mak - 12131 przepisów (strona:378/809)

Tarta bez tłuszczu 172

Składniki: ciasto: 100 g maki pszennej 50 g mąki razowej 100 g twarożku grani 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki wody nadzienie: 2 jajka 1 skyr (150 g) 80 g … Czytaj dalej Tarta bez tłuszczu

czarrna od kuchni
Pyszna sałatka raz dwa trzy 123

słoiku do pracy. Oczywiście możecie ją wzbogacić o swoje ulubione składniki, chociaż ta podstawowa wersja smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z rogalikami domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: rogale z makiem . Jeśli lubicie tradycyjne sałatki jarzynowe, to polecam również wypróbować nasz przepis na: Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką oraz Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem . Pyszna sałatka raz dwa trzy – Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faworki na piwie 837

zrobiłam je na bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem pudrem, ale świetnie smakują również polane ciekłym miodem naturalnym i oprószone delikatnie makiem lub sezamem. Ciasto na faworki może być podstawą do zrobienia faworków wytrawnych np. do piwa, które zastąpią niezdrowe chipsy. W tym celu, zamiast łyżki cukru pudru należy dodać 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 87

czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki brązowego cukru 2 jajka ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g maki pszennej 120g mąki ziemniaczanej szczypta soli ½ łyżeczki cynamonu 150 gr gorzkiej czekolady Polewa ciemna 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Polewa biała 100g białej czekolady 1 łyżka

Tajemnice Smaku
Domowe sushi 101

sojowego Gotowy ryż, jeszcze gorący przekładamy do dużej miski, skrapiamy  przygotowanym “octem do ryżu” i delikatnie mieszamy.  Kiedy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.   Sushi Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony.  Na środku układamy wybrane składniki i rolujemy przyciskając

Tajemnice Smaku
Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami 83

200g suszonych fig 3 pomarańcze – sok i skórka 1 łyżka cukru trzcinowego Ciastka syrop pomarańczowy: 200ml soku z pomarańczy + 2 łyżki cukru 180g masła 250g mąki tortowej 50g maki ziemniaczanej 60g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do dekoracji Wykonanie Dżem Pomarańcze szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Figi kroimy

Tajemnice Smaku
Tort namiętności, czyli beza Pawłowej – Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują 99

jeżyny, cóż z tym wszystkim zrobić? Są produkty, jest wyzwanie! Czy podołałam? Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cutryny 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej BITA ŚMIETANA 300 ml śmietanki kremówki 36%, mocno schłodzonej 1 łyżka cukru pudru DEKORACJA kubek jeżyn miąższ i pestki z 2 marakuji Wykonanie BEZA Białka ze szczyptą soli ubijamy

Tajemnice Smaku
Grawerowane kruche ciasteczka różane 90

Gotowy cukier możemy z powodzeniem mrozić, aby zachować różany aromat na dłużej. Składniki 150 g cukru 5 garści świeżych płatków róż 200 g masła 240 g mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej żółtko szczypta soli Wykonanie Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Tajemnice Smaku
Bajgle z miodem i sezamem 94

zimne też są pyszne! U nas zagościły już na dobre i często pieczemy je wieczorem, wykładamy na kratkę, przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy spać. Składniki CIASTO 500 g maki chlebowej – typ 750 30 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli DO GOTOWANIA 4 l wody 2 łyżki cukru DODATKOWO 1 jajko

Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 166

idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem z mleka krowiego. Składniki 250 ml kefiru 2 jajka 20 g roztopionego masła 200 g maki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 20 g miodu 1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu szczypta soli olej do smażenia Do podania: świeże figi

Tajemnice Smaku
Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami 106

jest na nie sezon, a cynamon bo bardzo lubię takie połączenie. Składniki BEZA 4 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu KREM 200 ml śmietanki 30% 200 ml serka ricotta 50 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy POMARAŃCZE 2 duże pomarańcze 1 łyżka cukru Wykonanie

Tajemnice Smaku
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 114

bochenki LEVAIN (Zaczyn) 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750 170 g wody 30 g dojrzałego zakwasu CIASTO NA CHLEB 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g maki pszennej razowej 420 g wody 20 g soli 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek) Wykonanie LEVAIN 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki

Tajemnice Smaku
WAFLE RYŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM, MALINAMI I BANANAMI - ZDROWA FIT PRZEKĄSKA 145

kupnhe dobrej jakosci) - polecam z kawałeczkami orzechów mus malinowy (składniki poniżej) banany wiórki kokosowe SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY: 200 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 3 łyżeczki wody WYKONANIE: MUS MALINOWY: W garnuszku z grubym dnem umieść maliny (świeże rozgnieć widelcem), zagotuj (mrożone rozgnieć, gdy będą ciepłe). Dodaj miód i gotuj całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Drobiowe Roladki Nadziewane Szpinakiem, Pokrzywą i Serem 196

sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej  <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy

Gotowanie...to proste !
Scones serowe... 144

insist. " Pyszne! Najlepsze jeszcze mocno ciepłe, a u nas zjedzone bez gadania i narzekania na obiad, w towarzystwie bardzo bogatego, super gęstego minestrone. Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale 50g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego

Lejdi of the house