mak - 12131 przepisów (strona:396/809)

Mini pierogi ruskie z masłem palonym 149

sobie jest słony, to soli do smaku  dodajemy  dopiero po połączeniu wszystkich składników. Ciasto: Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotujemy w dużej misce. 150 g maki przesiewamy do miski. Do przegotowanej, gorącej wody dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej mieszamy do uzyskała gładkiej konsystencji. Dodajemy sól

Moniki Smakołyki
Paszteciki z domowym pasztetem 80

tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje wam talerze firmy ambition. W wolnej chwili zapraszam was na http://ambition.pl

Dziś Ja gotuje
Tradycyjna Pani Walewska 1011

orzechami. Piecz w ok. 180st C przez 10/15 min. 4. Odlej 0.5 szklanki mleka, rozmieszaj w nim mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozrobione maki i mieszaj aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń utrzyj z margaryną; 5. Upieczone i wystudzone ciasto rozkrój na pół, posmaruj kremem i przyłóż drugą połową ciasta. Wstaw do lodówki

Prosty przepis na
Rock cakes... 125

przydała się jeszcze dodatkowo przy okazji 'Wieczoru Międzynarodowego' i prośby szkoły o dostarczenie dań inspirowanych różnymi krajami.  Przepis z bloga The Spruce Eats . Składniki: (na 12 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110g miękkiego masła, lub margaryny po 55g sułtanek, suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki cytrusowej 1 średnie jajko ewentualnie: odrobina mleka

Lejdi of the house
MĄKA KUKURYDZIANA 87

organizmie, której niedobór powoduje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowanych z mąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje.  Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek

Ciastka - domowe słodkości
Mufiny z masą makową z białego maku 115

szczypta soli 160 g cukru  2 łyżki kakao 150 g rozpuszczonego masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa z białego maku ] Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać.Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre, jajka rozmieszać z mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone masło, wymieszać.Wlać mokre składniki

Moje domowe kucharzenie
Tort dla Kawosza 134

tortu Sachera : dżem morelowy i warstwa deserowej czekolady. Nie zaśniecie po takim torcie  ; ) Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki pszennej tortowej Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Rogale Marcińskie. 126

dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę nacinamy na  głębokość 1 cm. NADZIENIE: 1 puszka masy z białego maku (400g) 2 białka 2 łyżki cukru pudru      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy, dodajemy 2-3 łyżki masy i znów dokładnie miksujemy. Odkładamy

Rozpustne gotowanie
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 108

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, anyż mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1,5 szklanki, jajka 6 sztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 99

listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz, drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy chrupiący bochenek 70

mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej

Wymiar Zdrowia
Rogale marcińskie krok po kroku-najlepsze (ciasto, nadzienie, formowanie) FILM 105

czas na wspaniałe rogale marcińskie.  Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :)  Tym razem zapraszam po przepis krok po kroku  w formie filmu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 115

rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować!     Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka

Blog z Apetytem
CIASTO ORZECHOWIEC 581

Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI :   200 g masła 3/4

Kulinarne Fantazje Marioli
Białkowiec z kokosem 142

białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis, na pewno skorzystacie z niego nie raz :) Składniki na białkowiec z kokosem 1 szklanka białek

Korniszonki