mak - 12131 przepisów (strona:369/809)

Dwukolorowa chałka 101

szklanki cukru + + łyżeczka + 2 łyżki, 20 g drożdży, 200 ml mleka + 2 łyżki, 60 g masła, 1 jajko, łyżeczka soli, łyżka kakao, kruszonka: 50 g masła, 100 g maki, 100 g cukru dodatkowo: jajko, łyżka mleka   Przygotowanie : Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy

Lena Gotuje
3 bit malinowy 106

tego galaretka z malinami i bita śmietana. Same pyszne warstwy, które nie tylko smakują genialnie ale i efektownie się prezentują.  Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka  z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto z burakiem cukrowym i bakaliami. 99

łyżeczka z górką proszku do pieczenia  Skworcu 1 łyżeczka z górką sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich  Skworcu 2 garstki suszonej żurawiny  Skworcu 17 dag maki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru  Skworcu Przygotowanie; Buraka dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, możemy też upiec w piekarniku. Następnie obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy posiekać na mniejsze

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak W Sosie Ze Świeżych Grzybów 123

trochę gorącego płynu z garnka, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli nadal gęstość nam nie odpowiada dodajemy jeszcze odrobinę maki ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie. Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, posypany natka pietruszki. Smacznego! Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań

Gotowanie...to proste !
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo – ogórkowym. 104

Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe 2 łyżki maki do obtoczenia mięsa 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego sol i pieprz do smaku olej do smażenia lub smalec Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: O czyszczona z błonek polędwicę

Pani M - kuchnia smakowita
Bułki cebulowe z żółtym serem 457

drożdżowe wypieki, to ja zdecydowanie najbardziej preferuję je na świeżo, ale te bułeczki również następnego dnia bardzo dobrze smakowały. Bardzo gorąco polecam, jeśli lubicie się z cebulą. 450 g maki pszennej (u mnie mąka do pizzy, typ 00) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 50 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 2 średniej wielkości

Smaki Na Talerzu
Francuska „niewidzialna szarlotka” 120

napakowana” jabłkami. Jest przepyszna, lekka i bardzo szybka do zrobienia. Polecam ja serdecznie, jest tak łatwa do zrobienia, ze nawet poczatkujący sobie z nią poradzą. SKŁADNIKI: 3/4 szklanki maki pszennej około 1 kg słodkich jabłek 3 jajka 80 g cukru lub do smaku łyżka cukru waniliowego duża szczypta cynamonu 100 ml mleka 20 g rozpuszczonego masła szczypta soli

Pani M - kuchnia smakowita
CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ 93

Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra

Ciastka - domowe słodkości
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 149

twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie zachwyceni. Składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x 35 cm: miarą jest kubek o pojemności 250 ml 2 kubki maki pszennej 1 kubek mąki krupczatki 200 g zimnego oleju kokosowego lub innego twardego tłuszczu roślinnego (w wersji wegetariańskiej może być masło) 2 średniej wielkości banany (lub 3 jajka) pół kubka cukru, najlepiej

greenscarf
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 81

się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity
BułkoChleb Faceta w Kuchni 76

nich kulę i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, lekko nasmarowanym masłem, przykryj ściereczkę i pozostaw na ok. 90 minut. 🛠️ W międzyczasie kilka łyżek masła wymieszaj z miodem, możesz użyć maku, lub sezam. 🛠️ Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. 🛠️ Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 25-30 minut. 🛠️ Po 15 minut pomaluj ostrożnie górę bułkoChleba, po kolejnych 5 ponownie

RafalCook
Słodkie bułeczki „Kwiatek” 104

najmłodszych. Bułeczki „Kwiatek” nie tylko ładnie się prezentują, ale też pysznie smakują. Delikatnie słodkie, puszyste i z dodatkami, które możecie wybrać wedle waszego uznania. Ja użyłam maku i siemienia lniane Artykuł Słodkie bułeczki „Kwiatek” pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Malinowy pleśniaczek dobry zawsze i wszędzie 80

podpowiedzi, z którymi nie może się nie udać. Tak zresztą staram się prezentować każdy prezentowany przepis. Malinowy pleśniak przygotowałam w blaszce wielkości 25 na 35 centymetrów. Potrzeba: - 2 szklanki maki tortowej - 1 kostka masła - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 4 jajka + 2 białka (niekonieczni) - szczypta soli - ok. 600-700g malin

I tu będę miała takie te
Placuszki z serkiem waniliowym i borówkami. 112

Przepis na pyszne placuszki na bazie waniliowego serka homogenizowanego z dodatkiem borówek. Fantastyczne na śniadanie lub podwieczorek. Placuszki są bardzo delikatne i smakują wyśmienicie z borówkami. SKŁADNIKI: 3/4 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY 2 JAJKA 250 G SERKA HOMOGENIZOWANEGO O SMAKU WANILIOWYM DUŻA GARŚĆ BORÓWEK EWENTUALNIE ODROBINĘ MLEKA JEŚLI CIASTO WYJDZIE ZA GĘSTE. OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM

Pani M - kuchnia smakowita