Pełnoziarnista chałka waniliowa 162średnicy ok. 3-4 cm, a następnie zapleść w warkocz. Chałkę odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość. Wierzch chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. 35-40 minut. Chałkę delikatnie popukać – gdy wyda głuchy odgłos, jest gotowa. *można zamienić cukier na ksylitol lub erytrol
Kucharzyca
Przepis na placek tulipan - kolorowa fantazja 384dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mieszamy Miseczka 2 - dodajemy kisiel wiśniowy bez cukru, mieszamy Miseczka 3 - 1 łyżkę kakao, mieszamy Miseczka 4 - 3 łyżki suchego maku, mieszamy Następnie wykładamy dużą blachę papierem. Na środek blachy kładziemy po 3 łyżki ciasta z każdego rodzaju. Po wyłożeniu ciasta włożyć do piekarnika, piec przez 30 minut w temperaturze
Jak u mamy
Chałka okrągła 176drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka mak, sezam lub płatki migdałowe - opcjonalnie Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie
wyzwania kuchenne
Paszteciki krucho drożdżowe 221dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza. Ale do barszczyku… znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany
Mój pomysł na
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 200szkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane) do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy
Gotowanie jest łatwe
Tort minecraft - wyzwanie 399Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i cukrem, na koniec
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem) 172ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły. Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 3 żółtka na bezę: 4 białka szklanka cukru 100 g kokosu 2 łyżki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 202każdym dodaniu. Teraz zmniejsz obroty miksera i wsyp 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER
Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki jogurtowe 249moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżkę miodu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczkę soli 1 jajko 460 g maki typ 550 (nie, inna nie może być). Przygotowanie: Wykonanie w Tefal Companion Wszystkie składniki wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu
ladykitchen
Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia! 315świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym. To było tak pyszne, że wróciłabym tam tylko po ten deser! I piwko oczywiście Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona i szczęśliwa, chociaż pewnie tutaj
karmelowy
ŚNIADANIOWY PLACEK FIGOWY Z TAPIOKI 199propozycja ta sprawdzi się doskonale także jako zdrowy deser 😉 Składniki: 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 1 i 1/2 szklanki mleka 2 banany 150 g suszonych fig Helio 1/2 szklanki maki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLeny
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 247niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchni
CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 354Ciasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z
Ola la LCHF
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 324pyszne to jeszcze łatwo się je robi. Co powiecie na bułeczki z patelni? Szwedzki chlebek 500 g mąki pszennej typ 550 (lub inna kombinacja np. 400 g maki pszennej i 100 zytnie 720) 10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży 240 ml wody 80 g gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli W misce łączymy mąkę
Dzieje kuchennej Wiewióry
bezy z bitą śmietaną i owocami 180składniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Do ubitej lśniącej bezy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzenia