mak - 12131 przepisów (strona:341/809)

Rolada biszkoptowa z jabłkami 71

Niesamowicie delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis jest na blachę o wymiarach 36 x 28 cm Co potrzeba na ciasto: 120 g maki pszennej tortowej typ 450, 120 g cukru, 3 jajka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Co potrzeba na masę jabłkową: 6 średnich jabłek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny

Bułka z Chlebem
Babka cytrynowa 79

żółty kolor. Można ją polać dodatkowo lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g masła 4 jaja 3/4szkl. cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1szkl. maki pszennej tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Masło umieściłam w rondelku i podgrzewając na małym ogniu, doprowadziłam masło

Waniliowe Improwizacje
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami 58

naprawdę każdy sobie poradzi z jej ukręceniem! Jeśli szukasz więcej inspiracji na udane wypieki, to może Cię również zainteresować moja wegańska chałka , bułeczki cynamonowe , wegański piernik , babka cytrynowa z makiem … oraz wiele, wiele innych przepisów dostępnych na blogu, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. Drożdżówka z czekoladą sama się nie zrobi

Blendman
Kawowa babka wielkanocna. 146

Idealna na Wielkanoc. Mam nadzieje, ze Wam posmakuje. Szybka i prosta w przygotowaniu, pamiętajcie aby składniki były o temperaturze pokojowej. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 250 g maki pszennej 200 g masala 100 ml wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Polewa: 100 g białej czekolady

Pani M - kuchnia smakowita
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 80

brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Sernik z rosą Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa panienka Tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko

Cynamonowe szczęście
MUFFINKI MAŚLANKOWE Z CZEKOLADĄ 64

zewnątrz obficie wypełnione kawałkami mlecznej czekolady. Fantastyczne! Gwarantuje, że jak spróbujcie staną się Waszymi ulubionymi! Ps. Inne Muffinki też znajdziecie na blogu! KLIK! SKŁADNIKI : ( 12 szt ) SUCHE: * maka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 2/3 szkl * proszek do pieczenia – 1 lyżeczka * soda – 1 łyżeczka * sól- 1 szczypta MOKRE: * maślanka – 1 szkl / 250 ml * olej

Ostra na Słodko
Babka marchewkowa. 81

Wielkanoc lub na każdą okazje, jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta babka na pewno Wam posmakuje. Składniki: 300 g marchewki 400 g maki pszennej 150 g masła 80 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki octu 4 jajka cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu

Pani M - kuchnia smakowita
Moja książka “Serniki słodkie i wytrawne”w Waszych domach 47

Pani Marlena przysłała mi zdjęcie sernika, który należy do tych bardziej pracochłonnych. Wyszedł jej przepięknie! Pani Dominika przysłała mi wiele swoich zdjęć sernikowych. Ona wzięła na warsztat sernik z makiem – “makową figę”. Przyznacie sami, że patent ze spinaczami jest rewelacyjny! Moja uczennica Ania stanęła na wysokości zadania, piekąc delikatny i wdzięcznie wyglądający sernik kokosowo – migdałowy! Zdolna

Raj dla Podniebienia
Bożonarodzeniowe przepisy – słodkie 40

smakują łasuchom i zwolennikom słodkości. Chałwowy spód z cytrynową masą serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny

Raj dla Podniebienia
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 46

cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka mocno czekoladowe 46

upieczenia ciasteczek? 200 g dobrej czekolady o zawartości 70-80% kakao 2 duże jajka 60-70g masła (dodałam lekko solonego) 120 g drobnego cukru do wypieków 50 g maki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Jajka z cukrem zmiksuj na kogel-mogel. Około 120g czekolady roztop w rondelku o grubym dnie razem z masłem. Wymieszaj i odstaw

Raj dla Podniebienia
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 89

wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Inne ciasta przekładane z Ebooka: Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Pyszotka z makiem i wiśniami Tort makowy z wiśniami i orzechami Pijany bakaliowiec Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Migdałowiec z masą budyniową

Kuchnia MagdaLeny
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 91

wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Inne ciasta przekładane z Ebooka: Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Pyszotka z makiem i wiśniami Tort makowy z wiśniami i orzechami Pijany bakaliowiec Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Migdałowiec z masą budyniową

Kuchnia MagdaLeny
Ukraińskie czebureki (Чебуреки) 82

wycieczka nie jest możliwa) – zaproszę Was do kolebki tatarskiej kuchni w Polsce, czyli na Podlasie. Warto się skusić na czebureki (a przy okazji spróbować pierekaczewnika czy listkowca z makiem). Gdy na Podlasie Wam nie po drodze, to koniecznie spróbujcie zrobić czebureki w domu. Są uzależniające. Nie jest trudno je zrobić – wystarczy pierogowe ciasto i prosty, mięsny farsz, który

Poezja smaku
JABŁKOWA POKUSA – CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 102

DODATKOWO: * galaretka pomarańczowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: 170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko – cały czas ucieramy. Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach. Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 170C. Studzimy. MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy

Ostra na Słodko