mak - 12131 przepisów (strona:424/809)

Placki św. Franciszka 171

Postne placki św. Franciszka to propozycja z zakonnej kuchni. Przepis pochodzi ze starszego numeru tygodnika "Niedziela".  Placki są bardzo proste i bardzo postne.  500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca           Z podanych składników zagnieść ciasto

Praktyczna pl
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 177

kurczaka w mące czy nawet tylko w bułce tartej. Jednym ze składników tej wyjatkowo chrupiacej skorupki na kurczaku jest sama marynata. Po czwarte: w kuchni chińskiej nie stosuje się maki ziemniaczanej ale kukurydzianą. Chcesz spróbować prawdziwego General chicken? Zrób go tak jak mówię. Przepis wydębiłam z trudem od znajomego, który ma znajomego szefa kuchni chińskiej restauracji w New Jersey. Szczególnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
FIT BROWNIE Z BANANAMI, OBŁĘDNIE DOBRE! 238

średni bardzo dojrzały banan - 120 ml mleka roślinnego lub bez laktozy - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego Żółtka, olej, mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką. Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami. Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy. Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu

SMYKWKUCHNI
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 145

interpretację cebularza. Warto skorzystać z tego przepisu także dlatego, żeby pielęgnować polską tradycję kulinarną, która jest tak bogata i inspirująca. Cebularze z curry Składniki (6 sztuk): ciasto: 250 g maki pszennej (ok 1,5 szklanki mąki) 1 małe jajko 125 ml ciepłego mleka 25 g drożdży 25 g masła (ok. 4 łyżeczki) 2 płaskie łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli

KulinarneImpresje.pl
Marmurkowe babeczki z majonezem 141

dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka

Di gotuje
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 191

kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków migdałowych po 50 g rodzynek

Dzieje kuchennej Wiewióry
BABKA PIASKOWA 165

Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą masę

Słodki Zakątek
Marmurkowe babeczki z majonezem 146

dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka

Di gotuje
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 210

długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji i studzimy (ma być letnie). Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli, w mące robimy dołek. Do maki wlewamy ubite żółtka i drożdżowy zaczyn z mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia

Kulinarne przygody Gatity
Kołaczyki z jagodami. 212

dnem szklanki. Nadzienie może być wytrawne lub słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych proporcji jest bardzo miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Ja do nadziania moich kołaczyków użyłam

Rozpustne gotowanie
Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami 167

tego bardzo tania w wykonaniu.  Składniki na zupę: ½ główki kapusty, 15 dag kości drobiowych, ½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych, 25 dag ziemniaków, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej kapusty,  1 cebula, 3-4 łyżki oleju, 2 jajka, 1 łyżka masła

Tradycyjna Kuchnia
Ale fajna babka! 174

Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka) 200 g masła 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao (10g) cukier puder do oprószenia babki

KulinarneImpresje.pl
Cytrynowa babka na oleju 387

babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru skórka otarta z całej cytryny sok z 1/2 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego

ChilliJemy
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 259

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread

mojewypiekiinietylko
Naleśniki 'jedyneczki'. Lekko zielone, z bananami i matcha... 201

łatwe do wykonania i zjadliwe o każdej porze dnia (i nocy...). Składniki: (na około 12-15 sztuk z małej patelni 20cm; lub odpowiednio mniej z większej patelni) 1 szklanka maki 1 szklanka mleka + dodatkowo woda, około 1/2 szklanki, jeśli ciasto wydaje się za gęste 1 łyżka oleju 1 jajko 1 banan, mocno dojrzały, zgnieciony widelcem na papkę

Lejdi of the house