okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół szklanki oleju szczypta soli szklanka mleka 300 g domowej masy makowej Wykonanie: Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce
ciastkarnia na kruchym spodzieMakówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwsypujemy drożdże i zostawiamy na kilka minut. 2. Oddzielamy jajka: jedno jajko i 2 żółtka do ciasta a oddzielnie 2 białka, które ubijemy na końcu i dodamy do maku. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka (1 całe plus 2 żółtka), cukier, mleko z drożdżami, wanilię, przestudzone masło i szczyptę soli i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Przekładamy
UgotujmyTo.plŚwięta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli
Z butelką mleczka w tlecytrynowe placki z makiem podane z miodem i twarożkiem Masa rzeczy. I tylko kilka godzin dnia. Ale zawsze jest jeszcze przecież noc.... a teraz odpoczywam z rodziną, gośćmi i 2 rozbrykanych dzieciaków. Czasami lepiej jest nie wiedzieć o wszystkim
More food, love and dreamskasza manna z makiem* w słoiczkach po miodzie z bananem i waniliowym serkiem homogenizowanym * gotowana z aromatem cytrynowym i odrobina soku z cytryny Miło to po ...nastu godzinach wrócić do domu w sam raz aby zacząć się uczyć do jutrzejszego sprawdzianu z historii i kilku(nastu) kartkówek. Kocham
More food, love and dreamsjednoporcjowy serniko-makowiec inspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3 Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj. A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę
More food, love and dreamsudział? Może nie ma tam wszystkich karteczek, bo wyjazdy, bo czasami mi się nie chciało. Ale są prawie wszystkie. Z chwilami mniej lub bardziej radosnymi. Składniki: inspiracja 50g maki 2 łyżki masy makowej (70-100g) sok pomarańczowy do konsystencji ew. aromat pomarańczowy jajko cynamon 250-300ml mleka + sól Mleko ustawiam na ogniu i doprowadzam
More food, love and dreamsnaleśniki z makiem podane z lemon curd, ricottą i miodem Chciałam zrobić taką śliczną wysoką wieżyczkę, ale trochę za duże po smażyłam te naleśniki >.< Taaak, teoretycznie powinnam być teraz w szkole, ale w praktyce siedzę w domu z kubkiem gorącej herbaty zajadając jedne z lepszych naleśników :P Byliście w tą "zimę" już na łyżwach? Ja własnie
More food, love and dreamsdrożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem *z dodatkiem ubitego białka Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu. Składniki: (3 naleśniki/1 porcja) 30g mąki pełnoziarnistej 15g mąki pszennej jajko 5g świeżych drożdży 100ml mleka coś do posłodzenia Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko
More food, love and dreamsmakowe tosty francuskie* z rozgniecionymi malinami, miodem i cytryną *z domowego chleba tostowego, tosty obtoczone w maku Zostałam również nominowana do Versatile Blogger przez Martynę , za co ogromnie dziękuję ;) Zasady zabawy: - nominować 15 blogów do wyróżnienia, - poinformować wybranych przez siebie blogerów o wyróżnieniu, - wyłonić o sobie 7 faktów, - podziękować blogerowi, który Cię nominował u niego
More food, love and dreamsMarcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać
Marta Gotujepachnące. Składniki: 35 g świeżych drożdży 40 g margaryny - dałam Kasię 1,6 szklanki mleka 3 łyżeczki soli 1 jajko 5,4 szklanki mąka jajko do posmarowania mak do posypania Wykonanie: Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut. Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku
Anioły w kuchniłyżki oleju 2 małe łyżeczki cukru 4 cebule 2 - 3 łyżki oleju 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki suchego maku 2 łyżki mleka 1 jajko Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą
Moje domowe kucharzeniełyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku .Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia i mak i razem utrzeć.Przełożyć do tortownicy.Obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka ułożyć na wierzchu ciasta .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40-50 minut
Moje domowe kucharzenie