mak - 12131 przepisów (strona:304/809)

Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 141

bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam! Skladniki: 400 g maki pszennej 70 g wiorkow kokosowych 3 zoltka+ 1 cala jajko 80 g cukru 1 lyzka domowego cukru waniliowego 1 paczuszka suchych drozdzy 1/4 lyzeczki soli 200 g mleka kokosowego-biala(...)ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo  luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie potrzeby delikatnie podsypac maka.Uformowac gruby walek i umiescic go w wysmarowanej maslem foremce babkowej z kominem.Przykryc folia i powtornie odstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka na bialkach-last minute-prosta i szybka 135

szybka do przygotowania.Mozna ja urozmaicic dodajac do czesci kakao,rodzynki lub skorke pomaranczowa co lubisz.Na pewno jeszcze zdazysz ukrecic ta babeczka i przekonasz sie jaka jest smaczna. Skladniki: 200g maki 4 bialka L 100 g cukru 125 g masla 100 ml mleka kokosowego ( lub kazdego innego) 1 cukier waniliowy 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 lyzeczki kakao(...)opcjonalnie Wykonanie: maslo rozpuscic w garnuszku.Foremke wysmarowac maslem i wysypac maka krupczatka lub kaszka manna bialka ubic na sztywno ze szczypta soli .Do ubitych bialek lyzka po lyzce dodac cukier caly czas ubijajac.Dodac kolejne skladniki ciagle ubijac na wolnych obrotach robota-miksera lub wymieszac szpatulka.Polowe masy wymieszac z kakao przesianym przez sitko mase wylac do formy i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa koperkowa light z lanymi kluseczkami 203

wegeterian ,bo przygotowana tylko na wywarze z warzyw. Skladniki na 4 porcje: 2 peczki koperku peczek wloszczyzny sol,cukier,sok z cytryny 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki 3 lyzki jogurtu greckiego Wykonanie: przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody(...)bulionu,by oddaly swoj aromat),a listki drobno posiekac.Na patelni rozgrzac maslo ghee i podsmazyc kilka minut czesc koperku.Dzieki temu zupa bedzie miala intensywniejszy smak koperkowy.Nastepnie dodac 1 lyzeczke maki i przesmazyc razem ,nastepnie zasmazke polaczyc z przecedzonym bulionem.Dodaje do zupy rowniez marchewke pokrojona w talarki doprawic sola,szczypta cukru i 1 lyzeczka soku z cytryny.Do jogurtu wlac kilka lyzek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 183

serowa: 750 dkg sera (uzylam Schichtkäse) 3 jaja M prawie pelna szklanka cukru 200 g mleka kokosowego (tylko gorna,biala,tlusta czesc) 4-6 lyzek tahini 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowy Polewa sernika: okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao 2 lyzki mleka kokosowego WYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana(...)przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika uzyc tylko gornej bialej,gestej czesci.Pozostala na dnie wode zuzyc chocby do nalesnikow. Nastepnie wmieszac tahini.Ilosc tahini zalezy od rodzaju tahini jakiego uzyjesz.Gdy jest geste wystarcza 4 pelnelyzki,gdy jest bardziej plynne dodaje 6 lyzek.Najlepiej po prostu skosztowac.Gdy masa serowa ma lekko wyczuwalny smak chalwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 169

lyzka startej skorki i bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem:   1 paczuszka platkow zelatyny-10 g 375 ml soku z pomaranczy 100 g drobnego cukru 400-500 ml smietany kremowki(...)gesta.Do ubitych zoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac. wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C. studzic na kratce PRZYGOTOWANIE KREMU: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie wycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 192

lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku  paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE(...)rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekania ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku 2 lyzek masla dodac 2 plaskie lyzki maki i zrobic zasmazke.Do zasmazki dolewac zimne mleko caly czas mieszajac rozga.Do goracej zasmazki dolewamy zimne mleko-to daje nam gwarancje,ze sos bedzie idealnie gladki,bez grudek.Dodac sol,pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 199

masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt) 220 g cukru 4 jajka L 1 budyn waniliowy 1 lyzka maki ziemniaczanej Wykonczenie sernika: 100 g pestek slonecznika 100 g smietany kremowki 50 g masla 50 g cukru 300-350 g czeresni WYKONANIE: ciasteczka umiescic w kielichu blendera,dodac zimne maslo(...)wymieszac przy pomocy miksera  z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow rozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w nalesnikowym ciescie piwnym 203

rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie? Skladniki na ciasto piwne: 3/4 szklanki maki 150 ml piwa 1 jajko 1/2 lyzeczki soli pieprz 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnie ponadto: 2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytryny sol 2 lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 232

Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi(...)latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami . PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY Skladniki: 500 ml mleka 30 g masla (2 plaskie lyzki) 30 g maki (2 plaskie lyzki) sol,bialy pieprz swiezo zmielona galka muszkatalowa Wykonanie: w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila. powoli dolewac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 225

odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego parmezanu cytryna Wykonanie: przygotowac rybe.Umyc osuszyc,skropic sokiem z cytryny,posolic i oproszyc pieprzem.Odstawic liscie buraka umyc(...)minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bok piekarnik nastawic na 200°C 1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino ,doprowadzic sos do zagotowania.Powinien miec gladka konsystencje bez grudek.Doprawic sola i pieprzem.Wmieszac do sosu 3 lyzki startego parmezanu i posiekany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z jagodami 151

ciasteczek kokosowych 40 g masla 750 kg sera 3 X mielonego 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy) 4 jajka L 1 budyn waniliowy+1 lyzka maki 200 g cukru 200-300 g czarnej jagody 2-3 lyzki Malibu-opcjonalnie Wykonanie: ciasteczka pokruszyc w kielichu blendera lub przy pomocy walka w woreczku foliowym i polaczyc z maslem.Wylepic(...)spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Uprzednio obrecz wysmarowac maslem ser wymieszac mikserem razem z mlekiem kokosowym,cukrem,budyniem i maka przesianymi przez sitko na gladka mase bez grudek do masy serowej wbijac kolejno po 1 calym jajku i mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Masa bedzie stosunkowo rzadka mase wylac na przygotowany ciasteczkowy spod i delikatnie rozrzucic jagody.Pierwsze jagody delikatnie zatopia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi "ruskie" z cukinia 131

pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam starta na tarce cukinie i powstaly dzisiejsze cukiniowe pierozki.Sa bardzo delikatne, naprawde pyszne.Polecam! Skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cieplej wody 1-2 lyzki oleju 1/2 lyzeczki soli Skladniki na farsz: 500 g maczystych ziemniakow 1 spora cukinia-okolo 300 g 1 cebula sol,pieprz swieze oregano(...)posiekanym oregano lub majerankiem make z ciepla woda,sola i oliwa umiescic w misie robota i zagniesc gladkie,sprezyste nieklejace sie ciasto.Mozna zagniesc je recznie,w razie potrzeby podsypywac maka rozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegi gotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wody podawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 173

miety-opcjonalnie sol,pieprz,olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki kaparow 150 ml bialego wina 200 ml bulionu warzywnego 200 ml smietany kremowki 1 lyzeczka maki na czubek noza czerwonej papryki cukier,sol do smaku kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac osci cebule obrac i posiekac razem z ryba(...)lyzki posiekanych kaparow.Dolac 150 ml bialego,wytrawnego wina i podgrzewac,az wino wyparuje.Dolac 200 ml bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 195

nawet dla  konsystencji ciasta.Jest wyjatkowo plastyczne,wspaniale do wspolpracy.Bardzo latwe,podzielne,bo upieczone na duzej blaszce.Polecam i zapraszam do przepisu. Skladniki na blache 28 cmx40 cm : 400 g maki orkiszowej jasnej 630 140 g maslanki 50 g wody 2 zoltka 70 g masla 60 g cukru 1 op.suchych drozdzy 1/3 lyzeczka soli 1 kg moreli Skladniki na kruszonke(...)maki orkiszowej jasnej 630 75 g mielonych migdalow ( u mnie ze skorka) 75 g masla 75 g cukru WYKONANIE: maslanke z woda delikatnie podgrzac w malym garnuszku.Dodac pokrojone w wiorki maslo make,cukier,drozdze i sol umiescic w misie robota,dodac maslanke z maslem i zoltka jaj i zagniesc hakiem  gladkie,lsniace nie lepiace sie ciasto.Mise przykryc folia spozywcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 164

najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 14 buleczek a 50 g: 400g maki (200g pszennej 550 i 200 g orkiszowej 1050) 130 g maslanki 60 g wody 2 zoltka 50 g masla 50 g cukru 1 op.suchych drozdzy 1/3 lyzeczki soli Skladniki(...)kruszonke: 30 g maki orkiszowej 30 g wiorkow kokosowych 30 g masla 30 g cukru dodatkowo: 1 bialko do posmarowania Wykonanie: maslanke z woda podgrzac w rondelku.Dodac maslo w kawalkach,by zmieklo odwazyc make,dodac sol,cukier,opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!