smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda -115g miod(...)nawet goraca),sol,jajko.Do plynnych skladnikow dodac make i wszystko razem wymieszac. W drugiej misce odwazyc skladniki na plynny zaczyn Lavain.Do miseczki odwazam 1 lyzke zakwasu,dodaje 2 lyzki maki i tyle wody,by calosc wazyla 130g.Dokladnie wymieszac. Obie miseczki przykryc folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione maslo,proszek do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly(...)pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 125 g cukru 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na glazure: 1 serek Philadelphia-175g 50 g cukru pudru 30 g masla 1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztuk Wykonanie: Wlaczyc piekarnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypasiona" gofrownica stanowi o sukcesie w wypieku gofrow,ale dobry przepis.Bardzo,bardzo polecam! Skladniki na 6- 8 gofrow (takich jak na zdjeciu): 180 g maki 70 g mleka 1 jajko+1 zoltko 45-60 g masla 30-50 g cukru perlowego 1 lyzka cukru waniliowego-domowego sol- spora szczypta 1 lyzeczka suchych drozdzy Wykonanie: Mleko razem z maslem podgrzac(...)lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko. Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek po 1 pelnej lyzce ciasta.Piec na mocy 750 W kilka minut.Wieksza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smietany.Podstawe kremu stanowi twarozek.Jesli go nie znacie wyprobujcie koniecznie,bo jest nie tylko ubozszy w kalorie,ale tez cudowny w smaku,po prostu przepyszny. Skladniki na ciasto: 200 g maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 200 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 cukry waniliowe 50-60 g kakao 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka-opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo jak i na zimno.Polecam! Skladniki na 10 sztuk : ciasto nalesnikowe: 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej 630 1-2 jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego 1 paczuszka suchych drozdzy 1/4 lyzeczki soli 200 g mleka kokosowego-biala(...)ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie podsypac maka.Uformowac gruby walek i umiescic go w wysmarowanej maslem foremce babkowej z kominem.Przykryc folia i powtornie odstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybka do przygotowania.Mozna ja urozmaicic dodajac do czesci kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna. Skladniki: 200g maki 4 bialka L 100 g cukru 125 g masla 100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego) 1 cukier waniliowy 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 lyzeczki kakao(...)opcjonalnie Wykonanie: maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka manna bialka ubic na sztywno ze szczypta soli .Do ubitych bialek lyzka po lyzce dodac cukier caly czas ubijajac.Dodac kolejne skladniki ciagle ubijac na wolnych obrotach robota-miksera lub wymieszac szpatulka.Polowe masy wymieszac z kakao przesianym przez sitko mase wylac do formy i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wegeterian ,bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw. Skladniki na 4 porcje: 2 peczki koperku peczek wloszczyzny sol,cukier,sok z cytryny 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki 3 lyzki jogurtu greckiego Wykonanie: przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody(...)bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak koperkowy.Nastepnie dodac 1 lyzeczke maki i przesmazyc razem ,nastepnie zasmazke polaczyc z przecedzonym bulionem.Dodaje do zupy rowniez marchewke pokrojona w talarki doprawic sola,szczypta cukru i 1 lyzeczka soku z cytryny.Do jogurtu wlac kilka lyzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serowa: 750 dkg sera (uzylam Schichtkäse) 3 jaja M prawie pelna szklanka cukru 200 g mleka kokosowego (tylko gorna,biala,tlusta czesc) 4-6 lyzek tahini 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowy Polewa sernika: okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao 2 lyzki mleka kokosowego WYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana(...)przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika uzyc tylko gornej bialej,gestej czesci.Pozostala na dnie wode zuzyc chocby do nalesnikow. Nastepnie wmieszac tahini.Ilosc tahini zalezy od rodzaju tahini jakiego uzyjesz.Gdy jest geste wystarcza 4 pelnelyzki,gdy jest bardziej plynne dodaje 6 lyzek.Najlepiej po prostu skosztowac.Gdy masa serowa ma lekko wyczuwalny smak chalwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzka startej skorki i bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g 375 ml soku z pomaranczy 100 g drobnego cukru 400-500 ml smietany kremowki(...)gesta.Do ubitych zoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac. wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C. studzic na kratce PRZYGOTOWANIE KREMU: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie wycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE(...)rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekania ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku 2 lyzek masla dodac 2 plaskie lyzki maki i zrobic zasmazke.Do zasmazki dolewac zimne mleko caly czas mieszajac rozga.Do goracej zasmazki dolewamy zimne mleko-to daje nam gwarancje,ze sos bedzie idealnie gladki,bez grudek.Dodac sol,pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt) 220 g cukru 4 jajka L 1 budyn waniliowy 1 lyzka maki ziemniaczanej Wykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika 100 g smietany kremowki 50 g masla 50 g cukru 300-350 g czeresni WYKONANIE: ciasteczka umiescic w kielichu blendera,dodac zimne maslo(...)wymieszac przy pomocy miksera z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow rozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto: 2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytryny sol 2 lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi(...)latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami . PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY Skladniki: 500 ml mleka 30 g masla (2 plaskie lyzki) 30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprz swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila. powoli dolewac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego parmezanu cytryna Wykonanie: przygotowac rybe.Umyc osuszyc,skropic sokiem z cytryny,posolic i oproszyc pieprzem.Odstawic liscie buraka umyc(...)minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic sos do zagotowania.Powinien miec gladka konsystencje bez grudek.Doprawic sola i pieprzem.Wmieszac do sosu 3 lyzki startego parmezanu i posiekany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!