macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny
kruche babeczkikroimy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (główki odkładamy na bok). Jajka wybijamy do garnuszka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy 1 płaską łyżkę maki, mieszamy rózgą kuchenną. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy przez chwilę pokrojone szparagi (główki szparagów dodajemy pod sam koniec). Wlewamy mieszankę jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pomidorki, szynkę oraz kawałki
Smaki Na TalerzuPrzepis na jogurt znajdziecie tu . Wracając do bułek, przejrzałam kilka przepisów i zrobiłam swoje. Bułeczki są bardzo smaczne, pozostają miękkie, nawet na drugi dzień. Składniki: 3,5 szklanki maki pszennej 25 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 3/4 szklanki ciepłej wody 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się
Agusiowe smakołykiPrzepis z bloga Mr.Breakfast . Składniki: (na około 10-12 sztuk, zależnie od wielkości patelni) 2 szklanki mleka 1 szklanka maki 2 białka jajek 1 jajko 1 łyżka miodu (najlepiej mocno smakujacego, jak rzepakowy) 1 łyżka oleju szczypta soli Wymieszaj wszystkie składniki w sporej misce, albo w blenderze lub malakserze. Odstaw na 30-40 minut. Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej
Lejdi of the houseSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 9 łyżek maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 5 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (40g) 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 500 ml mleka 1 łyżka kakao
Ciastka - domowe słodkościpodałam lekką polewę z serka naturalnego z dodatkiem miodu. W omlecie poza fasolą znajdują się tylko jajka, banan i kakao. W tym pysznym słodkim omlecie nie znajdziecie zatem ani maki, ani dodanego cukru. Za całą słodycz odpowiada niepozorny banan oraz cynamon, który wydobywa z potraw naturalną słodycz. SŁODKI OMLET Z CZERWONEJ FASOLI, BEZ CUKRU I MĄKI 150 g fasoli czerwonej
HealthyCreationssmak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach. Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm Składniki: na ciasto: 2 1/2 szklanki maki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy 1/2 szklanki czarnego sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski
Moja smaczna kuchniaRabarbar nie jest owocem ale jakże pożądanym warzywem w tym wypieku! Ciasto kruszonka z rabarbarem 6 porcji Składniki: 250 g owsianych płatków 50 g zmielonych migdałów 2 łyżki pszennej maki ¼ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego 100 g brązowego cukru + 3 łyżki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 300 g rabarbaru 300 g mrożonych malin 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g migdałowych
codojedzeniarabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam :) przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 jajka -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250ml maślanki -125ml oleju KRUSZONKA -50g masła lub margaryny -2 łyżki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: Zakwas: W dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Następnie dolewamy wodę mieszając, aż masa stanie się bardziej jednolita i bardzo lepka. Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką
Mostek w kuchnibardzo ładnie się prezentuje. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 4 łyżki nutelli 1/2 szklanki wody 4 jajka 2 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę. Do wystudzonej masy
Agusiowe smakołykiprzy pomocy robota kuchennego. Starte ziemniaki wrzucamy do ściereczki i odciskamy z soku (sok zbieramy do miski). Do miski wrzucamy ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe, łyżeczkę soli, 2 łyżki maki ziemniaczanej i skrobię – ten biały osad pozostały na dnie naczynia po odlaniu soku ziemniaczanego. Wyrabiamy ciasto. Na wrzącą się wodę wrzucamy uformowane kluski. Od zagotowania się wody z pyzami, gotujemy
Dorota Smakujepokrojony w kawałeczki ananas pokrojony w kawałeczki ser żółty starty na tarce pomidorki koktajlowe w całości Focaccia z polędwiczką - wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do maki wymieszanej z solą. Zagniatamy drożdżowe ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozciągamy w zgrabny okrąg pomagając sobie
MamaOskarkaKania ser pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki z solą. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie robotem potrwa około 3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 30 minut w ciepłe miejsce. Boczek kroimy
MamaOskarkaserka mascarpone, schłodzonego ok 25 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku 10 ciastek ‘Oreo’ Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy
Słodki Pomysł