mak - 12131 przepisów (strona:400/809)

Roladki z udek kurczaka, z pieczarkami 117

poddusić aż mięso będzie miękkie, zajęło mi to 60 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z powstałego sosu, a sos zagotować i odparować do odpowiedniej gęstości lub zaprawić łyżką maki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Po zaprawieniu mąką zagotować aby sos stracił surowy posmak mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do niego roladki i poddusić jeszcze

Kocham..lubię..gotuję..
Najlepsze przepisy na zdrowe placki 75

smażyć placuszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7.    KOKOSOWO CZEKOLADOWE PANCAKES Składniki: -40 g mąki ryżowej -10 g mąki kokosowej -1 jajo -woda -pół łyżeczki kakao Przygotowanie: 1. Maki i jajo mieszamy, dolewając stopniowo wody do uzyskania lekko lejącej konsystencji. 2. Jeśli chcecie wszystkie czekoladowe dodajcie od razu kakao jeśli nie, usmażcie z połowy masy placki a potem do reszty

zdrowo i aktywnie
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA! 109

białej, margaryny i cukru, choć radziłabym zostać przy tej zdrowszej wersji :) . Ja daje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam.  To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego

zdrowo i aktywnie
Najprostsze ciasto z rabarbarem 119

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie tego ciasta trwa dosłownie 10 minut, a efekt zasmakuje każdemu – dzieciom, mamie, tacie, babci i dziadkowi! 1 szklanka maki ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 kostki masła 5 lasek rabarbaru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Rabarbar obrać ze skórki, pokroić

Gotujemy i jemy
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 133

pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche

Gotujemy i jemy
Bułgarskie ciasto sypane jabłkowo-orzechowe 110

zachęcająco, ale wierzcie mi- jest przepyszne! Baaardzo soczyste, delikatne, mocno jabłkowe i mega proste do zrobienia. Spróbujcie koniecznie Składniki (forma 18×28): – 130g kaszy manny – 130g maki pszennej (u mnie tortowa) – 100g masła – 90g cukru brązowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 4 jabłka średniej wielkości

Smaki Armine
Pizza z burakami i cukinią 118

żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie 1 różowy burak  sól

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka mocno czekoladowe 93

upieczenia ciasteczek? 200 g dobrej czekolady o zawartości 70-80% kakao 2 duże jajka 60-70g masła (dodałam lekko solonego) 120 g drobnego cukru do wypieków 50 g maki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Jajka z cukrem zmiksuj na kogel-mogel. Około 120g czekolady roztop w rondelku o grubym dnie razem z masłem. Wymieszaj i odstaw

Raj dla Podniebienia
Środa: Sałatka z malinami i smażonym kozim serem 76

resztę zmiksuj w malakserze, lub drobno posiekaj nożem. Wsyp do miseczki, dodaj do niej bułkę tarką. Do osobnej miseczki wbij jajko i dobrze wymieszaj. Wysyp na talerz 4 łyżki maki. Pokrój ser na plasterki, obtaczaj w mące, następnie dokładnie zamocz w jajku, a potem przełóż do miseczki z panierką orzechową i dobrze dociskając do sera dokładnie zapanieruj. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Tarta z galaretkami 150

spokojnie przygotować nawet jeden czy dwa dni wcześniej bo jeszcze lepsze jest następnego dnia.       PRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki

Dorota Smakuje
Oczy carycy 138

push({}); Przygotowanie: Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu, 1/3 szklanki oleju, a także 1 szklankę maki i całość dokładnie mieszamy. Nasze ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Kolejnym krokiem jest upieczenie drugiego spodu. W tym celu ucieramy żółtka

Blog kulinarny S9.PL
Pyszotka kawowa 254

Witajcie :) Biszkopt to chyba najprostsze ciasto jakie można upiec. Ma tą zaletę że można do niego dodać kawę,kakao, mak co tylko chcecie i zawsze wyjdzie. W okresie letnim często go piekę z różnymi dodatkami. Dzisiaj o smaku kawowym. Idealne ciasto do kawy. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorzkiego

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką 106

mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru   25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zebra 111

trakcie nalewania ciasta nakładać na przemian dwie łyżki jasnego i łyżkę ciemnego. Mimo wszystko gwarantuję, że ciasto znika błyskawicznie. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki maki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady lub gazowanej wody mineralnej Dodatkowo: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki

Fascynacje Ani
Ciasto kruche ze śliwkami 296

śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła 100 g cukru 50 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia śliwki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu

Ala piecze i gotuje