Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis 1 liść laurowy Kamis 1 cebula 1 łyżka masła Do smaku pieprz mielony Kamis sól morska(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Prostokąt podzielić na 3 mniejsze prostokąty wzdłuż dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujepszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1 jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód(...)blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Dodaj napis W wspólnym pieczeniu udział brały: Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Ala piecze i gotujeaustralijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać
Mia Cucina Sofietadyni, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 80 ml mleka, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), garść słonecznika (użyłam Kresto), garść żurawiny, garść sezamu (użyłam Kresto), mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn(...)Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościproszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym mlekiem. Dodać żółtka
Z miłości do słodkościobdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit). Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką(...)nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie waniliowe
Z miłości do słodkościposiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru, 2 jajka, skórka z cytryny, 50g orzechów włoskich (użyłam Kresto), 70g mąki ziemniaczanej, 60g masła(...)łyżka cynamonu. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście. Masa serowa: 750g białego sera
Z miłości do słodkościgodziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej, 2 żółtka, łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego, sezam i mak do posypania, jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić(...)obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st. Nadzienie: 1/2 kg mielonej wieprzowiny, sól, pieprz, jajko, 5 łyżek bułki tartej, łyżeczka przyprawy do chili
Z miłości do słodkościbabce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu
Przysmaki Karolkiulubionego aromatu. Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina. skladniki: 200 g camemberta 300 g twarozku smietankowego 1 szalotka 1 jajko 50 g maki ziemniaczanej 2 lyzki posiekanych ziol sol, bialy pieprz wykonanie: Camembert obieramy ze skorki, kroimy na mala kosteczke, a potem rozgniatamy widelcem. Dodajemy twarozek i dokladnie mieszamy sery do uzyskania jednolitej(...)masy. Szalotke drobno siekamy i wraz z jajkiem, maka, ziolami, sola i przeprzem dodajemy do masy serowej. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut. Po tym czasie z masy formujemy placuszki. Najlepiej zrobic to zwilzonymi dlonmi. Smazymy z obu stron na zloto na orozgrzanym oleju. Podajemy gorace. Smacznego
Przysmaki KarolkiKwaskowate jablka zapieczone pod slodkawa koluderka to wspaniala propozywja na jesienne popoludnie. Zapraszam wiec na moje crumble... Skladniki: 4 kwaskowe jablka 40g rodzynek 80g masla 80g cukru trzcinowego 40g maki 30g platkow owsianych 20g mielonych migdalow 10g mielonych orzechow laskowych wykonanie: Zimne maslo kroimy na kawaleczki i zagniatamy na kruszanke razem z cukrem, maka, platkami, mielonymi orzechami i migdalami. Jablka
Przysmaki Karolkiprzy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb
Przysmaki Karolkibylo aktualnie w lodowce, ale jak ktos woli dodac cos innego to nie ma problemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka cebula wedzona mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem(...)jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty. Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°C W tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy tez cebule i razem z papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy
Przysmaki Karolki