każdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba ,to pamiętamy,żeby zostawić trochę zakwasu na nastepny chleb np. 100g bierzemy na chleb i 100g zostawiamy dokarmiając go 50g maki i tyle samo ciepłej wody. I wkładamy do lodówki. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie
Kuchnia BeatySkładniki: Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos) Woda letnie 350 g Sól 10 g Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!! Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można
Kulinarne przygodyskładników, ciasto nie powinno zawierać grudek. Zazwyczaj, gdy ciasto osiągnie już gładką konsystencję, jednocześnie staje się klejące i ciągliwe. Takie ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzch możemy dodać owoce , mak , konfiturę , powidła (wedle uznania). Ja ułożyłam rabarbar , ponieważ już dawno miałam na niego ochotę. Pamiętajcie , że owoce mokre np. śliwki, owoce mrożone, owoce z puszki, należy najpierw odcedzić, a następnie
SmartBake.plMIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO 800 G 1 ŚREDNI BURAK 1 MARCHEW MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 KORZEŃ PIETRUSZKI MOŻE BYĆ Z WYWARU 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻKA MAKI PSZENNEJ 1 ŁYŻKA MASŁA 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 18 % PĘCZEK KOPERKU SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 1 ŁYŻKA LUBCZYKU 1 ŁYŻECZKA CUKRU OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA
Pani M - kuchnia smakowitaoraz dań z sosem. Jest to mój kolejny wypiek na zakwasie pszennym zrobionym z mąki tortowej. Co potrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy
Bułka z ChlebemOstatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2 i 1/4 szklanki maki pszennej 1/2 plus 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego kilka kropel esencji waniliowej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowanie jakieś 20 minut, to co robimy? Przepis zaczerpnięty od OliTatki z instagrama, możecie do niej zajrzeć również po inne inspiracje, ma babeczka możliwości ;) ;) ;) Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju dodatkowo: mrożone owoce tj.rabarbar, porzeczka czarna, porzeczka
Życie zaczyna się w kuchnirównie smaczne mini pączusie możecie zrobić z jogurtu? Ten trzyskładnikowy przepis jest fantastyczny. Trzy składniki i ciasto robi się w trzy minuty. Prawie robią się same. SKŁADNIKI: 150 G MAKI PSZENNEJ 200 G JOGURTU NATURALNEGO 1 i 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA OLEJ DO SMAŻENIA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: DO MISKI PRZESIAĆ MAKE WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAĆ JOGURT
Pani M - kuchnia smakowitanaszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej , a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi
WegePrzepiswięcej dodatkowego mleka wchłonie. Ja dodałem jeszcze dodatkowe 110 g mleka, ale zastosowałem sztuczkę polegającą na dodaniu do ciasta mokrego glutenu (wymytego z ciasta sporządzonego z 150 g maki pszennej i 90 g wody ). Ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, rozciągnąć i wprowadzić przez laminację: 100 g rodzynki 50 g żurawina suszona skórka z 1 cytryny Zamiast laminacji, powyższe składniki
Przepisy na domowy ser i chlebdrożdżach Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie Składniki na 3 sztuki: zaczyn: 150g maki (typ 750 lub 650) 150ml wody 2g świeżych drożdży (kulka wielkości orzecha laskowego) ciasto właściwe: cały zaczyn 200g mąki (typ 750 lub 650) 70ml wody 6g soli 2g świeżych drożdży Składniki
Obiad gotowytylko anemików ;) W zupie zawarłam więc i korzeń i nać pietruszki co dało walory nie tylko wizualne ale też smakowe. "Figa z makiem z pasternakiem" - jako dziecko często to mówiłam kiedy nie chciałam czegoś komuś powiedzieć albo dać. Nie wiedziałam wtedy, że pasternak to wspaniałe , zdrowe warzywo. Zostało , sami przyznacie, mocno zapomniane. Jeśli
Kuchnia Pełna Emocjifiletów z ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk, lub inna ulubiona ryba) - użyłam mrożonych sól i pieprz do smaku DO WYBORU: SKŁADNIKI NA PANIERKĘ I: 2 jajka roztrzepane kilka łyżek maki pszennej kilka łyżek bułki tartej LUB SKŁADNIKI NA PANIERKĘ II, CZYLI CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko
Słodko-Słony Świat Ilonymniej więcej godzinę, żeby się ociepliło. Następnie podzieliłam na cztery równe części i uformowałam wałeczki do splotu. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania trochę ( dałam 400 gram maki orkiszowej jasnej i 100 gram orkiszowej razowej) 200 ml ciepłej wody 50 gram cukru ( u mnie trzcinowy) paczuszka drożdży suszonych 1 jajko L 60 gram roztopionego chłodnego masła szczypta soli Kruszonka
AZgotuj!