mak - 12131 przepisów (strona:383/809)

Muffiny bananowe z serkiem quark... 134

strony Eat smarter . Składniki: (na 12 sztuk) 1 bardzo dojrzały banan 1 jajko 60g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250g serka quark 75ml oleju  125ml mleka 200g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami. W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej

Lejdi of the house
CIASTO JABŁKOWE Z POPCORNEM I POLEWĄ KARMELOWĄ 157

jest trudne do zrobienia i wychodzi go całkiem sporo, wiec będzie się z kim dzielić 💗 Poniżej Podaję Wam lekko przez mnie zmodyfikowany przepis. SKŁADNIKI NA CIASTO: 250 g maki pszennej 60 g cukru odrobina soli 140 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę) 1 żółtko (rozmiar M) 3-4 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA BUDYŃ JABŁKOWY: 800 g jabłek skorka

Słodko-Słony Świat Ilony
Seromakowiec idealny na święta 110

wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam. Zabieram się za masę serową. Ser mielę 2-3 razy w zależności jaki

MojaQchnia.pl
Duńskie pierniczki (honnninghjerter) 105

smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania.   Składniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia) 2 żółtka jajka M 2-3 łyżki wody   lukier królewski: białko jajka

Pyry na Gaz
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 226

zimno! Są świetnym pomysłem na słodką przekąskę, jak i leniwe śniadanie z kubkiem ulubionej kawy. Koniecznie spróbujcie! Mnie zachwyciły! Czy zachwycą i Was? Dajcie znać! SKŁADNIKI : ( ok. 25 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE

Ostra na Słodko
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 131

cukru 1 cukier waniliowy 64 g mąki ziemniaczanej 45 g mleka w proszku 3/4 łyżeczki sody 1 jako 1 żółtko 2 łyżki z brzuszkiem kwaśnej śmietany 330 g maki tortowej  100 g kandyzowanej czarnej porzeczki Helio   1 polewa czekoladowa Helio   Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę

Sama słodycz i szczypta chili
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 160

inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym:  na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Chlebek bananowy wg Aleex 116

puszystą masę. 6. Dodać porcjami cukier. Zmiksować, aż cukier się rozpuści. 7. Wlać rozpuszczone masło, zmiksować. 8. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany, zmiksować. 9. Masę jajeczną wlać do maki. Wymieszać szpatułką. 10. Do ciasta wsypać posiekane orzechy. Wymieszać. 11. Ciasto rozlać do 2 średniej wielkości keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 12. Piec przez 50 -55 minut, do suchego patyczka

W mojej kuchni
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 116

Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy

Izabelawkuchni
Mini pierogi ruskie z masłem palonym 165

sobie jest słony, to soli do smaku  dodajemy  dopiero po połączeniu wszystkich składników. Ciasto: Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce. 150 g maki przesiewamy do miski. Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy do uzyskała gładkiej konsystencji. Dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Paszteciki z domowym pasztetem 97

tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje wam talerze firmy ambition. W wolnej chwili zapraszam was na http://ambition.pl

Dziś Ja gotuje
Tradycyjna Pani Walewska 1025

orzechami. Piecz w ok. 180st C przez 10/15 min. 4. Odlej 0.5 szklanki mleka, rozmieszaj w nim mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobione maki i mieszaj aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń utrzyj z margaryną; 5. Upieczone i wystudzone ciasto rozkrój na pół, posmaruj kremem i przyłóż drugą połową ciasta. Wstaw do lodówki

Prosty przepis na
Rock cakes... 145

przydała się jeszcze dodatkowo przy okazji 'Wieczoru Międzynarodowego' i prośby szkoły o dostarczenie dań inspirowanych różnymi krajami.  Przepis z bloga The Spruce Eats . Składniki: (na 12 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110g miękkiego masła, lub margaryny po 55g sułtanek, suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki cytrusowej 1 średnie jajko ewentualnie: odrobina mleka

Lejdi of the house
MĄKA KUKURYDZIANA 102

organizmie, której niedobór powoduje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowanych z mąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje.  Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek

Ciastka - domowe słodkości
Mufiny z masą makową z białego maku 141

szczypta soli 160 g cukru  2 łyżki kakao 150 g rozpuszczonego masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki

Moje domowe kucharzenie