mak - 12131 przepisów (strona:413/809)

Najlepsze Eklerki. Przepis krok po kroku. 124

częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach.   Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link) . Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu   Eklerki to nic trudnego   Przekonaj się

kuron.com.pl
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KIEŁBASĄ 119

Można je przygotować na wiele sposobów. Ugotowany makaron typu łazanki tradycyjnie podajemy wymieszany z kiszoną lub świeżą kapustą. Dodatkami do potrawy mogą być świeże grzyby leśne, pieczarki, boczek, kiełbasa, mak, pieczone lub duszone mięsa. Łazanki doprawiamy ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, pieprzem czarnym bądź ziołowym, majerankiem, kminkiem itd. A oto wypróbowany przepis i składniki na łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą

Moja Książka Kucharska
12 SPOSOBÓW NA UTRZYMANIE DIETY 135

końcu Ci się to wszytko przeje. Jest tyle sposobów na przyrządzanie  posiłków, że głowa mała. Eksperymentuj w kuchni. Ciesz się tym, że możesz jeść wszystko (ważne żeby mak ro się zgadzało :D). Czerp radość z prowadzonej diety.  Zdarzyło Ci się zjeść coś naprawdę niezdrowego, dosyć kalorycznego? nie wpadaj w panikę, to tylko jedno odstępstwo, nie zrujnuje to Twojej

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Arabeska waniliowa 82

czyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-) Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która "udaje" serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie jak biała czekolada i wspaniale

Arabeska waniliowa
Babka tulipan 241

Pyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda - abstrakcje też

Arabeska waniliowa
Niemieckie przekładane ciasto drożdżowe (Bienenstich) 152

skorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich'. A mianowicie, różnica polega

Arabeska waniliowa
Szarlotka z kremem budyniowym 139

wersja jest bardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Ciastka kręcone przez maszynkę 97

bądź razie, przez to właśnie sitko wychodzą "robaczki" z ciasta, które sklejając się ze sobą tworzą takie fajne ciasteczka o fikuśnym kształcie. Można je też dodatkowo posypać makiem, jeśli ktoś lubi. Moje dzieci je uwielbiają :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Sernik bananowo-kakaowy 107

taka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo udaną kompozycję. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
babka z gara 88

Składniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie

mojej kuchni
wolowina z wolnowaru 88

oleju rzepakowego 3 marchewki, pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć - około 5 minut. Dodać marchew, smażyć

mojej kuchni
makaron domowy 141

misce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo. Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez

mojej kuchni
ciasteczka anyżowo-waniliowe 124

Składniki 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej 50 g maki ziemniaczanej 50 g cukier puder, przesiany 200 g zimne niesolone masło, posiekane 2 żółtka ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina

mojej kuchni
Wesołych Świąt 125

przychodzę, Niosąc kosz miłości  Złapałam go po drodze Nadzieję i radość Nimi przyozdobię W koszu moc prezentów, Pachnących łakoci Częstujcie się piernikiem Zrobionym z dobroci, Gestem zrozumienia W maku wymieszanym, Sernikiem miłości Uśmiechem przybranym, Prezentem niech będzie Serce z piernika Świątecznych refleksji Garść jest w nim dodana Życzę wam smacznego Proszę się częstować I popijać ponczem Z aromatem zdrowia

mojej kuchni
SERNIK czekoladowy 89

takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy

Rita creative