częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach. Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link) . Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu Eklerki to nic trudnego Przekonaj się
kuron.com.plMożna je przygotować na wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą
Moja Książka Kucharskakońcu Ci się to wszytko przeje. Jest tyle sposobów na przyrządzanie posiłków, że głowa mała. Eksperymentuj w kuchni. Ciesz się tym, że możesz jeść wszystko (ważne żeby mak ro się zgadzało :D). Czerp radość z prowadzonej diety. Zdarzyło Ci się zjeść coś naprawdę niezdrowego, dosyć kalorycznego? nie wpadaj w panikę, to tylko jedno odstępstwo, nie zrujnuje to Twojej
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-) Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie jak biała czekolada i wspaniale
Arabeska waniliowaPyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też
Arabeska waniliowaskorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich'. A mianowicie, różnica polega
Arabeska waniliowawersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj dalej
Arabeska waniliowabądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowataka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo udaną kompozycję. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSkładniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie
mojej kuchnioleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć - około 5 minut. Dodać marchew, smażyć
mojej kuchnimisce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez
mojej kuchniSkładniki 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej 50 g maki ziemniaczanej 50 g cukier puder, przesiany 200 g zimne niesolone masło, posiekane 2 żółtka ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina
mojej kuchniprzychodzę, Niosąc kosz miłości Złapałam go po drodze Nadzieję i radość Nimi przyozdobię W koszu moc prezentów, Pachnących łakoci Częstujcie się piernikiem Zrobionym z dobroci, Gestem zrozumienia W maku wymieszanym, Sernikiem miłości Uśmiechem przybranym, Prezentem niech będzie Serce z piernika Świątecznych refleksji Garść jest w nim dodana Życzę wam smacznego Proszę się częstować I popijać ponczem Z aromatem zdrowia
mojej kuchnitakiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy
Rita creative