biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kostki masła 600 g … Czytaj dalej Tort makowo-orzechowy
czarrna od kuchnikażde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego
PatiGotujekrzaczka, dojrzewające w słońcu. Rozmarzyłam się i lata mi się zachciało, już coraz bliżej. Polecam zróbcie sobie pastę z pomidorów i jabłek. Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżek miodu, w zależności jak bardzo chcemy słodką kutię. Ciągle mieszając blanszujemy orzechy w miodzie przez jeszcze 1,5 minuty. Całość za nim ostygnie przelewamy do pszenicy z makiem i od razu mieszamy. Próbujemy czy słodkość nam odpowiada, jakby co dodajemy jeszcze trochę miodu. 7. Dekorujemy wedle uznania, ja spróbowałam z choinką :) Smacznego
Mój pomysł naDziś przepis na rewelacyjny makowiec troszkę w innym wydaniu. Ponieważ gotowy mak można kupić w sklepie z całą pewnością oszczędzimy sobie pracy przy makowcu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieMakowiec japoński to pyszny, wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka. Samo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy
magiczna kuchnia KasiPyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami. Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem. Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki
magiczna kuchnia KasiDelikatne i puszyste ciasto dopieszczone drożdżowe z wilgotną masą makową Helio z bakaliami. Wspaniały świąteczny wypiek, który wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Drożdżowy wieniec nie
Zasmakuj KuchniPrawdziwe sushi zjecie tylko w Japonii. Jednak aby skosztować tego przysmaku nie musicie ani jechać do kraju kwitnącej wiśni, ani wydawać majątku na zestaw sushi w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pyszne ciasto upiekłam! Ma bogaty bukiet bo jest karmelowy smak samego ciasta, nuta kawowa w kremie budyniowym, owocowy akcent konfitury oraz mak i skórka pomarańczowa kojarzące się ze świętami. Przypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali , ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję
Smaczna PyzaCiasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki
Di gotujewyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Masę makową przerzucamy do większej miski dodajemy ubite białka, cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszamy napowietrzając mak. Gotową mieszankę przekładamy na ciasto, z reszty ciasta robimy posypkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C przez ok. 50 minut Moja blaszka była dość spora dlatego też ciasto
W Moim Magicznym Domudwóch etapach pozwala na wyrośnięcie jak w zwykłych wypiekach. Ja zafunduję wam taką zwyczajną wersję, ale spokojnie możecie wzbogacić swoje chlebki o co chcecie. Osobiście polecam tradycyjnie słonecznik, mak lub czarnuszkę. Wybór należy do was. Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji. Składniki
vaniliowoczekoladowaDziś przedstawiam pyszną krajankę makową z bitą śmietaną. Uwielbiam ciasta z makiem a tutaj dodatek bitej śmietany wzbogaca i nawilża nasz makowy biszkopt. Polecam do kawy czy herbaty, ja do czystka, bo pije go namiętnie już 4 rok. No to co? namówiłam, pieczemy? Jakie ciasta lubicie najbardziej? Ciasto makowe z bitą śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma
SzczyptaSmaQ