Wykonanie: W misce wymieszać mleko z całym jajkiem, następnie dodać wszystkie suche składniki. Wyrobić ciasto. Keksówkę lub nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch można posypać makiem, sezamem lub dowolnymi ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 50 minut
Zrób to smaczniemałe łyżki oleju (25 g) Wykonanie: Jeśli używamy drożdży świeżych, najpierw robimy zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, aż ładnie się rozpuszczą, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, łyżkę maki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut (jeśli używamy drożdży instant, pomijamy etap robienia zaczynu, takie drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki). Mąkę umieszczamy w dużej misce, wlewamy zaczyn, dodajemy sól oraz
KulinarneImpresje.plmorelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje. Składniki na np. okrągłą formę ok. 25 cm: 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 300 g maki tortowej extra, 3 jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 120 g cukru trzcinowego, 400 g suszonych miękkich moreli, ponadto: cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta ok. 3-4 łyżki
Moniki Smakołykisól, wsypać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut. Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto
Obiad gotowywyłożoną papierem do pieczenia. W środek każdego włożyć jajko i odstawiamy jeszcze na ok 10-15 minut aby trochę podrosły. Przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem, można posypać sezamem, makiem lub czarnuszką. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wianuszki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 12 minut. Smacznego :) Zobacz również przepis na zajączki Wielkanocne z tego samego ciasta
Andzia Pichciblaszce wyłożonej papierem i odstawiamy, żeby wyrosły. Ja zostawiłam ich tak na 20 minut. 5. Teraz roztrzepujemy jajko, pędzelkiem smarujemy po bułkach, ostrym nożem nacinamy i posypujemy sezamem, makiem lub jeśli chcemy bez dodatków to zostawiamy takie jakie są. 6. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (bułeczki powinny się nam ładnie zarumienić) Studzimy na kratce. Smacznego
kruche babeczkibrzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Sernik z musem mango Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Makowa pokusa Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik
Cynamonowe szczęściemiękkie w środku a chrupiące z zewnątrz z charakterystycznym przedziałkiem. Bardzo łatwe do zrobienia, idealne na śniadanie. Składniki na około 8-9 bułek: * 500 g mąki pszennej+ dodatkowa maka do podsypywania * 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 220 ml mleka * 40 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Do miski rozkruszyć
Zrób to smaczniemąki, inne: bułeczki drożdżowe około 15 - 20 g drożdży na 500 g mąki chleb 15 g drożdży na 400 g mąki rogaliki drożdżowe 15 g drożdży na 400 g maki drożdżówki (słodkie bułeczki) 25 g świeżych drożdży na 500 g mąki Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta? Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej
MamaOskarkasmak, powinny zachęcać do zrobienia. Mam nadzieję, że pomogłam i coś wybraliście. U mnie dużym powodzeniem oprócz sernika cieszy się Shrek bez pieczenia Mazurek czekoladowy z bakaliami Mazurek z makiem i bakaliami Babka cytrynowa z majonezem Ciasto z kremem krówkowym Sernik z bezą kokosową Sernik zebra Biszkopt z kremem jogurtowym Ciasto Shrek bez pieczenia
Kuchcik gotujeczęści. Z każdej formujemy wałek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na nim z wałków zaplatamy warkocz. Oba końce warkocza zawijamy pod spód. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać ziarnami, makiem lub kruszonką przygotowaną z ok. 50 g masła i 75 g mąki oraz łyżki cukru wanilinowego. Chałkę zostawiamy aby jeszcze trochę wyrosła. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Kucharzycapochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn
moj przepis nakwaśnej śmietany, i na jego powierzchni utworzą się bąbelki). Po tym czasie drożdżową mieszankę dodać do miski z mąką (j eżeli mamy drożdże suche do dodajemy je do maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie
moj przepis namleka 2 jajka 100 gr masła, rozpuszczonego i ostudzonego 1/2 szklanki cukru 30 gr świeżych drożdży szczypta soli 4 jabłka 2 gruszki 200 gr dżemu u mnie śliwkowy Z maki mąki mleka, cukru, drożdży,soli, jajek wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i lśniące, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie należy podsypywać mąką, tak ma być. Ja ciasto wyrabiałam przez
moj przepis na