mak - 12131 przepisów (strona:405/809)

Babka Dyniowa 102

Dynię kroimy w drobną kostkę( pestki usuwamy ,wykorzystałam twardą część dyn)  i przesmażamy na suchej patelni do miękkości , miksujemy na jednolita masę , następnie odmierzamy  250 g maki pszennej 4 jajka M 200 g margaryny lub masła 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu szczypta chili opcjonalnie garść żurawiny

Andzia Pichci
Gofry wytrawne 119

podawać z różnymi ulubionymi składnikami. Tutaj podane z rukolą szynką i jajem sadzonym.Ale to mogą być różnego rodzaju pasty, twarożki,wędliny, ryby wędzone czy sery i warzywa. 1 szklanka maki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 2 jajka M 50 gram startego żółtego sera 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki

Andzia Pichci
Ciasto kruche z truskawkami 143

SKŁADNIKI: • 550 g maki pszennej • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 250 g masła • 3 jajka • 250 g serka mascarpone + 2 jajka + 2 czubate łyżki cukru pudru • 600 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno

KUCHNIA POLSKA
Owsiane crumble z rabarbarem i malinami 124

Kapelusz. Maki. Działka. Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby wyczarować prosty i przede wszystkim smaczny deser. Owoce pod kruszonką brzmią banalnie, ale jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do kruszonki (mąka razowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :) Składniki na 2 porcje: 2 łodygi rabarbaru 2 garście mrożonych malin

My simple kitchen
SWOJSKA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI 147

pokrojone w kostkę, następnie kiełbasę pokrojoną  w półplasterki i pieczarki pokrojone w kawałki. Dodaj odcedzoną z zalewy fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, sol i pieprz do maku. Przesmaż całość jeszcze jakieś 5 minut.  Teraz dodaj makaron i wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zalej śmietanką ,a wierzch posyp tartym serem. Piecz całość około

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe bułki śniadaniowe-idealne na kanapki 175

płaskie łyżki cukru -25g drożdży świeżych -3 łyżki roztopionego masła -1 łyżeczka soli DODATKOWO -jajko i trochę mleka do posmarowania bułek Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników-mąkę, sól, masło oraz wodę i zagniatamy ciasto  Jeśli się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 128

cukru pudru (bez 3 łyżek, które dodaliśmy do zaczynu) 2 żółtka 80 g masła 500 g mąki pszennej 500 g świeżych truskawek kruszonka 2 łyżki masła + 2 łyżki maki pszennej + 2 łyżki cukru pudru Wykonanie W misce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier oraz mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Raj dla Podniebienia
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 164

robiła to Mama, ale za to częściej piekę ciasta... :) Prawda Mamo? 😘 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g miękkiego masła  250 g cukru 5 jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY: 700 g miękkiego masła 5 żółtek

Słodko-Słony Świat Ilony
EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK 896

Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i

Kulinarne Fantazje Marioli
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 122

domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Pavlova z chrupiącym czekoladowym kremem 82

miały je na wycieczce, ale o jakoś o nich zapomniały i takich połamanych to już nie chcą.  Składniki na bezę: 5 białek 220 g cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Przygotowanie: Białka, ze szczyptą soli,ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż nie będzie "zgrzytał".  Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną

bistro mama
Makaroniki z kremem maślanym-moje pierwsze :) 142

Witam kochani postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI -100g cukru pudru -100g maki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów -2 białka -mała szczypta soli -55g cukru -barwnik spożywczy KREM -150g masła -50g cukru pudru  Cukier puder wraz z mąką

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gofry bananowe 141

macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 większe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka  1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny

kruche babeczki
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską 114

kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (główki odkładamy na bok). Jajka wybijamy do garnuszka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy 1 płaską łyżkę maki, mieszamy rózgą kuchenną. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy przez chwilę pokrojone szparagi (główki szparagów dodajemy pod sam koniec). Wlewamy mieszankę jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pomidorki, szynkę oraz kawałki

Smaki Na Talerzu