przekładam na deskę i łyżeczką nabieram porcje. Roluję kulki i obtaczam w posypkach. Posypki widoczne na zdjęciach: kulki "gołe" płatki migdałowe zmielone z suszonymi truskawkami zmielone suszone truskawki biały mak Złote rady - przygotowanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą
Gotowanie i blogowaniebardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Pasta
Fitsweet.mewierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków 1 jajo 2 łyżki mąki pszennej mieszanka węgierska "Hortex" sok pomidorowy "Hortex" 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżka maki pszennej pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane...) 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek
Gotuj Sam!szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Beszamel: 3 łyżki maki 3 łyżki masła około 1 l mleka 100 g żółtego ( u mnie morski) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki masła naczynie żaroodporne folia
Gosia gotujeZakręcona drożdżówka z makiem..moja młodsza córka lubi takie wypieki..zresztą nie tylko ona..Przepis taki sam jak tutaj , tylko nadzienie tym razem inne.Drożdżówkę dodaję do akcji Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa kruszonka
Moje domowe kucharzeniepszennej dobrej jakości 170 ml ciepłego mleka 100 g namoczonych rodzynek 2 jajka + 1 jajko do posmarowania 110 g masła stopionego szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki cukru 1 łyżka maku … Czytaj dalej Chałka z rodzynkami
gotuj ze mnąmleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek
wesoła kuchniaciasto.Robi się je łatwo i ciasto wychodzi obłędne :). Zapraszam na przepis :). SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek 2 łyżki kakao 7 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa 450 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny Polewa 125g masła lub margaryny 3 łyżki kakao
Mała w garnku mieszaefekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku! Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka
Kuchnia MagdaLenyczytaliście "Księgi Jakubowe" Olgi Tokarczuk, to doskonale zrozumiecie, co mam na myśli. Mnie przy tak pesymistycznej książce przepojonej psychologią (wszak autor ukończył psychologię) trzymały zagadnienia związane z kwiatami (cyklameny, maki itp.). Ubawiłam się przy opisach wyglądu nasion i uprawie pewnego drzewa wożonego na wozie. 22/2018 (384 str.) wiosna u Darii wiosna/zielony płodność
Weekendy w domu i ogrodzietrzeba wykładać nową warstwę, ale naprawdę warto. Nie tylko ładnie wygląda ale też świetnie smakuje. Polecam do kawki. 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 6 jaj 1 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu rumowego szczypta soli Utrzeć miękkie masło z cukrem do białości. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 żółtka
Smakołyki Asiokolic i zgodnie z miejscową tradycją zostały wymyślone przez piekarza w Lanzo Torinese w 1679 roku. Grissini można także przygotowywać z różnymi dodatkami smakowymi, np. ziołami i posypywać makiem, sezamem, serem. W wersji deserowej mogą być posypane cukrem cynamonowym i oblane lukrem. Źródło przepisu, filmiki: https://youtu.be/BBRY9IeZ8SI https://youtu.be/Y5vt9hInrBo (j. włoski) Składniki na ciasto (ok. 3 blaszki
Przepisy na domowy ser i chlebśrednicy ok. 3-4 cm, a następnie zapleść w warkocz. Chałkę odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość. Wierzch chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać sezamem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. 35-40 minut. Chałkę delikatnie popukać – gdy wyda głuchy odgłos, jest gotowa. *można zamienić cukier na ksylitol lub erytrol
Kucharzyca