mak - 12131 przepisów (strona:420/809)

Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 255

temperatury ok. 230oC. Posypać bochen kminkiem, spryskać wodą i piec na blasze lub kamieniu 60-70 minut bez pary. Po wyjęciu z pieca chleb posmarować rzadkim kisielkiem z maki ziemniaczanej. Studzić na kratce, kroić dopiero po 8-10 godzinach. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Krokiety z kurczakiem i kukurydzą 199

względu. Danie przyrządzone w piekarniku z wybraną panierką będzie dużo zdrowsze, bo wzbogacone o cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze.  Na naleśniki potrzebujemy: 500 ml mleka 250 g maki pszennej 2 jaja szczypta soli 20 g oliwy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy

MamaOskarka
Sernikowy puch 373

tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera 180g masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Ślimaczki z szynką. 214

szynkę i zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy kawałek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem i/lub czarnuszką bądź makiem. Bułeczki odkładamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, czyli około 15 minut. Czystą

Rozpustne gotowanie
Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno-najlepszy :) 1160

się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru  -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1  szkl cukru pudru -2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 125 ml gorącej wody -500 ml śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naleśniki śniadaniowe 278

miały już dosyć zimna.. ;) Zakasałam rękawy od piżamki i zabrałam się za naleśniki. Mam taki swój niezawodny przepis: Na 8 naleśników potrzebujemy: 500 ml mleka 250 g maki pszennej 2 jaja szczypta soli 20 g oliwy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i po niewielkiej porcji wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Liczba naleśników jest orientacyjna, ponieważ zależy od wielkości

MamaOskarka
Włoski chleb z semoliną 243

smak i zapach, bardzo chrupiącą skórkę i żółtawo-kremowy miękisz. Chleb robiłem według włoskiego przepisu ze strony https://www.ricettariotipico.it/pane-con-semola-rimacinata-integrale/ Składniki: 300 g mąki pszennej tipo "0" 200 g maki z semoliny rimacinata 100 g odświeżonego aktywnego zakwasu pszennego (100% hydratacja) 300 + 25 g wody 3 g słodu jasnego aktywnego 9 g soli. W misce wymieszać ze sobą dokładnie obie

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogale drożdżowe na maślance… 276

cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe na maślance

brunetkawkuchni
PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 224

kulkę, dzielimy na 5 części. Każdy rolujemy na wałeczek. Zaplatamy chałkę - ściąga jak to zrobić np.  TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA: 40 - 45 MINUT GRZANIE: DÓŁ + TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą

SMYKWKUCHNI
Kluski z kapustą i suszonymi grzybami 202

skwarkami, i posypane natką.  Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy

wesoła kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 158

pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 100 g. masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada

Agusiowe smakołyki
SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 598

Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny

Ola la LCHF
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 179

niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 117

Składniki: 20 g margaryny 100 g cukru pudru 300 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka śmietanki do kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii 192

Słodkie o czerwono różowym soku. Najlepsze o tej porze czerwone pomarańcze Kupiłam w kooperatywie spożywczej na warszawskim Muranowie. 3 pomarańczce czerwone z Sycylii garść rukoli orzechy włoskie do maku 1/2 szt papryczki chili pestki słonecznika 1 mała czerwona cebula 1 czerwona cykoria dressing: sok z jednej czerwonej pomrańczy sól do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu

AZgotuj!