mak - 12131 przepisów (strona:352/809)

Owsiane ciasteczka z żurawiną i orzechami 111

ulubione owoce np. rodzynki, morele czy śliwki. Ciastka będą świetnym dodatkiem do drugiego śniadania, a w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz je przechowywać nawet kilka dni. Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szklanka brązowego cukru mniej niż 0,5 szklanki płatków owsianych łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 kostki miękkiego masła 2 jajka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Seromak Doris 125

sera ( u mnie wiaderkowy Piątnica) 5 jajek 1 budyń śmietankowy (proszek) 15 dag masła / margaryny Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) - użyłam gotowej, bo nie mam możliwości zmielenia maku 6 łyżek mąki 5 jajek 1/4 szklanki cukru pudru 15 dag masła / margaryny + herbatniki na spód Sposób przygotowania: 1. Masa serowa: Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem, stale ucierając

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z pianką budyniową i malinami 630

Składniki na ciasto: Szklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki na blaszkę 20 x 30cm, 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 -26 cm. 2,5 szklanki maki pszennej (można dodać 2 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki krupczatki) kostka schłodzonego masła (200g) szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek

Ania gotuje
Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie 109

pieczenie chleba.  Od chwili ogłoszenia pierwszego lock downu w marcu 2020 roku zainteresowanie wypiekaniem własnego chleba bardzo zrosło, a pierwszym tego objawem było zniknięcie z półek sklepowych maki i drożdży. Pieczynie domowego chleba czy to na drożdżach czy to na zakwasie, to swego rodzaju magia. Kto raz spróbuje, będzie potem z przyjemnością do tego wracać. Moda na pieczenie chleba

Kulinarne przygody Gatity
Pizza rodzinna – dwie wersje 104

dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde z podanych poniżej składników) 3 szklanki mąki pszennej – u mnie maka do pizzy typ 00 TOTA (polecam!) szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży Dodatki: pizza nr 1: 3 nugettsy

Słodkie okruszki
Wegańskie ciasteczka bananowe... 121

Składniki: (nam wyszło bodaj 18 sztuk, ale małych, nabieranych miarką '1 łyżka', czyli 15ml)   1 bardzo dojrzały banan 3 spore łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  garstka groszków czekoladowych - u nas mleczne, ale jeśli ktoś chce kompletnie wegańską wersję powinien użyć ciemnej, albo wegańskiej czekolady     Rozgrzej piekarnik

Lejdi of the house
KARP SMAŻONY 100

godzinach wyjąć rybę  naczynia, usunąć cebulę i skropić sokiem z cytryny. Krok 2. Oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę. Żółtka wymieszać z piwem, dosypując tyle maki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, lekko posolić.  Przygotowane dzwonka karpia maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na bardzo gorącym oleju. Tak przygotowany

Moja Książka Kucharska
Babka majonezowa 88

obrotach miksera. 6 żółtek wymieszać w miseczce z 3 czubatymi łyżkami majonezu (u mnie Winiary) do połączenia. Obroty białek ustawić na 2 i dodać mieszankę jajeczno-majonezową. 3/4 szkl maki pszennej (u mnie basia tortowa extra) i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Wymieszane mąki przesiać małymi porcjami do mieszającej się masy (najwolniejsze obroty miksera) miksować

Wasze Przepisy
Bułeczki z serem dla dzieci 128

konkretne łyżki miodu lub zamiennika 3 łyżki posiekanych rodzynek Dodatkowo: Wzburzone Białko Mąka do podsypania Posiekane orzechy/ migdały Wykonanie: Robimy zaczyn: drożdże podlewamy 2-3 łyżkami mleka, dodajemy łyżkę maki, Ew. Łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy mleko. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn wraz z masłem, mlekiem i żółtkami.  Wyrabiamy wszystko

Pasja tworzenia
babeczki z masą makową... 114

utrzeć na gładką, dość gęstą masę z 2 minuty. Do foremek na babeczki włożyć papilotki, łyżką napełniać do połowy ciastem, nałożyć łyżką porcję masy makowej, i resztą ciasta nakryć mak. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, babeczki piec z 25 - 30 minut na złocisto. Upieczone babeczki polukrować i posypać posypką, wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe do upieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Kisz Masz 154

cebula ·        2 papryki czerwone ·        200 g przecieru pomidorowego ·        2 łyżeczki maki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Papryka ostra Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki

Kulinarna Chwila
Spaghetti z kurczakiem sosie serowym 113

pomidory ·        1 papryka czerwona ·        330 ml śmietany 30 % ·        1 łyżka maki pszennej ·        15 dag sera żółtego ·        1 opakowanie makaronu spaghetti ·        Sól

Kulinarna Chwila
Jak przygotować dobre sushi 123

wegetariańskie. Przygotowanie sushi – krok trzeci – z czym podajemy sushi Pokrojone sushi układamy na talerzu, albo drewnianej desce. Podajemy je z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi. Domowe maki Smacznego! Artykuł Jak przygotować dobre sushi pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek lawasz pełnoziarnisty 101

przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Dzisiejszy dzień będzie pod znakiem kuchni bliskiego wchodu zwanej inaczej kuchnia orientalną. Chleb lawasz to rodzaj bardzo płaskiego i cienkiego pieczywa przygotowywanego z maki pszennej i wypiekanego w specjalnych piecach. Chleb znany jest szczególnie w Iranie, Gruzji, Azerbejdżanie i na Krymie oraz w niektórych rejonach Turcji. Dzisiaj zdrowsza i sycąca na dłużej wersja chlebka

Dorota Smakuje
Chlebek ziołowy 116

urwać. Do przygotowania masła ziołowego, możecie wykorzystać dowolne zioła. Te podane w przepisie to tylko nasza propozycja. Składniki na ciasto 40 g oleju szczypta soli szczypta cukru 600 g maki pszennej 300 g ciepłej wody 40 g świeżych drożdży Składniki na masło ziołowe 100g masła w temperaturze pokojowej 1/2 niewielkiej cebuli 1-2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii odrobina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!