mak - 12131 przepisów (strona:403/809)

MAKIEŁKI 154

roku skosztuję ich znowu. Słodkie makiełki to idealne uwieńczenie wigilijnej kolacji, w połączeniu z kompotem z suszu. Dziś wersja dla tych zabieganych, którzy nie chcą bawić się w mielenie maku. Również tego nie znoszę, więc postanowiłam ułatwić sobie życie. Dlaczego by nie? :) MAKIEŁKI (przepis dla 4 osób) składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 puszki gotowej masy makowej 3 łyżki mleka

W kuchni Karmel-itki
Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 152

leżały ułożone równiutko, olbrzymie i błyszczące posypane grubą solą. Mama przyrządziła je w pysznym oleju lnianym. Ze słodkości, to racuchy, jeszcze cieplutkie, delikatne, rumiane, posypane cukrem pudrem, kluski z makiem, miodem i bakaliami. Do picia pachnący korzennymi przyprawami kompot z suszu. Inne smakowite ciasta, niestety, dopiero w pierwszy dzień świąt. Jeden talerz będzie stał pusty to dla niespodziewanego gościa. Znów

Leśny Zakątek
Wesołych Świąt 151

przychodzę, Niosąc kosz miłości  Złapałam go po drodze Nadzieję i radość Nimi przyozdobię W koszu moc prezentów, Pachnących łakoci Częstujcie się piernikiem Zrobionym z dobroci, Gestem zrozumienia W maku wymieszanym, Sernikiem miłości Uśmiechem przybranym, Prezentem niech będzie Serce z piernika Świątecznych refleksji Garść jest w nim dodana Życzę wam smacznego Proszę się częstować I popijać ponczem Z aromatem zdrowia

w mojej kuchni
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 125

wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z solą i cukrem, miksujemy z margaryną. Dodajemy żółtko, śmietanę i zaczyn z drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów

słodki bratek
SERNIK PIERNIKOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 372

Sernik piernikowy to kolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu

Ola la LCHF
Muffiny serowe z żurawiną na słodko w 10 minut 274

sera dokładnie blendujemy z mlekiem na gładką masę) 200 g cukru ( w tym około 50 g do zblendowania z serem) 2 jajka duża garść żurawiny lub rodzynek 200 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 70 ml dobrej jakości oleju słonecznikowego opcjonalnie/do wyboru – 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego/laska wanilii/kilka kropli ekstraktu z wanilii

W Kawiarence
Grudzień w kadrach 160

się zabrać za perniczki... Romcia na pierwszej kawce na mieście ;-) Pieczenie mini serników piernikowych ;-))) Domowe pierniki najlepsze ;-) Ktoś tutaj przed czasem rozpakował swój prezent ;-))) Pierwszy drożdżowy wieniec z białym makiem okazał się obłędny!!! Wieniec bożonarodzeniowy własnej roboty ;-) wcale nie taki trudny do zrobienia ;-) Relaks dla tych, którzy ciężko pracowali .... I porządki dla, tych którzy brudzili hehehe... Najlepsze zimowe herbaty owocowe

SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą i grzybami 209

Farsz: 400 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się

e-PrzepisyKulinarne
DARMOWY E-BOOK 13 SŁODKICH PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA 123

brownie. Największym hitem (przynajmniej u nas) jest sero-mako-szarlotka. Zamiast 3 kawałków ciasta – sernika, szarlotki i makowca – jesz tylko jeden kawałek, który ma w sobie ser, mak i jabłka. Genialne, nieprawdaż? Każdy przepis opatrzyłam obliczeniami kaloryczności, ilości makroskładników, a także ilością wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w porcji. Jest to bardzo przydatne do obliczenia dawki insuliny, wiem

Dietolog
MIniaturowe brownies z Nutelli. I tylko 3 składniki! 157

dziecięcych łapek. Od czasu do czasu, jako przekaska po szkole sprawdza się znakomicie. Przepis z bloga Shockingly delicious . Składniki: (na 6 sztuk) 1/2 szklanki Nutelli 1 jajko 5 łyżek maki opcjonalnie: trochę posieknych orzechów do posypania po wierzchu Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę muffinkowa z 6 papilotkami. Nutellę i jajko wymieszaj dokładnie w misce. Powinna powstać gładka masa. Wmieszaj

Lejdi of the house
babka piernikowa II 146

składniki: 125 g maki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100 g powideł śliwkowych 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki orkiszowe 160

atmosfera błogiego spokoju. Znikają również magicznie, tak że nie wiadomo gdzie i kiedy. Spróbujcie… nie ma szans, żeby coś się spierniczyło Orkiszowe pierniczki Składniki: 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły cukier trzcinowy na puder) 1 jajko 1 czubata łyżka płynnego miodu 2 czubate łyżki (40 g) masła 2 łyżki

Fitsweet.me
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 206

smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g

Smakołyki Asi