mak - 12131 przepisów (strona:340/809)

Scones bananowe - super proste... 104

każdy inny się nada, na przykład dobry truskawkowy) i grubego kleksa śmietanki 'clotted cream' ( angielski , polski ).   Przepis z bloga Family Friends Food . Składniki: (na 8-9 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) 50g masła, margaryny, albo wegańskiego zamiennika 1 duży, bardzo dojrzały banan, albo 2 mniejsze

Lejdi of the house
Bułeczki jogurtowe 106

łyżeczki soli – 70 g rozpuszczonego masła – 1 jajko rozmiar M – do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka wody – do posypania: sezam klasyczny lub czarny, siemię lniane, mak, inne ziarna Przygotowanie: Masło rozpuść i przestudź. DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 140 ml ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej), drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odjętą

nietylkopasta.pl
Chleb pszenny na suchych drożdżach 98

pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb  może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem postawiłam na prostotę i upiekłam chleb bez żadnych dodatków. Pszenny chleb na drożdżach suchych jest bardzo uniwersalny. To wspaniała baza

Lekcje w kuchni
Jak zrobić domowy chrzan 190

cytryny, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Przepis na domowy chrzan z maszynki do mięsa Pokrojony na małe kawałki chrzan zmiel w maszynce do mięsa z założonym sitkiem do maku. Dodaj cukier, sól, sok z cytryny i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszaj.  Dodatki do chrzanu Do domowego tartego chrzanu możesz dodać ulubione dodatki, takie jak: gęsta. kwaśna śmietana (chrzan zaprawiony

Cztery Fajery
Babka kolorowa z czekoladą 102

Składniki: 4 jajka 20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej 20 dag masła 200 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao polewa czekoladowa, wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie połączyć

Proste Potrawy
Francuskie maślane croissanty na śniadanie 119

świeżego masła. Puszyste, mięciutkie, idealne solo lub z dodatkiem miodu albo domowych konfitur. Bez wątpienia będziesz wracać do tego przepisu. Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży Składniki: 500 g maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Francuskie maślane croissanty na śniadanie – przepis: Ciasto najlepiej przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek pistacjowy 171

przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami i pistacjami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z makiem i bakaliami → Mazurek chałwowy → Mazurek kawowy → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – orzechowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Mazurek pistacjowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 118

wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki

SMYKWKUCHNI
Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis 142

sernik: Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie Sernik bez sera na kruchym cieście Aksamitny sernik z bezą Sernik na zimno z brzoskwiniami Sernik na zimno z makiem (338 kcal) .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z pierzynką łaciatą 115

oraz ze spodem zrobionym z ciasta typu żebra. Forma 24 cm x 24 cm 60 minut 20 porcji Składniki na ciasto: ·        8 łyżek maki pszennej ·        4 jajka ·        3 łyżki cukru ·        3 łyżki oleju

Kulinarna Chwila
Trójkolorowa babka na Wielkanoc. Trzy kolory – matcha, kurkuma, kakao 92

zebry w żółte, zielone i ciemne paski. Zapraszam więc na smaczną trójkolorową babkę wielkanocną.  Niech te wiosenne kolory wprowadzą mnóstwo radości do Waszej kuchni. Składniki BABKA 400 g maki tortowej typ 450 To ta! 250 g cukru 5 jaja “L” szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej (może być zwykła

Tajemnice Smaku
Napoleonka bez pieczenia na biszkoptach 110

herbatnikach. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! Przepis na dużą blachę. PRZEPIS NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA NA BISZKOPTACH Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń truskawkowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 paczka krakersów 1 paczka biszkoptów posypka z liofilizowanej i sproszkowanej śliwki do dekoracji preparowany amarantus

Dorota Smakuje
Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini 111

powinny przysporzyć problemów nawet niedoświadczonym kucharzom. Można dodać do nich odrobinę soli morskiej, kminku lub innych ulubionych przypraw. Chrupiące, w środku mięciutkie. Po prostu pyszne. Składniki: 250 g maki chlebowej typ 750 170 ml letniej wody 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól morska, kminek lub inne ulubione zioła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torcik jabłkowy z galaretką. 93

teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?!  Zapraszam. Składniki na ciasto; 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu szczypta soli Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy piana będzie szklista

Radość kipiąca uśmiechem.