mak - 12131 przepisów (strona:314/809)

CEBULARZE 156

Cebularze to pyszny przysmak lubelski.  Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :)  Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki

Walijskie Pichcenie
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 136

roztopionego, ostudzonego masła 170ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1  jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli   Ponadto do posmarowania na wierzchu: rozkłócone jajko mak albo sezam do posypania   Wykonanie:   Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę jogurtu, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, dobrze wymieszać i odstawić(...)znajdziemy TUTAJ . Po zwinięciu boki rogalika zaginamy do środka, zwracając jednocześnie uwagę, aby końcówka nawiniętego rogalika zawsze znalazła się pod spodem. Tak uformowane rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem albo sezamem. odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 50 minut.      Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp, 180 stopni i pieczemy rogale do zrumienienia czyli

Walijskie Pichcenie
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3216

pewno trochę dłużej - wtedy mamy gwarancję, że się przepiecze.  Dla upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka(...)maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną

Walijskie Pichcenie
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 190

szklanki płatków jaglanych - 40g oleju kokosowego (stopionego) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - 0,5l gorącej wody Do wysypania dna formy użyłam białego maku. * szklanka o poj.250ml Wszystkie składniki z wyjątkiem wody i oleju kokosowego wymieszać w misce. Następnie dodać stopiony olej kokosowy i gorącą wodę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, jeszcze raz wymieszać(...)przełożyć całość do przygotowanej wcześniej formy (ja wysmarowałam swoją delikatnie olejem kokosowym i wysypałam dno białym makiem). Dokładnie ubić łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było wolnych przestrzeni), wygładzić i odstawić pod przykryciem na ok.2h. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.50-60 minut. Ja piekłam 55 minut, następnie przełączyłam na termoobieg i dopiekałam jeszcze

Smaczne Zdrowe
Grissini z tymiankiem 144

małymi zmianami :) Składniki: 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniej wody, 50 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka soli, mak do posypania paluchów, oliwa do posmarowania paluchów.     Przygotowanie:     Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki: suche drożdże, cukier, sól, letnią wodę, oliwę i tymianek(...)kawałku ciasta i formujemy wałki. Ja trochę podlałam swoje ciasto ciepłą wodą, bo było dosyć twarde. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy grissini, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, na niecałe 10 minut. Musimy obserwować, pieczemy do pierwszego zarumienienia. Grissini ułożyłam na płytce cementowej firmy Cerames  Płytki posłużyły mi jako idealne tło

Aga w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 171

idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was  z nowego czasopisma APETYT. Składniki; 250 g cukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko(...)pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych

Anioły w kuchni
Wykwintna szarlotka . 358

szkl. maki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szkl.cukru pudru 200 g masła   4 żółtka piana 4 białka 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 słoik jabłek lub 2 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę. Z białek

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki pszenne z sezamem 217

zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy  pod przykryciem

Moniki Smakołyki
Cygan 255

zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25 dag cukru pudru 6 żółtek 10 dag płynnego miodu 30 dag zmielonego maku 5 łyżek kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę

Apetyczna babeczka
Bułki orkiszowe z marchewką 158

Nowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki:  50 dag maki orkiszowej  28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych  8 dag słonecznika

Apetyczna babeczka
Chleb z formy 140

często wypiekany w domach brytyjskich chleb z formy z jednym długim nacięciem na wierzchu.  Składniki na 1 bochenek: 50 dag maki pszennej 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży  4 łyżki ciepłego mleka 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody  1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże  z połową(...)ciepłej wody. Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy mleko i resztę mąki. Wyrobić

Apetyczna babeczka
Babka tulipan 179

SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy -1 opak kisiel wiśniowy -1 opak PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)olej, wymiksować.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części.  I część dodać kisiel pomarańczowy.  II kakao  III mak  IV kisiel wiśniowy  Wszystkie masy dokładnie wymieszać.  Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.  Na końcu nożem kilka razy w koło

Kuchnia Danusi
Rolada makowa z kremem budyniowym 129

naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO gorzka czekolada(...)PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto

Kuchnia Danusi
Babka migdałowo-makowa 144

Mój sposób na wykorzystanie białek Babka migdałowo-makowa SKŁADNIKI:  proszek do pieczenia - 2 łyżeczki białka jaj - 6 szt mak mielony sypki - 0,5 szkl migdały tarte - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opak margaryna - 200 g mąka - 250 g sól - 1 szczypta tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier wymieszać(...)cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w   piekarniku w 175 stop.przez 35 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Ciasto jabłkowo- makowe 168

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami Ciasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI: jabłka -1 kg mak mielony sypany - 2 łyżki mąka -2,5 szkl cukier -3/4 szkl jajka -6 szt soda -1 łyżeczka olej -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do posypania ciasta tłuszcz(...)dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi