np z ryzem. Smacznego! Uwagi: Poniewaz zostalo mi sie troche miesa z farszu zrobilam z nich mini pulpeciki, ktore ugotowalam w sobie pomidorowym
Przysmaki Karolkiprzeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy. Ale dosc marudzenia, zapraszam na przepis. Bliny marchewkowe skladniki: 400g marchewki 1 zabek czosnku 250ml mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 150g maki 1 jajko 0,5 lyzeczki zmielonego kminku 20g stopionego masla sol i pieprz do smaku wykonanie: Marchewke obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci. Odsedzamy. Drozdze(...)rozpuszczamy w cieplym mleku i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie przelewamy cale mleko z drozdzami do miski z maka, dokladamy ugotowana marchewke i pozostale skladniki i wszystko miksujemy blenderem. Powstanie dosc luzne ciasto, ktore przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy na 30 minut. Nasze bliny smazymy na rozgrzanym oleju lub masle z obu stron na rumiany kolor. Podajemy
Przysmaki Karolkipysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu smietankowego 250g miekkiego masla 100g bialej(...)smietanki 30% 100g bialej czekolady 1 opakowanie utrwalacza do smietany ewentualnie 1 lyzka cukru pudru zmielone orzechy laskowe do posypania wykonanie: Make przesiewamy i laczymy ze soda. Dodajemy do maki pozostale skladniki ciasta i dokladnie ze soba laczymy. Foremke nalezy natluscic maslem, napelniamy ciastem i pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na 3 krazki
Przysmaki Karolkiszybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Do miski wkladamy przesiana make, cukier, migdaly, stopione maslo, przestudzona czekolade i jajka(...)Wszystko ubijamy mikserem przez okolo 3 minuty. Ciasto przekladamy do foremki (20cmx20cm) wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao. Ja podalem je z sosem malinowym Smacznego
Przysmaki Karolkidość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plasterki, a następnie podsmażamy na oleju przez około 10 minut. Jajka łączymy z jogurtem, śmietaną, parmezanem(...)maka. Doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. Do masy dodajemy cukinie. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej gdy blaszka będzie o wymiarach 20x20cm wtedy placek jest wyższy. Całość pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200°C. Danie jest dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Przysmaki Karolki