tabliczki gorzkiej czekolady 150 g mąki czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta 1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka 150 g (kubek) maki łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki) czzubata łyżka masła orzechowego szczypta soli Przygotowanie: Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy
greenscarfSkładniki (na 6-7 sztuk): 0,5 szklanki mąki kokosowej, 6 jaj (wiejskich), 3 łyżki suchego maku, 4-5 łyżek roztopionego masła lub oleju kokosowego plus odrobina do natłuszczenia patelni, 1 szklanka mleka roślinnego lub wody, szczypta soli. Wykonanie: Wszystkie składniki ubijam lub miksuję. Smażę na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Naleśniki świetnie smakują z keto twarogiem . Smacznego
SaganekPachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja 3 łyżki kakao płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki zimnego mleka 1/2 łyżeczki soli 2/3 torebki przyprawy korzennej do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon) garść pokruszonych
Krylowa Kuchniatruskawek Na ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki
Krylowa Kuchniajajko 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 1/4 papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 słodkiej papryki w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól 1 łyżka maki pszennej Na sos: 400 g pomidorów krojonych w puszce 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia suszone oregano 1 świeża papryczka chili sól i pieprz Mięso
Krylowa Kuchniacałe jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru Na sernik: 1,2 kg tłustego twarogu 300 g cukru 330 ml śmietanki 36% 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki maki ziemniaczanej 10 jajek L szczypta soli Na polewę: 125 g masła 8 łyżek cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym
Krylowa Kuchniafraiche) 400 g domowego dżemu truskawkowego cukier puder do posypania Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h. Piekarnik nagrzać
Krylowa Kuchnianiesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:) Na ok. 20 ciasteczek 2 szklanki maki pszennej (poj 250 ml) 200 g smalcu 1/2 szklanki cukru 1 jajko XL 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny Do miski przesiać
Krylowa Kuchniadziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!! Na formę o poj. 1,4 L: 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki 350 g maki pszennej 3 jajka L sok z 1/2 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Krylowa KuchniaCiasto lekkie i pachnące pomarańczą. Mięciutkie i mokre. Pyszności! Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej np. Młynomag 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza śmietana 36% ml 2 łyżki cukru pudru łyżka czubata kakao pół opakowania galaretki pomarańczowej- około 25-30 g 50ml gorącej wody skórka pomarańczowa kandyzowana
Latosiowydommenu. Idealnie nadaje się do wypiekania drożdżówek, bułeczek, strucli, chałek czy też np. pasztecików na słono. Cudownie się formuje, a po upieczeniu jest niesamowicie puszyste i delikatne! Polecam! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 40 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże rozpuszczamy z cukrem
Ostra na SłodkoNajlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Miękkie, puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie
Healthycreations.plpowiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. Udostępnij Składniki na mince pies Kruche ciasto: 250 g maki pszennej 125 g zimnego masła 125 g cukru 1 jajko Nadzienie: 30 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 15 g suszonych jagód 30 g daktyli 50 g suszonych śliwek
niecodziennikparywypieków a resztę w porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne ciasto z makiem,jabłkami ,orzechami i polewą czekoladową....Wilgotne i mięciutkie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli makowców. Sprawdzi się idealnie na Wielkanoc i Wigilię,ale również do niedzielnej kawy. Ciasto jest trochę pracochłonne ale efekt zdecydowanie jest tego warty,polecam i zapraszam po przepis
Swojskie jedzonko