każdy ma w domu. Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego bo robi się je migiem. 8-9 sztuk Szklanka o pojemności 250 ml Składniki suche 1 szklanka maki pszennej tortowej z tzw. górką 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli Składniki mokre Pół szklanki (lekko ubitej) marchewki
Andzia PichciPochodzę z Suwałk, a tam jednym z naszych regionalnych przysmaków jest mrowisko. Kto nie kosztował, niech nadrobi zaległości bo są pyszne :) Są to faworki oblane miodem posypane makiem (niczym małe mróweczki). Ciasto jest mega tłuste i sycące, ale tak pyszne, że nie można się opanować i ciągle się je skubie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpolewy. Co więcej, do ciasta wykorzystujemy również kakao i gorzką czekoladę dzięki czemu smak babki jest jeszcze bardziej wyjątkowy! Warto pamiętać, że do babek można także dodawać np. mak z konfiturą pomarańczową oraz dynię z matchą. Pierwsza z nich ma wyrazisty smak dzięki pomarańczy. Druga zaskakuje wyglądem. Ciasto w kolorze zielono-pomarańczowym zaintryguje z pewnością niejedną osobę! Ci, którzy wolą
Żyję by jeśćłyżeczka soli 2 jajka 60 ml oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka Dodatkowo: różne ziarna do posypania (pestki dyni, sezam, słonecznik, mak itp.) jajko roztrzepane z łyżką mleka Przygotowanie: W misie umieścić mąkę orkiszową i sól, Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, gdy zaczną pracować wlać do misy z mąką, dodać jajka, olej
Kocham..lubię..gotuję..dosłownie w chwilę. Nie potrzebuje on zbyt dużo czasu aby wyrosnąć. Sprawdź przepis na: Szybka sałatka grecka Składniki na ciasto 40 g oleju szczypta soli szczypta cukru 600 g maki pszennej 300 g ciepłej wody 40 g świeżych drożdży Składniki na masło ziołowe 100g masła w temperaturze pokojowej 1/2 niewielkiej cebuli 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii odrobina natki pietruszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!efekt końcowy wynagradza nam to z nawiązką! Chrupiące z zewnątrz, elastyczne i pięknie pachnące… Coś wspaniałego! W czym obtaczać bajgle? Najbardziej lubię bajgle z sezamem oraz z makiem . Bardzo dobrze też smakują z innymi nasionami oraz… z grubo mieloną solą . U mnie zawsze dodatków do obtoczenia jest dużo, ale jeśli nie lubisz, jak coś się pląta po wierzchu
Blendmanciebie lepsza alternatywą. Te mini pączusie są naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia. SŁADNIKI: Rozczyn: 200 g letniego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 1 lyzka cukru 1 lyzka maki Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 750 1/3 szklanki cukru 2 jajka szczypta soli 1 lyzka otartej skorki z pomarańczy 75 g miękkiego masła lyzka oleju do posmarowania pączków dżem Zapraszam
Pani M - kuchnia smakowitawykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej i łyżka maki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli do ubicia białek Robienie biszkoptu zaczynam od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Następnie mieszam obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka
Ania gotujechrupiące faworki z prostych składników. Przepisów na faworki jest mnóstwo, ten jest jednym z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 6 żółtek około 1/2 szklanki jasnego niepasteryzowanego piwa około 3 szklanek maki pszennej szczypta soli olej lub smalec do smażenia Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Żółtka, piwo i szczyptę soli wymieszać w misce. Następnie do wymieszanych składników powoli dodawać mąkę. Z podanej
Pani M - kuchnia smakowitaskoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi o te słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂 Sprawdź ten przepis Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również
Modern Cave GirlWegańskie banoffee pie. Zanurzmy się w warstwach wegańskiej wersji Banoffee pie – banan, karmel do żucia i delikatna jak chmurka z wegańska bita śmietana . Jeśli szukamy zdrowego
Zdrowy Styl Joannyktórych formujemy placki, na każdy placuszek nakładamy po łyżce farszu i lekko zalepiamy tworząc koszyczek/słonecznik. 8. Gotowe kołaczyk odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odrobiną maki do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem. Po podrośnięciu brzegi bułeczek smarujemy odłożonym wcześniej jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200-190 stop przez 20-25 minut. 5 minut
Gotowanie...to proste !600 g mąki tortowej 250 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 1 jajko + 1 do
Kolorowa kuchnia Elkinadziania pączków lukier lub cukier puder do posypania *** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki *** *** Tak przygotowany rozczyn odkładamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko i dodajemy żółtka oraz cukier, ucieramy. Wsypujemy
Blog z Apetytempodobny sposób jak tarta. DUTCH BABY jest łatwy do zrobienia. Zapiekany naleśnik – DUTCH BABY Składniki na zapiekany naleśnik DUTCH BABY 150 ml mleka 3 jajka 80 g maki ¼ łyżeczki soli 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu
Naleśniki