mak - 12131 przepisów (strona:365/809)

Precle z posypką migdałową 101

precla. Ja najpierw uformowałam wszystkie precle i jak już były gotowe zanurzyłam je w wodzie z sodą, jeden po drugim. Do posypania precli użyć możecie grubo mielonej soli, kminku, maku, orzechów, cynamonu lub sezamu. Szukasz przepisów na dania z migdałami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brioche z migdałami. The post Precle z posypką migdałową appeared first on MeCooks

MeCooks
Kruche ciasteczka orzechowe. Orzechowe księżyce. 89

herbaty. Można je zrobić również z orzechami włoskimi lub pekan, ja w tym przepisie wykorzystałam orzechy włoskie. Pięknie zapakowane, możecie sprezentować je swoim bliskim. Smacznego! SKŁADNIKI: 300 g maki pszennej około 1/2 szklanki cukru pudru 75 g grubo zmielonych orzechów 170 g masła 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder do pasypania ciasteczek zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski

Pani M - kuchnia smakowita
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI 95

Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową.   Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym rozmąconym jajkiem. Ciasto pieczemy w 180 -160 C ok. 30-40 minut

Smaczne moje
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 127

koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko 1 szklanka maki pszennej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka Zalewa: 2 czerwone papryki 5 konserwowych ogórków 1 cebula 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu

Pani M - kuchnia smakowita
VENITA BIO kosmetyki czerpiące z natury 88

dawać tą odżywkę Ale … niech z tym poczeka Zalety odżywek VENITA: idealne dla skóry wrażliwej, naturalne składniki pielęgnacyjne (hydrolat z róży, hydrolat z lawendy, len, chia, kokos, biały mak) ułatwiają rozczesywania, mają delikatny, przyjemny zapach, włosy nabierają blasku i są naprawdę miękkie, wygodna aplikacja dzięki dozownikowi. Dlaczego warto wybrać ziołowe farby do włosów VENITA? Szukacie dobrej farby do włosów

Słodkie okruszki
Do świąt już będzie coraz bliżej -więc dziś świąteczne ciasto-przepis pochodzi z maminego zeszytu jest bardzo stary bo moja mama 156

ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek do pieczenia ,cukier puder do posypania . przyrządzanie 3 warstwy ciasta – białka ubić na sztywno ,potem dodać cukier puder mieszać

Moje Wyroby
Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką 131

gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić. Składniki CIASTO NA BUŁECZKI 400 g mąki maki typ 500/550 250 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g stopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka cukru 5 g soli DODATKOWO

Tajemnice Smaku
Paszteciki z pieczarkami 86

rozmiar M 330 ml mleka ( 1 i 1/3 szklanki ) 1 łyżeczka cukru 60 g miękkiego masła pół łyżeczki soli Dodatkowo: około 50 g roztopionego masła oraz garść sezamu lub maku do ozdobienia wierzchu pasztecików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z pieczarkami – sposób wykonania: Najpierw przygotowałam farsz. Cebulkę pokroiłam w kostkę. Pieczarki też w kostkę o boku około 0.5 cm. Cebulkę

Olcia gotuje!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 120

mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego 1 jajko  1/2 szklanki mleka 150g śmietany kwaśnej 70g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Mała w garnku miesza
PIEROGI DROŻDŻOWE PIECZONE Z KAPUSTA I GRZYBAMI 101

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

RAROSSA
Czy odżywianie ma wpływ na kondycję naszych zębów? 80

szkliwem, czy problemem z łamliwością zębów. W jakich produktach znajdziemy najwięcej wapnia? To bez wątpienia mleko, jogurt, kefir, maślanka, czy sery. Dodatkowo wapń znajdziemy rybach (sardynka), nasionach i orzechach (mak, migdały, orzechy laskowe), warzywach (fasola, soja, pietruszka, rabarbar, jarmuż). Produkty bogate w fluor Kolejnym minerałem jest fluor. Działa on antybakteryjnie, rozcieńcza kwasy zagrażające zębom i wzmacnia szkliwo. Produkty bogate

Słodkie okruszki
Cynamonowiec – kuchnia podkarpacka 93

mąki pszennej 8 jajek 6 łyżek powideł śliwkowych 6 łyżeczek cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju Składniki na masę: 500 ml mleka 2 łyżki maki pszennej 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego 250 g margaryny lub masła Pieczemy kolejno 2 takie same placki 25x35 cm. Proporcje składników podano razem na 2 placki

Trzeci talerz
Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami 84

Artykuł Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami pochodzi z serwisu emame kitchen .

ememe kitchen
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 93

zostawiamy na 18 godzin w cieple 27-30°C.  Po jakiś 8 godzinach od nastawienia zaczynu przygotowujemy zaparkę :  25 g słodu żytniego fermentowanego (ciemnego)  25 g maki żytniej razowej  2 g tłuczonych w moździerzu nasion kolendry,  mieszamy razem i zalewamy 150 g wrzącej wody.  Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.  Przykrywamy i zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK 3356

Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam.       

Kulinarne Fantazje Marioli