741. "Makowe" tosty & 7 faktów o mnie 224makowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do Versatile Blogger przez Martynę , za co ogromnie dziękuję ;) Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego
More food, love and dreams
Rogale marcińskie 1147Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać
Marta Gotuje
Bułeczki makówki 171pachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka jajko do posmarowania mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku
Anioły w kuchni
1441. Cebulaki ...po raz kolejny.. 231łyżki oleju 2 małe łyżeczki cukru 4 cebule 2 - 3 łyżki oleju 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki suchego maku 2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą
Moje domowe kucharzenie
1535. Sekrecik 232łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut
Moje domowe kucharzenie
Babka makowo-pomarańczowa 208margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl. jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu,a mokre w drugim.Mokre połączyć z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto przelać do formy
Moje domowe kucharzenie
SUSHI Z GRILLA? Łosoś norweski w roli głównej... 267słodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach. Podajemy wraz z paseczkami mango, które dadzą efekt odświeżenia podobny jak marynowany imbir. Prze prze pyszne! Polecam! przepis zgłaszam do konkursu, więc trzymajcie
SMYKWKUCHNI
Śniadaniowe mistrzów. 224100g mąki żytniej pełnej 1,2 łyżki cukru pudru (0,6 + 0,6) 0,6 łyżeczki soli 0,75 łyżeczki suszonych drożdży 180 ml wody żółtko z wodą sezam, mak W misce łączymy mąki, sól, 0,6 łyżki cukru pudru, drożdże, wodę. Zagniatamy ciasto (jeżeli bardzo się klei podsypujemy mąką). Odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce do wystygnięcia. Następnie
Brzuszki Łakomczuszki
Domowe obwarzanki 181wodzie. Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie
Pora coś zjeść
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 214których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt. Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek . Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne
Pora coś zjeść
Ciasta na Boże Narodzenie 230czekoladą to moje najnowsze odkrycie na delikatny i kremowy wypiek o aromacie cytryny. Makowce Strucla makowa vel makowiec zawijany to wypiek bez którego święta się nie obejdą! Wilgotny, pełen maku i bakali, otoczony puszystym ciastem drożdżowym z dużą ilością masła. Makowiec z bezą na kruchym spodzie to wspaniały wypiek, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda doskonale na świątecznym
Słodki Blog
Przepisy Świąteczne 137Świateczny-śliwkowy-piernik. Fale-Atlantyku Szaszłyki-z-mięsa-mielonego-ze-śliwką Rogaliki-z-makiem. Meksykańskie-śledzie. Ciasto-Rafaello. Kotlety-pożarskie. Kuleczki-ryżowe Ciasto-Misiałek. Śledz-w-zalewie-octowej. Roladki-z-wątróbką-w-sosie-śliwkowym. Wafelki-Tabalugi. Kiszpsuja. Kajzerki-paszteciki. Karnawałowe-pączki. Orzeszki-francuskie. Roladki-salami. Świąteczne-ślimaczki-makowiec. Kuleczki-surmii
Kulinarna Chwila
KETO PIERNIK CZEKOLADOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 131Oceń ten przepis Rewelacyjny keto piernik czekoladowy to kolejna propozycja na świąteczne ciacho, które z pewnością Wam zasmakuje! Mocno czekoladowe, a zarazem mocno piernikowe ciasto przełożone
Ola la LCHF
Kutia 119Kutia to przepyszne danie na słodko, które szykujemy na Wigilię. Przepis jest bardzo prosty i składa się z gotowanej pszenicy lub pęczaku oraz maku, miodu i bakalii. - tradycyjnie na Wigilię - ciekawe porady i zamienniki do składników - dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków
AniaGotuje.pl
Szybki chlebek bez drożdży 137dzisiaj przepis na szybki chlebek bez drożdży. Z dużą ilością białka: jogurtu i twarogu. Ze zdrowymi ziarenkami: np. siemię lniane i słonecznik. Można też wziąć kminek, sezam, czarnuszkę, chia, mak, dynię lub siekane orzechy. Część mąki pszennej można zastąpić mąką razową. A jeśli lubisz słodką wersję dodaj trochę więcej cukru lub miodu, rodzynki i np. posiekane suszone śliwki
dolcevitainmykitchen