mak - 12131 przepisów (strona:409/809)

Pyszny kotlet schabowy 162

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 133

Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)  2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy

AZgotuj!
Ciasteczka twarogowe... 160

chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara   Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na 2-3 części

Lejdi of the house
SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 122

Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest

Kulinarne Fantazje Marioli
Bajgle 148

łyżeczka soli • 500 g mąki pszennej typ 550 • 20 g drożdży • 3 łyżki cukru • 60 g oleju kukurydzianego lub rzepakowego ponadto : • 1 białko do posmarowania • ziarna do posypania (mak, sezam) Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. Odstawić pod przykryciem

KUCHNIA POLSKA
Naleśniki wegańskie... 103

ciasto bez jajek jest jednak delikatniejsze i mniej elastyczne, niż tradycyjne. Przepis z bloga Mr.Breakfast .  Składniki: (jakieś 10-12 sztuk, ale zależy od wielkości patelni) 1 szklanka maki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki napoju mlekopodobnego/'mleka' roślinnego (sojowe, kokosowe,owsiane) 2/3 szklanki wody 1/4 szklanki oleju dobry chlust ekstraktu waniliowego (jakieś 2-3 łyżeczki, zamiast oryginalnych

Lejdi of the house
ŚWIĄTECZNY KONKURS WIELKANOCNY NA IDEALNĄ BABKĘ 116

świętami. U mnie przeważnie gości babka bez żadnych dodatków, czyli tradycyjna babka wielkanocna. Chciałabym się dowiedzieć jaka babka gości na waszych, Wielkanocnych stołach. Czy pieczecie ją z dodatkami Kakao, maku lub orzechów itp. Jaka waszym zdaniem jest najlepsza :) A teraz konkurs z Floriną- Emalia Polska Pleszew Jestem bardzo ciekawa waszych pomysłów i patentów na babkę wielkanocną. Najlepszy przepis wygra zestaw

Kulinarne Fantazje Marioli
SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK 269

Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.  SKŁADNIKI :  6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami 133

domowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 109

kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto daktylowe z mixed spice... 106

Przepis z ksiażki '1 mix, 50 cakes' . Składniki: (keksówka okolice 10/20cm, czyli około 10 porcji) 185g maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mixed spice (mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, oraz czasami dodatkowo goździków, imbiru, kolendry i kopru) 175g niesolonego masła, lub margaryny do pieczenia 100g drobnego cukru 75g miałkiego, jasno-brazowego cukru 3 jajka, roztrzepane widelcem

Lejdi of the house
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KALAFIORA I TUŃCZYKA 129

różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki tartego parmezanu świeży koperek kilka kropli tabasco sól BESZAMEL 2 łyżki maki pszennej 35 g masła 300 ml mleka  1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól 1 łyżeczka tabasco WYKONANIE Makaron gotujemy 3 minuty w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Dorzucamy

cool and minty
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 143

wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy, ale tak naprawdę możecie dodać inne przyprawy, np. rozmaryn, bazylię, oregano lub inne zioła, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę, sezam, mak...    Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
PALUSZKI CHLEBOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 143

wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy, ale tak naprawdę możecie dodać inne przyprawy, np. rozmaryn, bazylię, oregano lub inne zioła, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę, sezam, mak...    Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy (lub oleju z suszonych pomidorów) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 284

tłuczkiem do ziemniaków. Przekładam do miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !