mak - 12131 przepisów (strona:374/809)

Delicjusz – ciasto 160

Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 10 dkg mąki pszennej * 6 dkg mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto makowo-kokosowe * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki maku * 20 dkg wiórek kokosowych * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: * 6 żółtek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 masło (kostka

Pieprzyć z Fantazją
Kruche ciasteczka i kilka słów na Nowy Rok 138

cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam staropolskie pierniki i kruche ciasteczka . Tym razem kruche ciasteczka (piszcie jeśli potrzebujecie przepisu) posmarowałam żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posypywałam sezamem , makiem lub układałam na nich wzór z migdałów czy też orzechów. Do orzechowych dodałam do ciasta trochę zmielonych orzechów co niewątpliwie wzbogaciło je smakowo ale też pod względem odżywczym. Na pewno

Gotuj Sam!
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 132

blaszki (keksówki) lub jedną dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej około

Eat me! Fit me!
Paszteciki z kapustą i grzybami 163

filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie sięga. Przepis wystarczy na 48 sztuk Co potrzeba na ciasto: 500 g maki tortowej typ 450, 20 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty

Bułka z Chlebem
Fasola Jaś z masłem 148

ciekawe, najdłużej się je pamięta. Wyobraźcie sobie, że w tym roku po raz pierwszy, na Wigilii jadłam Jaśka z masłem!  Wiele potraw mnie omija, takich jak kluski z makiem czy chociażby kutia. W tym roku padło na fasolkę z masłem. Prostą do bólu. I niezmiernie smaczną. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień. W dzień Bożego Narodzenia! Odsmażona, uduszona w maśle

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada buraczkowa ze śledziem 123

sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około

HealthyCreations
Kotleciki Kontowersyjki 158

Papryka ostra ·        Jajko ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej ·        2 łyżki maki pszennej ·        2 łyżki majonezu ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Chleb pszenny 94

Następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem. Ja posypałam tylko makiem i przed wyjęciem z piekarnika szybciutko wypędzelkowałam ciasto mlekiem. Następnym razem jak będę robić tego typu chlebek, spróbuję dodać troszkę ziarna. Chociaż na wierzch. Zazwyczaj jak robiłam chlebek to na mące razowej

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z budyniem czekoladowym 92

tylko: mamo kiedy będzie można jeść? Zapakowałam go później do lodówki, by trochę stężał. W końcu wszyscy się doczekali. Znikły od razu dwa spore kawałki ciasta. Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto ze śliwkami – proste i szybkie w wykonaniu 106

łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy * śliwki * szczypta soli do białek Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy. Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Wsypałam przesianą

Pieprzyć z Fantazją
Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 151

wiem dlaczego, ale z Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się najbardziej orzechy. Nawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe wspomnienia o moich nieżyjących już dziadkach. Mam od razu przez oczami wiszące przed świętami worki orzechów. Mam wrażenie, że orzechy były przed świętami dosłownie wszędzie. Były wykorzystywane jako dekoracja pierniczków, do moczki, leżały w miseczkach

Passions hobbies life
Pomarańczowe ciasto piernikowe 147

skórki pomarańczowej polewa: 100 g gorzkiej czekolady, łyżka masła, posypki lub skórka z pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko, w drugiej suche (maka, cukry, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową. Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

Lena Gotuje
pierogi pieczone z pieczarkami (ciasto bez drożdży) 128

odparuje a cebula się udusi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego farszu możemy dodać ser żółty starty na dużych oczkach. dodatkowo: jajko do smarowania czarnuszka, mak… do posypania

Domowy Smak Jedzenia
Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami 175

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Biskup 1087

pyszne, warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta lub urodziny. Jest tak pyszne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Tak więc jeśli lubicie bezowe ciasta z makiem, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciast The post Ciasto Biskup appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje