zdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)Ciasto z rabarbarem i budyniem Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Ciasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewski Fale Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową Fale Dunaju z wiśniami Jabłecznik Jabłecznik hiszpański Jabłecznik słoneczny Jabłecznik z różową pianką Kilimandżaro Kokietka Kora orzechowa Królewiec Królewiec z jabłkami Kwitnący tulipan Makowiec drożdżowy Marysieńka
Kuchnia domowa Aniprzepisu wychodzą 3 sztuki. Masa makowa: 500 g maku zalej 2 - 3 szklankami mleka. Gotuj około 40 minut. Ostudź. Następnie porządnie odciśnij. Zmiel na małym sicie 3 razy. Do masy makowej: - 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie - 100 g sparzonych orzechów włoskich - 150 g cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka(...)części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie roladę zwiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu. Luz pozwoli
Pasje JolkiJeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody(...)tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant 165 g masła 2 czubate łyżki śmietany Dodatkowo: ok. 600 g gotowej masy makowej roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem cukier puder do posypania
Świat Ciastaminut. Bałam się, że pozostałym czekanie zaszkodzi - nie zaszkodziło. Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień. składniki poolish 230 g maki chlebowej 75 g maki pszennej razowej 300 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant ciasto 540 g mąki chlebowej 360 g wody (280 g + 80g) 15 g soli 1/2 łyżeczki drożdży
Stare Garykonfitura lub samym maselkiem.Pycha!Ten przepis jest najlepszy z najlepszych.Przed nim upieklam wiele chalek,ale ten jest superprzepisem.Sprobujcie,a bedzie i Waszym ulubionym ! Skladniki na 2 chalki: 500 g maki pszennej 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 60 g cukru 50 g masla 250 ml mleka 1/2 lyzeczki soli 1 opakowanie suchych drozdzy lub 25 g swiezych 1 duze(...)sciereczka i odstawic do wyrosniecia,tak by podwoily swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 175 ° C . Chalki posmarowac zoltkiem wymieszanym z dwoma lyzkami mleka i posypac cukrem perlistym.Mozna posypac rowniez sezamem,makiem,platkami migdalowymi lub kruszonka. Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczac czasu pieczenia,bo chalki przepieczone beda mialy suchy miazsz..Moje byly gotowe po 25 minutach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!deserami.Sernik upieklam w malej tortownicy o srednicy 20 cm.Gdy pieczemy sernik z 1 kg sera,odpowiednio zwiekszamy ilosc stewii,dodajemy 4 jajka i 250 ml kremowki i 4 lyzki maki ziemniaczanej i odpowiednio wieksza foremke.Zwiekszamy rowniez skladniki na spod sernika.Czy sernik jest dostatecznie slodki najlepiej skosztowac mase serowa w trakcie wyrabiania. Skladniki na spod sernika: 5 sucharkow pelnoziarnistych( Brandt(...)mase serowa: 750 g sera 70 g stewii (3/4 szklanki) lub 1 szklanka cukru(uzylam stewii-50 % kalorii mniej) 3 jaja M 180 ml smietany kremowki 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka esencji wanilowej lub 1 cukier waniliowy 150 g mrozonych malin Skladniki na polewe malinowa: 150 g mrozonych malin 1 lyzka stewii Wykonanie: Sucharki z czekolada wrzucamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych. Skladniki na 9 brioszek: 250 g maki pszennej chlebowej 30 g cukru 25 g masla 125 ml mleka 1/4 lyzeczki soli 1/2 opakowania suchych drozdzy 1 malenkie jajko 1 lyzka maku do posypania lub grubego cukru(Hagelzucker
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szpinak,groszek zielony,maliny i jagody zawsze lezakuja w mojej zamrazarce. Natomiast ser zolty mozna znalezcw kazdej lodowce.I mamy juz produkty do dzisiejszego obiadu.Dzisiaj wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem. Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej(...)przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka mleka i troche 1 jajko 1 lyzka oleju sol,szczypta cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolagenu.Po ugotowaniu rosolu,wylawiamy miekkie mieso i przygotowujemy sos musztardowy. Skladnik na sos musztardowy: 200 ml rosolu-spora chochla 2 bardzo czubate lyzeczki musztardy(dalam sarepska-Kamisa) 2 lyzeczki maki do zageszczenia-daje instant lub krupczatke(bo nie robia sie grudki) 2 spore lyzkijogurtu greckiego lyzeczka cukru cukru ewentualnie sol do smaku Rosol zagotowac w rondelku,dodac musztarde mieszajac rozga.W(...)malej ilosci zimnej wody rozmieszac make i zagescic sos.Pogotowac chwile ,az maka calkowicie sie rozklei.Zestawic z ognia.Dodac jogurt,dokladnie wymieszac.Przyprawic szczyta cukru,ewentualnie sola.Wlozyc do sosu odlozone mieso z rosolu i razem podgrzac.Podawac z ziemniakami z wody i np.salatka z buraczkow.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spora garsc posiekanych lisci selera(u mnie mrozone,z letnich zapasow) spora garsc lisci lubczyku ( u mnie mrozone,z letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora(...)koniec regulujemy gestosc zupy.Gdy makaron pochlonal za duzo wody,musimy uzupelnic jej ilosc.Zupa jest rowniez bardzo smaczna z lanymi kluseczkami. W malym rondelku rozpuszczam maslo ghee i z lyzeczki maki robie zlota zasmazke.Nie tyle chodzi o zageszczenie zupy co o smak jaki daje zasmazka. Zupe gotowac okolo 30 minut.Na koniec obficie posypac koperkiem i na talerzu przybrac kleksem jogurtu greckiego.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine cukru do smaku jogurt lub smiatana i koperek -do przybrania na talerzu Wykonanie: Buraczki obrac,pokroic w grube plastry(...)calosc zagotuje dodac lyzke octu,zeby barszcz nie stracil koloru. Cebule pokroic w koste,podsmazyc na zloty kolor na masle ghee.Pod koniec smazenia dodac czosnek,a potem lyzke maki. Powstala zasmazke polaczyc z barszczem. Calosc doprawic sola,pieprzem z mlynka i odrobina cukru do smaku. Na talerzu przybrac jogurtem lub smietana i podypac obficie koperkiem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego 1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru(...)bananami. Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach. Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu. Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki cukru i 2 lyzeczki maki ziemniaczanej.Do zimnej wody wrzucic cukier i make,caly czas mieszajac rozga doprowadzic do wrzenia.Czy ladnie zeluje ,sprawdzamy tak jak konfiture spuszczajac kropelke na spodeczek.Tortenguss bedzie jeszcze lepszy,gdy zamiast wody uzyjemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja(...)wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki na foremke o srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3 spore nektarynki lub kazde inne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprobowania.A jak zdrowa jest cukinia i ,ze naprawde warto ja jesc mozecie przeczytac tutaj: klik Skladniki: 3 srednie cukinie ( u mnie zielona i zolta) 2 jajka 4 lyzki maki 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki 80-100 g startego zoltego sera sol,pieprz olej do smazenia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubszych oczkach tarki.Wymieszac z sola(...)pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza. Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielone galazki selera+koperek mala cebulka 2 zabki czosnku 1 lyzka masla ghee listek laurowy 4 kulki ziela angielskiego sol,cukier,ocet 1 l bulionu warzywnego 1 lyzeczka maki insant (krupczatki) 2 jajka Wykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki w plasterki.Na patelni rozgrzac lyzke masla(...)minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!