mak - 12131 przepisów (strona:346/809)

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 85

Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera

KuchniaWeDwoje.pl
Obwarzanki na słodko 80

pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Pozostałe żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Posmarować obwarzanki żółtkiem i posypać sezamem (zamiast sezamu można użyć np. maku). Piec przez 30 minut w 190 stopniach. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn 2. Utrzeć masło z cukrem i dodać jajka 3. Masę połączyć z drożdżami 4. Przesiać mąkę

KuchniaWeDwoje.pl
Niezagniatany chleb z forsycją 84

nasz organizm, poprawia odporność, łagodzi skutki zaziębienia. Znacie jadalne kwiaty? Używacie ich w swojej kuchni? PRZEPIS NIEZAGNIATANY CHLEB Z FORSYCJĄ Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g pszennej maki graham typ 1850 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej 2 garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić niezagniatany

Dorota Smakuje
Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan 129

białej). Podobno, aby zabić nieprzyjemny zapach jajek. A słowko marcepan w nazwie dodawało temu wypiekowi szlachetności i szerokiego zainteresowania wśród pospólstwa. Podstawowe ciasto na chrebeli składa się z jajek, maki i cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku

dolcevitainmykitchen
Temaki sushi – rożki sushi 71

ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników  – do przygotowania temaków maków pokrój rybę w kilkucentymetrowe cienkie paski, podobnie przygotuj pozostałe składniki. Zawijanie temaków  – Listki nori przekrój na pół, z każdego zrobisz dwa temaki. Na dolnej części mniej więcej do połowy

nietylkopasta.pl
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 90

kremem. Jeśli już jecie ciasto, to poprzestańcie na jednym kawałku i nie przesadzajcie z ilością słodyczy. W niektórych regionach Polski na stołach pojawia się kutia (mieszanina gotowanych ziaren pszenicy, maku i bakalii). Poznajcie moją zdrowszą wersję tego świątecznego specjału – kutia dla diabetyka. Przygotowuję ją co roku i w tym też zamierzam! Owoce zamiast ciasta! Święta to czas cytrusów – zamiast kolejnej

Dietolog
Scones bananowe - super proste... 96

każdy inny się nada, na przykład dobry truskawkowy) i grubego kleksa śmietanki 'clotted cream' ( angielski , polski ).   Przepis z bloga Family Friends Food . Składniki: (na 8-9 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) 50g masła, margaryny, albo wegańskiego zamiennika 1 duży, bardzo dojrzały banan, albo 2 mniejsze

Lejdi of the house
Bułeczki jogurtowe 94

łyżeczki soli – 70 g rozpuszczonego masła – 1 jajko rozmiar M – do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka wody – do posypania: sezam klasyczny lub czarny, siemię lniane, mak, inne ziarna Przygotowanie: Masło rozpuść i przestudź. DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 140 ml ciepłego mleka (może być w temperaturze pokojowej), drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki (odjętą

nietylkopasta.pl
Chleb pszenny na suchych drożdżach 90

pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb  może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem postawiłam na prostotę i upiekłam chleb bez żadnych dodatków. Pszenny chleb na drożdżach suchych jest bardzo uniwersalny. To wspaniała baza

Lekcje w kuchni
Jak zrobić domowy chrzan 181

cytryny, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Przepis na domowy chrzan z maszynki do mięsa Pokrojony na małe kawałki chrzan zmiel w maszynce do mięsa z założonym sitkiem do maku. Dodaj cukier, sól, sok z cytryny i wrzącą wodę. Całość dokładnie wymieszaj.  Dodatki do chrzanu Do domowego tartego chrzanu możesz dodać ulubione dodatki, takie jak: gęsta. kwaśna śmietana (chrzan zaprawiony

Cztery Fajery
Babka kolorowa z czekoladą 94

Składniki: 4 jajka 20 dag mąki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej 20 dag masła 200 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao polewa czekoladowa, wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku Mąki i proszek zmieszać, dodawać po kilka łyżek do utartej masy jajeczno-cukrowej oraz letnie mleko- dokładnie połączyć

Proste Potrawy
Francuskie maślane croissanty na śniadanie 110

świeżego masła. Puszyste, mięciutkie, idealne solo lub z dodatkiem miodu albo domowych konfitur. Bez wątpienia będziesz wracać do tego przepisu. Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży Składniki: 500 g maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Francuskie maślane croissanty na śniadanie – przepis: Ciasto najlepiej przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mazurek pistacjowy 161

przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Dekorujemy pokruszonymi bezami i pistacjami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek z makiem i bakaliami → Mazurek chałwowy → Mazurek kawowy → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą → Mazurek czekoladowo – orzechowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Mazurek pistacjowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Jak udekorować stół na Wielkanoc - trzy przepisy dla każdego na Wielkanoc! 105

wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem i wiele , wiele innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki

SMYKWKUCHNI