mak - 12131 przepisów (strona:376/809)

Placek drożdżowy z pomarańczami 79

Keyword ciasto drożdżowe, pomarańcza Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 50 g świeżych drożdży 500 g maki pszennej 180 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 5 żółtek 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli Dodatkowo na przełożenie z pomarańczy 150 g cukru 4 średnie pomarańcze

SprawdzonaKuchnia.pl
Uszka z grzybami 70

duż cebula 50 g suszonych grzybów 250 g mrożonych borowików 1 szczypta suszonego rozmarynu opcjonalnie olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku Składniki na ciasto 350 g maki pszennej typ 450 + do podsypania 150 ml gorącej wody może będzie trzeba dolać odrobinę więcej wody o 50 ml 1 łyżka masła Instructions Mrożone grzyby wyjąć z zamrażalnika przełożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Placuszki z jagodami 76

duże jajka 2 łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 180 g maki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo 1 szklanka jagód cukier puder miód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków Instructions Do miski wbić

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami owsianymi 77

minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 300 g wody 30 g nasion siemienia 130 g maki żytniej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 350 g wody 15 g soli 150 g mąki gryczanej 30 g siemienia lnianego 100 g płatków owsianych 50 g otrąb pszennych

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka bezglutenowa 92

Cuisine Polska Keyword jablka, pomarańcza Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g maki ziemniaczanej 130 g mąki gryczanej 90 g mąki quinoa 170 g masła 70 g cukru trzcinowego 1 średnie jajko Składniki na masę jabłkową 1 kg obranych jabłek 6 łyżek cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki do hamburgerów 76

hamburgerów, najlepsze! Course Bułki Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients 720 g maki pszennej 8 g soli 20 g cukru 60 g mleka w proszku 24 g świeżych drożdży 320 ml wody 55 g miękkiego masła 2 średnie jajka Dodatkowo 1 jajko + 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb codzienny 80

różnych kombinacjach i tak, można w zależności jakie posiadamy zapasy mąki dość elastycznie dopasowywać ich proporcje. Piekłam chleb w takiej konfiguracji: 250 g mąki pszennej na 180 g maki żytniej typ 720 lub 120 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej typ 2000 + 230 g mąki pszennej typ np: 550 lub 720 Za każdym razem chleb wychodzi bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Rozetki – bezglutenowe 106

Cuisine Polska Keyword bezglutenowe, wanilia Prep Time 10 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Author Anna Ingredients 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 1 3/4 szklanki maki ryżowej 1/2 laski wanilii 1 łyżka spirytusu 3 łyżki cukru trzcinowego Dodoatkowo cukier puder olej do smażenia Instructions Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ostrym nożem wyskrobać ziarenka z laski wanilii

SprawdzonaKuchnia.pl
Budyń domowy 93

Time 10 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 15 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Sucha mieszanka budyniowa 80 g mleka w proszku 90 g cukru 40 g maki ziemniaczanej* 60 g mąki z tapioki* 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii ziarenka wyskrobane z niej Instructions Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-mini 79

Polska Keyword drożdże, mąka pszenna Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 300 g maki pszennej 60 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 80 g masła 170 ml letniego mleka skórka otarta z 1 cytryny 2 średnie jajka 4 łyżki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki hamburgerowe 91

hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 78

wody letnia (około 30 st C) Składniki na ciasto właściwe 190 g zaczynu czyli cały zaczyn przygotowany dnia poprzedniego 310 g wody letniej (około 30 st C) 370 g maki pszennej chlebowa + do podsypania przy formowaniu 30 g mąki pszennej razowej 2 g suszonych drożdży lub 5g świeżych 12 g soli morskiej 100 g orzechów włoskich Instructions Rano dokarmić zakwas

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 91

mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720 , dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej. Melasa Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny, czyli odpad, który powstaje przy produkcji cukru. Użyłam tutaj

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt piernikowy z kremem 103

kremem Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec idealne kruche ciasto 157

trwa dosłownie chwilę. Niestety mimo tego, że ciasto jest łatwe to wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować je, aby było ideale . Zacznę od maki , to właśnie ona występuje w największej ilości w cieście, następnie tłuszcz , jajka i cukier , a na końcu różnego rodzaju dodatki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego? Najczęściej używam mąki krupczatki. Mąka

SprawdzonaKuchnia.pl