mak - 12131 przepisów (strona:375/809)

Chleb żytnio – pszenny 99

pszennymi. Przekładam ciasto i zostawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 230°C, przed włożeniem chleba do piekarnika posypuję go mąką. Jeśli nie lubicie mąki można posypać sezamem, makiem… Wstawiam do piekarnika (230°C), po 15 minutach zmniejszam do 210°C i dopiekam jeszcze 30-40 minut. Gdyby chleb zaczął zbyt szybko przypiekać się od góry, przykryjcie go folią

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini pączki 76

wymieszana z jajkiem Smalec powinien być w temperaturze pokojowej, do suchych składników dodać wodę z jajkiem i smalcem, zagnieść gładkie ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę więcej maki Z ciasta uformować kulkę, włożyć do miski i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny Na posypany blat wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z rozmarynem 72

wody około 45°C 1 paczka suszonych drożdży Wykonanie: Do miski wlać wodę, dodać cukier, 2 łyżeczki rozmarynu i drożdże, wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać oliwę, sól, maki i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Dużą miskę wysmarować oliwą przełożyć do niej ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wysmarować do oliwą. Wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb tradycyjny 80

olejem i wysypanych np. otrębami. Odstawiam do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C, ciasto przed wstawieniem do piekarnika posypać mąką lub makiem. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza 6 razy, wstawić chleb i po 5 minutach ponownie spryskuję 6 razy. Chleb pieczemy 15 minut w temperaturze

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki jogurtowe 69

łyżka cukru 1 1/2 łyżeczki soli morskiej 200 ml jogurtu naturalnego 120 ml mleka 60 g masła 1 średnie jajko Dodatkowo 1 małe jajko sezam ja dałam czarny lub mak do posypania Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące". Jeśli ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni ze słonecznikiem 84

mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 150 g wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 220 g maki pszennej 45 g ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru Dodatkowo oliwa do wysmarowania formy otręby do obsypania foremki 1 szklanka kostek lodu Instructions Zaczyn wymieszać wieczorem przed pójściem spać

SprawdzonaKuchnia.pl
Precle drożdżowe 71

suchych drożdży lub 14 g świeżych 10 g soli 12 g cukru Dodatkowo 4 łyżki sody oczyszczonej odrobina oleju do posmarowania miski Do posypanie precli ulubione nasionka sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól... 1 żółtko + 2 łyżki mleka Instructions Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 62

żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 ml wody 260 g mąki pszennej 260 g maki żytniej typ 720 1/2 szklanki otrąb żytnich 1 łyżka pestek dyni mogą być prażone 3 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki sezamu 4 g suchych drożdży Instructions

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka z płatkami owsianymi 80

wykonanie. Course Desery Cuisine Polska Keyword jagody goji, płatki owsiane Prep Time 20 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 30 Author Anna Ingredients 300 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 160 g cukru dałam trzcinowy 2 średnie jajka 50 g jagody goji 50 g suszonej żurawiny 150 g płatków owsianych

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka orzechowa 74

mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie 1,5 kg obranych jabłek 4 łyżki rodzynek 1 łyżka maki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny i otarta skórka z niej 4 łyżki cukru trzcinowego ilość zależy jakich jabłek użyjecie Dodatkowo 3 białka 4 łyżki tartej bułki 80 g drobnego cukru

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z nutką pomarańczy 66

serową 1 kg twarogu 120 g drobnego cukru 150 g mascarpone skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej Dodatkowo słoiczek dżemu pomarańczowego lub pomarańczowo – dyniowego Instructions Ciastka rozkruszyć w blenderze lub w misce używając do tego drewnianej pałki.  Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 81

niewielkie pączusie. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, piwo Prep Time 30 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 50 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych drożdży lub *14 g świeżych 175 ml piwa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soli

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki czekoladowe 74

rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciastka Cuisine Polska Keyword miód Prep Time 30 minutes Cook Time 12 minutes Total Time 42 minutes Author Anna Ingredients 330 g maki pszennej 90 g mała 1 małe jajko 45 g cukru pudru 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy 30 g gorzkiej czekolady

SprawdzonaKuchnia.pl