mak - 12131 przepisów (strona:361/809)

Schab w sosie pieczarkowym podany z kaszą gryczaną białą. 140

posiekane w plastry. Dolewamy wody, tyle aby utworzył się sos. Danie dusimy do miękkości mięsa. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest potrzeba, sos możemy zagęścić łyżką maki.  Podajemy z kaszą gryczaną białą.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczarki z warzywami w rustykalnym wydaniu - pizza pełnoziarnista 193

świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000, ok. 150 g maki pszennej tortowej, ponadto: ok. 20 g mąki tortowej do podsypania, olej rzepakowy rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Farsz: Oczyszczone pieczarki kroimy na różną wielkość, nóżki drobniej

Moniki Smakołyki
Tort czekoladowo - śmietankowy 139

ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny. Solenizantka prosiła o dokładkę, więc to najważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 80g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 750ml mleka 4 łyżki

Waniliowe Improwizacje
Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania 174

widelcem w miseczce. Do masła dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wszystko razem wymieszać  Drożdże rozkruszyć i dodać do nich ciepłą wodę, cukier oraz 3 łyżki maki. Wszystko razem rozmieszać i postawić rozczyn w ciepłym miejscu aby zaczął pracować. Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodać do niego resztę przesianej mąki, sól oraz olej. Wyrobić miękkie

Krylowa Kuchnia
SMAK LATA. CZYLI KRUCHE CIASTO Z MALINAMI 192

wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę.  Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobić ! Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm) 2 szklanki maki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 250 g zimnego masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy

Walijskie Pichcenie
Napoleonka czekoladowa na wafelkach 94

tego w nowym wizualnym wydaniu z wafelkami. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA CZEKOLADOWA NA WAFELKACH Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 paczka krakersów na spód 1 paczka wafelków na wierzch posypka cukrowa kakaowa do dekoracji

Dorota Smakuje
Mini bagietki pełnoziarniste 116

laktozy) 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych) 50 g masła 30 g cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 żółtko jajka 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu lub maku do posypania Instrukcja Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki i wlej do niego mleko. Następnie przelej wszystko do miski z mąką

Przepisy na widelcu
Budyniowe ciasto owocowe 126

jajka, 400 g truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód  ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną

Lena Gotuje
Ciastka roladki z dżemem 131

bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. maki pszennej tortowej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150g masła dżem (u mnie

Waniliowe Improwizacje
Dwukolorowe ciasto z truskawkami i agrestem 387

Ciasto z truskawkami i agrestem - szybkie i łatwe. Mięciutkie i długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 4 jajka, 2 szklanki maki, 1 szklanka oleju, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, łyżka kakao, szczypta soli, 400 g truskawek, 150 g agrestu zielonego, Przygotowanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, agrest na pół W jednej misce łączymy jajka i olej

Lena Gotuje
Chleb typu tartin 102

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb typu tartin Składniki: 450g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 50g maki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 350 (+25) ml wody 10g soli 100g zakwasu pszennego Zakwas dokarmić ok 6-8h przed wyrabianiem ciasta: 30g zakwasu pszennego wymieszać z 50ml wody, wsypać

Obiad gotowy
Jagodzianki maślane wypełnione po brzegi jagodami! 188

wtedy można po upieczeniu polać lukrem lub białą czekoladą). Czas pieczenia : 20 minut temp. 160°C grzanie: termoobieg Kruszonkę wykonujemy z mąki, masła i cukru. na 100 -80 g maki dodajemy 50 g masła i 50 g cukru

SMYKWKUCHNI
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną. 131

ciasto, przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części.  Uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem, lub makiem.  Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 25 minut

Agusiowe smakołyki
Kruche rogaliki z dżemem 103

rogaliki cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na rogaliki, np.: rogaliki francuskie z jabłkiem (link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-rogaliki-z-jabkiem.html ), rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem (link:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-pofrancuskie-z-makiem-i.html ), rogaliki serowe z dżemem (link:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html ), naleśnikowe rogaliki z serem (link:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html ). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką 106

cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru 5 dkg maki 5 dkg mielonych migdałów 7,5 dkg masła Krok po Kroku 1 Obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, truskawki oczyszczamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wraz z cukrem doprowadzamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy