suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie(...)najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas moczenia grzybów 12 godzin Czas przygotowania 1 godzina
Przysmaki KarolkiJeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :) Skladniki: ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke" 4 lyzki maki ziemniaczanej 6 lyzek sosu sojowego 2 luzki octu vinegar ok 500 ml wody ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil) 2-3 por 2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski 2 cukinie(...)mieso odstawic do miski. 4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew, cukinie I por ) ok 4-5 min. 5. Wrzucamy do warzyw mieso I miksture z maki ziemniaczanej- mieszamy do zagotowania I do zgestnienia sosu. 6. POdajemy z ryzem Smacznego
Smaki EdytyMarynata: 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka cukru 4 sprasowana zabki czosnku 2 lyzki oleju sezamowego. Wolowine (500 g ) kroimy na paseczki I mieszamy w marynacie. Odstawiamy pod przekryciem na 30 min do lodowki Rozgrzewamy na woku 1 lyzke oleju sezamowego. Smazymy na wysokim ogniu wolowine ok 2-3 min lub gdy bedzie srednio(...)smazymy 3 marchewki pokrojone w paski, brokuly I fasolke- 2 min. Dodajemy 150 ml rosolu wolowego - gotujemy 1 min. Wrzucamy wolowine, szpinak 200 gr, I miksture z 1 lyzki maki ziemniaczanej z 1-2 lyzkami sosu sojowego. Gotujemy do zagotowania. Podajemy z ryzem lub noodlami. Smacznego
Smaki Edytywolowiny- im delikatniejsze mieso- tym krotszy czas gotowania. 400 gr pieczarek 1 lyzka musztardy sol, pieprz, paprika ok 200 ml bulionu wolowego ok 200 ml smietany maka Kroimy cebule w pol talarki I wrzucamy na rozgrzany olej 2-3 lyzki, do garnka do smazenia- ok3-4 min. Dodajemy 200 gr pokrojonych pieczarek- smazymy ok 5 min. Odstawiamy. Wolowine kroimy(...)paseczki, solimy, pieprzymy I opruszamy maka. Rozgrzewamy 2 lyzki oleju na patelni - na wysokim ogniu, najlepiej w dwoch partiach smazymy wolowine 2-3 min. Wolowine z patelni dajemy do garnka z pieczarkami I cebula. Zalewamy bulionem, solimy , pieprzymy I dodajemy ok 0.5 lyzeczki papryki I 1 lyzke musztardy. Dusimy do miekkosci ( im delikatniejsze mieso- tym process krotszy
Smaki EdytyBlack Forest Cake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto: 250g cukier 300g maka 4 kakao 7 jajek Wykonanie: Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)Skladniki na wypelnienie : 1 l kremowki ok 50 gr cukru pudru 3 puszki wisni 6 lyzeczek maki ziemniaczanej 50-100 ml sherry *2-3 lyzeczki zelatyny* czekolada Wykonanie: Odcedzamy wisnie od syropu.400 ml syropu gotujemy, dodajemy sherry. Do szklanki nalewamy mala ilosc syropu- dodajemy make ziemniaczana , laczymy I nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare
Smaki Edytyozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Przygotowanie : Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać(...)mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka
Magiczne Życie Martymusi być zimny, w przeciwnym wypadku nori zrobi się gumowate i zepsuje nasze sushi . Gdy ryż będzie już gotowy zabieramy się do zawijania rolek. Ja przyrządzam dwa rodzaje sushi - maki (z nori na wierzchu) i uromaki (z nori pod spodem). Aby przygotować maki, należy ułożyć płat nori na macie bambusowej i rozłożyć ryż na 2/3 powierzchni. Ryż powinien się
Zgrabne GotowanieCzas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem 1 op. budyniu śmietankowego (można wykorzystać również krem karpatkowy) 2 szkl. mleka (do przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku(...)cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie Przygotowanie Ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Ciasto piec ok. 30-35 min. w temp. 180°C. Krem. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z 0,5 szkl. cukru. Plasterki ananasów
coolinarnastrefa.blogspot.comupieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka - 6 szt. - masa makowa - 850g - kostka margaryny - 250g - cukier puder - 250g - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody(...)widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch ( można urywac po kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty) Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkoszkl. oleju 1/2 szkl. suchego maku 250 g margaryny(...)przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem - 3 częśc z wiórkami
Słodkości i nie tylkomarchewka 0.5 pietruszki 0.5 papryki czerownej 3 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liscie laurowe 2 zabki czosnku tluszcz do podsmarzania maka Myjemy mieso kroimy w kostke, solimy i macerujemy czosnkiem Podsmarzmy na tluszczu (olej, oliwa ) Mieso wrzucamy do rondelka Marchewke i pitruszke obieramy, a potem scieramy na tarce(...)lisc laurowy i jeden zabek czosnku Podsmarzamy pokolei pokrojona cebule, potem papryke i wszystko dodajemy do miesa Wszystko razem dusimy ok 1h Potem w wodzie rozrobic dwie lyzki maki i dodac do gulaszu Poczekac az zgestnieje i mozna jesc Smacznego
Klaudynkowa kuchniadodajac jarzynke Naczamy chleb w jajaku Smarzymy na rozgrzanej patelni I gotowe Szybko, latwo i pysznie Kluski lane na mleku 4 lyzki maki 1 jajko 200 ml mleka sol Wbijamy jajko do kubeczka Do jaajek dodajemy stopniowo po lyzce maki i mieszamy Dodac szczypte soli W garnuszku zagotowujemy mleko
Klaudynkowa kuchniazeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy je W tym czasie obieramy warzywa Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa(...)Gotujemy ok 20 min Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku Ps Zupa swietnie smakuje
Klaudynkowa kuchniapodwojna piers 1 jajko 4 lyzki maki sol 1 lyzeczka pieprzu 1 lyzeczka papryki Umyc i oszuszyc w reczniczkach piers Pokroic w male kawalki, ale nie w kostke Posypac mieso sola i wetrzec w nie sol Do miski wbic jajko rozrobic je, dosypac maka razem wymieszac i dodac troche mleka znow
Klaudynkowa kuchniastół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski z makiem .... Obowiązkowo kompot z suszu i ciasteczka cynamonowe a także strucla z makiem . Być może także piernik żydowski , ale to jeszcze niepewne. Zresztą - kilka potraw musi być koniecznie a część staram
Smaczna Pyza