mak - 12131 przepisów (strona:384/809)

Tort dla Kawosza 152

tortu Sachera : dżem morelowy i warstwa deserowej czekolady. Nie zaśniecie po takim torcie  ; ) Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki pszennej tortowej Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Rogale Marcińskie. 147

dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę nacinamy na  głębokość 1 cm. NADZIENIE: 1 puszka masy z białego maku (400g) 2 białka 2 łyżki cukru pudru      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy, dodajemy 2-3 łyżki masy i znów dokładnie miksujemy. Odkładamy

Rozpustne gotowanie
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 124

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, anyż mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1,5 szklanki, jajka 6 sztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 117

listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz, drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy chrupiący bochenek 89

mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej

Wymiar Zdrowia
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 126

czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku  w formie filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 136

rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka

Blog z Apetytem
CIASTO ORZECHOWIEC 607

Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI :   200 g masła 3/4

Kulinarne Fantazje Marioli
Białkowiec z kokosem 159

białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki na białkowiec z kokosem 1 szklanka białek

Korniszonki
Białkowiec z kokosem 142

białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki na białkowiec z kokosem 1 szklanka białek

Gotujemy i jemy
„Przegryzki” , aromatyczne krążki z podpłomyków 152

przegryzki wychodzą mi najlepiej . Słodkie zawsze schrzanię Tak więc pozostały ” przegryzkami” i obecnie zastąpiły chipsy Polecam , banalnie proste , a bardzo smaczne i chrupiące . składniki : 0,5 kg maki pszennej ( typ 500 ) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60 ml oleju rzepakowego około 200 – 250 ml gorącej , ale nie wrzącej wody zioła prowansalskie i toskańskie ( lub oregano,bazylia

Ogrodnik w podróży
SKUBANIEC / PLEŚNIAK z wiśniami 282

Delicje“. Taka mnie spotkała kara za wybrzydzanie ;). Nie popełniajcie mego błędu i korzystajcie z przepisu kiedy tylko możecie! Składniki na skubaniec (forma 23 x 34 cm): 600 g maki pszennej 300 g miękkiego masła (może być margaryna), pokrojonego w kostkę 6 żółtek (jajka rozm. ‘L‘) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g drobnego cukru (można pominąć

Słodki Pomysł
Domowy chrupiący bochenek 99

mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej

Wymiar Zdrowia
Słodkie dyniowe rogale śniadaniowe 136

świeżych drożdży 100 g cukru 150 ml mleka szczypta soli 180 g  puree z dyni 30 g stopionego masła  Do posmarowania: mleko lub roztrzepane jajko mak lub sezam Przygotowanie: W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać

Kocham..lubię..gotuję..
Bagietki z zimną fermentacją 239

zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy 190-200 g zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł

Przepisy na domowy ser i chleb