wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E. Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego, tłustego mleka 2 szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000 szklanka maki pszennej typ 650 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanka nasion dyni Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić
Pyry na Gazsmaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny. SKŁADNIKI: 1kg cukinii 2 szklanki maki pszennej Szklanka maki razowej typ 2000 2 jajka M Sól, czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinie myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i solimy. Pozostawiamy na przynajmniej 30 minut, aby puściła
Pyry na GazŚwiatowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z 50ml letniej
Pyry na Gazcebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy(...)kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut
Pyry na Gazświeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 małe jajka lekko roztrzepane 50 g roztopionego i przestudzonego masła Do posmarowania: 1 małe jajko + 1/2 łyżeczka wody Do posypania: mak Drożdże rozpuścić z ciepłą wodą. Następnie dodać mąkę, cukier i sól. Cały czas mieszając dodać jajka i masło. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej czasami więcej) To ile dodacie(...)pieczenia, wyłożoną papierom do pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Po tym czasie wyrośniętą chałkę posmarowć rozmąconym jakiem z wodą i posypać makiem, następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30- 40 minut
Delicious Titbitsszklanka letniego mleka (250 ml) 60 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży Do posmarowania: 50 g roztopionego masła 1 jajko do posmarowania mak do posypania Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je najpierw rozetrzeć, dodać cukier, łyżkę mąki i odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W przypadku suchych(...)kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość) około 1 godziny. Po wyrośnięciu, przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieDodatkowo: stopione masło do smarowania bułeczek 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem Do posmarowania przed upieczeniem 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posypania: 2 łyżki sezamu lub maku Sposób wykonania: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. W przypadku świeżych drożdży należy pokruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą i dodać do mąki. Natomiast suche drożdże mieszamy(...)kształt ślimaka. Gotowe bułeczki posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z woda i posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C 30 – 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieletniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania kilka łyżek maku do posypania W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut Wszystkie składniki(...)wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej 160 g wody Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 4 godziny w temperaturze ok 32 stopni C. Składniki na ciasto właściwe: Cały wcześniej(...)zrobiony zaczyn 500 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody Od 0,5 do 4 g drożdży 10 g soli Dodatkowo: 1 rozmącone jajko Ziarna lub mak do posypania Sposób wykonania: Gotowy zaczyn połączyć z mąką, wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto. Całość pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni
Na słodko lub wytrawniesmakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gdy ciasto(...)góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę. Gotowe chałki pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym(...)każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesuszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 płaska łyżka maku do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę(...)foremek. Tym razem pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut. Gdy ciasto podrośnie można je naciąć a następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie
Na słodko lub wytrawniedzieciństwa. Polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto. No bo kto nie lubi Napoleonek :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie krakresów 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 2 szklanki mleka cukier puder (do posypania) A jak to zrobić: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć
Kuchnia w opałachmąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą(...)ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Piec w temperaturze 220 C, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce
IMPRESJA SMAKUmieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie(...)Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku, skręcamy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Ucieramy masło z cukrem, żółtakami i miodem. Dodajemy orzechy rodzynki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy odrobinę olejku migdałowego. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę wykładamy pergaminem, pieczemy w temperaturze
kgwjanczewo