mak - 12131 przepisów (strona:361/809)

SZYBKIE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI (ŁATWE, BEZ UŻYCIA MIKSERA, PYSZNE) 184

przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej): 2 i 1/4 szklanki maki pszennej 1/2 plus 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego kilka kropel esencji waniliowej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kakaowe ekspresowe babeczki 151

przygotowanie jakieś 20 minut, to co robimy? Przepis zaczerpnięty od OliTatki z instagrama, możecie do niej zajrzeć również po inne inspiracje, ma babeczka możliwości ;) ;) ;) Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju dodatkowo: mrożone owoce tj.rabarbar, porzeczka czarna, porzeczka

Życie zaczyna się w kuchni
Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska) 199

naszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej , a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi

WegePrzepis
Kulicze 177

więcej dodatkowego mleka wchłonie. Ja dodałem jeszcze dodatkowe 110 g mleka, ale zastosowałem sztuczkę polegającą na dodaniu do ciasta mokrego glutenu (wymytego z ciasta sporządzonego z 150 g maki pszennej i 90 g wody ).  Ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, rozciągnąć i wprowadzić przez laminację: 100 g rodzynki 50 g żurawina suszona skórka z 1 cytryny Zamiast laminacji, powyższe składniki

Przepisy na domowy ser i chleb
Bagietki chlebowe wiejskie 113

drożdżach  Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie  Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki (typ 750 lub 650) 70ml wody 6g soli 2g świeżych drożdży Składniki

Obiad gotowy
Krem z pietruszki z pasternakiem 128

tylko anemików ;) W zupie zawarłam więc i korzeń i nać pietruszki co dało walory nie tylko wizualne ale też smakowe.           "Figa z makiem z pasternakiem" - jako dziecko często to mówiłam kiedy nie chciałam czegoś komuś powiedzieć albo dać. Nie wiedziałam wtedy, że pasternak to wspaniałe , zdrowe warzywo. Zostało , sami przyznacie, mocno zapomniane.  Jeśli

Kuchnia Pełna Emocji
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 134

filetów z ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk, lub inna ulubiona ryba) - użyłam mrożonych sól i pieprz do smaku DO WYBORU: SKŁADNIKI NA PANIERKĘ I: 2 jajka roztrzepane kilka łyżek maki pszennej kilka łyżek bułki tartej LUB  SKŁADNIKI NA PANIERKĘ II,  CZYLI CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko

Słodko-Słony Świat Ilony
Chałka okrągła z kruszonką 140

mniej więcej godzinę, żeby się ociepliło.  Następnie podzieliłam na cztery równe części i uformowałam wałeczki do splotu. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania trochę ( dałam 400 gram maki orkiszowej jasnej i 100 gram orkiszowej razowej) 200 ml ciepłej wody 50 gram cukru ( u mnie trzcinowy) paczuszka drożdży suszonych 1 jajko L 60 gram roztopionego chłodnego masła szczypta soli Kruszonka

AZgotuj!
Naleśniki z serem i sosem malinowym 162

Masło do smażenia Nadzienie 400 gramów sera twarogowego mielonego 2 żółtka 50 gramów cukru  1 cukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel

Andzia Pichci
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 145

absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier – 0,5 łyżeczki * sól – 2 płaskie łyżeczki * olej – 1 łyżka * ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl

Ostra na Słodko
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania 130

kruszonką to proste ciasto ucierane drewnianą łyżką. Delikatne i puszyste. Duża blacha znika w mig :). Idealne do kawy, herbaty czy gorącego kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500 gram maki pszennej tortowej 70 gram roztopionego masła/margaryny 2 żółtka 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki) 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki 250-300 ml ciepłego mleka 35 gram świeżych drożdży

Blog kulinarny S9.PL
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 171

obiad placki ziemniaczane to tylko w tej wersji. Jedyna różnica ze zwykłymi plackami jest taka, że dodajemy posiekany odparowany szpinak. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły

Mama Gotuje
Ciabatta 117

włoska zawierająca najwyższą ilość glutenu. Włosi używają innych oznaczeń niże w Polsce, na półkach znajdziecie mąki 00, 0, 1, 2 a dodatkowo mąki mają indeks W określający ilość glutenu. Maki o indeksie W powyżej 350 zwane są właśnie Manitoba, a dodatkowo we Włoszech mąka Manitoba może być wytwarzana tylko z pszenicy durum. Mąkę tą możecie kupić online lub we włoskich

nietylkopasta.pl
Szarlotka bezglutenowa 175

alternatywie ciasto bezglutenowe. A może już tak zostanie? jedyny minus? Cena składników.  Składniki na szarlotkę bezglutenową: Kruchy spód: 200g masła śmietankowego 100 g mąki ryżowej (białej) 100 g maki kukurydzianej 100 g mąki z amarantusa 3 żółtka 100 g cukru Farsz: 5 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru  łyżka cynamonu Kruszonka 70 g cukru 120 g mąki kukurydzianej

Słodkie Przyjemności