mak - 12131 przepisów (strona:385/809)

Pieczona pierś z kurczaka w sosie kokosowym z pieczarkami i szpinakiem 172

Pintereście ! Pieczona pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: ok. 1 godzinę Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka podzielone na pół 2 łyżki maki z tapioki 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej + 1/3 łyżeczki do sosu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu + 1/4 łyżeczki do sosu 1 łyżka smalcu

Book of spells
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 142

cukru -1 cukier waniliowy -o,5 szkl cukru -2 żółtka (białka odkładamy do ciasta) -200g masła CIASTO -3 jajka -2 białka (z masy) -1,5 sszkl maki -pół łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. CIASTO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pstrąg na botwince 135

cytryny 3 łyżki mięty cytrynowej 100 ml oleju rydzowego 1 pęczek botwinki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Umytego i osuszonego pstrąga oprószyłem solą, obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem

R'n'G Kitchen
Śniadaniowe aromatyczne bułeczki. 201

najlepsze. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki maku sypkiego 1 kopiasta łyżka margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła 150 ml zimnego mleka 1 jajko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżeczka margaryny  bielmar

Izabelawkuchni
Ucierane ciasto z jabłkami 197

natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami. Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :) Składniki: 1 szklanka maki pszennej typ 450 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru duża łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju około 2 kg jabłek (10-12 sztuk) 1 łyżeczka cynamonu

ChilliJemy
Muffiny buraczkowe... 159

Przepis, lekko zmodyfikowany, na podstawie znalezionego na blogu Weekend Bakery . Składniki: (na 12 sztuk) 300g (zwykle 2 szklanki) maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru garstka (1/4 szklanki) groszków do pieczenia, z białej czekolady 1 średni buraczek, ugotowany, lub upieczony 1 łyżeczka ektraktu waniliowego 100g stopionego masła, ostudzonego 2 jajka 1/2 szklanki mleka

Lejdi of the house
Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką 191

domu alergika), a masło zamieniłam na olej kokosowy i tak powstały pełne soczystych truskawek posypane aromatyczną kokosową kruszonką - pyszne buły.  Ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki pszennej 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 30 g drożdży 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka białego cukru 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 jaja 3/4 szklanki wody gazowanej W kubku rozkruszamy drożdże wsypujemy biały cukier

Cynamonowe szczęście
Chleb ... 144

upiec. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, pół kostki drożdży 50g, 2 szklanki ciepłej wody ~500 ml,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania. Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem

chleba naszego
Wyciskarki wolnoobrotowe – świetny sposób na letnie upały 186

być natychmiast wypity. Można spokojnie go odstawić do lodówki i sięgnąć za kilka godzin. Wyciskarki do soków poziome, oprócz przygotowania soków, mogą również znakomicie mielić najróżniejsze produkty, jak np. mak, orzechy czy gotowane mięso. Wyciskarki do soków pionowe Czym się różnią wyciskarki do soków pionowe od poziomych? Mianowicie inaczej został ułożony w nich mechanizm, odpowiadający za przygotowanie soków. Taka konstrukcja

Słodkie okruszki
Zakręcone bułeczki z truskawkami 199

masła 60g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego Spora szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki pokrojonych drobno truskawek 2 łyżki cukru + łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka maki ziemniaczanej Polewa/lukier : Ukwaszona śmietana +cukier puder Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane

W garach u Gosi
Środa: Sałatka ze smażonym serem w malinowo-buraczkowym winegrecie 148

resztę zmiksuj w malakserze, lub drobno posiekaj nożem. Wsyp do miseczki, dodaj do niej bułkę tarką. Do osobnej miseczki wbij jajko i dobrze wymieszaj. Wysyp na talerz 4 łyżki maki. Pokrój ser na plasterki, obtaczaj w mące, następnie dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż do miseczki z panierką orzechową i dobrze dociskając do sera dokładnie zapanieruj. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Mini bułeczki – prosty przepis 306

ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą). Do miski wsypujemy resztę maki, wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło, wbijamy jajo, dodajemy małą szczyptę soli i nasz rozczyn. Wstępnie mieszamy całość drewnianą łyżką, a potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pamiętajcie, by nie dodawać

Słodkie okruszki
Rustykalna drożdżówka z malinami 183

olej kokosowy. Wszystkie składniki starannie z sobą mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy

Cookery.pl
Scones ze skórką pomarańczową... 165

umycia...      Przepis z bloga The ordinary cook . Składniki: (mnie wyszedł spokojnie tuzin piekarza, czyli 13 sztuk wykrawanych foremka o średnicy 6cm) 300g mąki (lub 300g maki z proszkiem do pieczenia) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta soli (lub tylko 1/2 łyżeczki przy mące już z proszkiem i pomiń sól) 2 płaskie łyżki drobnego cukru 50g masła

Lejdi of the house
Zupa grzybowa ze śmietaną 157

selery 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól Zupa: 50 g suszonych grzybów 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 płaska łyżka maki 100 ml kwaśnej śmietany 50 ml słodkiej śmietany sól, pieprz natka pietruszki 5-6 młodych ziemniaków Przygotowanie: Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem ( płyn zachowałem ). Opłukałem , pokroiłem

R'n'G Kitchen