Gorąco polecam :D Składniki: Biszkopt makowy: 5 jajek ¾ szkl cukru ¾ szkl mąki pszennej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorącej wody 1 szkl suchego maku 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa waniliowa: 1 kg. serka waniliowego homogenizowanego ½ szkl. cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka 2 łyżki żelatyny 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoik
Nastoletnie Wypiekanieużywam tym 650) 2 łyżki cukru 1 łyżeczkę soli 1/1/4 łyżeczki drożdży suchych (5 g) 350 ml wody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto
Basia w kuchniUmieszczam go, póki jeszcze mogę. Grissini (15 sztuk) 200g mąki pszennej 50g kaszy manny 125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól, zioła W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć
Przepysznik - BLW i nie tylkogóry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać wybraną posypką – u nas mak. Piec 30 minut w 175 stopniach. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoIdealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę
Kuchnia w czekoladzietylko i włącznie na ten czas. Możecie je przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota :) Jako pierwszy spośród w sumie trzech przepisów z którymi nie zdążyłam przedstawiam Wam wypiek z makiem w bardzo ciekawej formie. Gdy postawicie na stole tę "gwiazdę" zamiast tradycyjnego makowca (lub obok niego ;)) wszyscy na pewno będą zaciekawieni. Oprócz majestatycznego wyglądu smakuje również bardzo dobrze :) Wykonanie tego
chili & sugarmąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki oleju 1 jabłko 1 łyżka otrąb 1 łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną
My simple kitchenstarej gazetki promocyjnej pewnego supermarketu. Wydawał mi się ciekawy i przede wszystkim prosty. "Kokomakowiec" (jak go sobie nazwałam;)) zniknął ze stołu bardzo szybko i zasmakował nawet mnie, która za makiem nie przepada :) Ciasto jest niezwykle kruche, dlatego do krojenia radzę użyć ostrego noża. Warstwa makowa i kokosowa idealnie się ze sobą komponują tworząc zgrany duet. Do jednej połowy ciasta możemy
My simple kitchenDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo - drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki domowego majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy
MamaOskarkaWspółpraca z Wesołymi Literkami od Pol-Mak postawiła przede mną nie lada wyzwanie. Skusić dzieci do jedzenia, hmm.. Nie wszystkie dzieci lubią jeść. Może to kwestia genetyczna, może wymaga się od dzieci zjedzenia zbyt dużych porcji albo.. zwyczajnie dziecku jedzenie, które mu się podaje nie najada jego oczu. Tak, dzieci jedzą oczkami! Postaraj się drogi rodzicu :) Makaron
MamaOskarkazawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, kostka z ananasa lub papai); Wszystkie składniki
In my kitchenpyszny! Palce lizać! Zwolennikom maku na pewno posmakuje! Ja to ciasto piekłam już kilka razy i zawsze jest pyszne. Mocno makowe, wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki . Polecam. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 4 jaja; szczypta soli; 4 łyżki wody; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 30 g kakao; 2 łyżeczki proszku
In my kitchenpodobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia babki tulipan mogłam wypróbować mak niebieski. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy Aleksandrytuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik